Напишете дума/думи за търсене

Миниращите мухи са опасни за много зеленчуци

Миниращите мухи често се пренебрегват от градинарите, но те може да са много опасен неприятел за зеленчуците. Мухите нападат домати, праз, патладжани, пъпеши, тиквички, краставици, картофи, зеле, грах.

Вредят възрастните женски мухи и ларвите

Насекомите с помощта на яйцеполагалото пробиват горния епидермис на листата, откъдето изтича сок, с който се хранят. Те предпочитат най-младите листа на растенията.

Ларвите се хранят с паренхимата на листата и повреждат горния и долния епидермис. Често мините се кръстосват на няколко места и при силно нападение обхващат цялата листна петура, която изостава в растежа си, а по-късно листът изсъхва. Мините са прозрачни и ларвите в тях се виждат добре.

Редовно преглеждайте листата на зеленчуците

По нападнатите листа се забелязват тъмни (здрави) и светли, проядени от ларвите ивици по горната страна. Листата опадват преждевременно.
Мерките включват отстраняване на нападнатите листа, в които са навлезнали ларвите. В случай на силно нападение пръскайте с инсектицид 2-3 пъти през период от 10 до 14 дни.

Миниращите мухи харесват праз
Миниращите мухи харесват праз
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
С мачовете Австралия - Дания и Франция и Тунис - Франция ще приключи срещите в група D на световното в Катар. Преди тях лидери са "петлите", които с 6 точки са сигурни 1/8-финалисти. Австралийците са втори с 3 точки, а Дания и Тунис имат по една. Селекционерът на Франция Дидие Дешан сменя цялата си офанзива, като титуляри не са Килиан Мбапе
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде

Градина 24 / Зеленчуци