Напишете дума/думи за търсене

Миниращите мухи са опасни за много зеленчуци

Миниращите мухи често се пренебрегват от градинарите, но те може да са много опасен неприятел за зеленчуците. Мухите нападат домати, праз, патладжани, пъпеши, тиквички, краставици, картофи, зеле, грах.

Вредят възрастните женски мухи и ларвите

Насекомите с помощта на яйцеполагалото пробиват горния епидермис на листата, откъдето изтича сок, с който се хранят. Те предпочитат най-младите листа на растенията.

Ларвите се хранят с паренхимата на листата и повреждат горния и долния епидермис. Често мините се кръстосват на няколко места и при силно нападение обхващат цялата листна петура, която изостава в растежа си, а по-късно листът изсъхва. Мините са прозрачни и ларвите в тях се виждат добре.

Редовно преглеждайте листата на зеленчуците

По нападнатите листа се забелязват тъмни (здрави) и светли, проядени от ларвите ивици по горната страна. Листата опадват преждевременно.
Мерките включват отстраняване на нападнатите листа, в които са навлезнали ларвите. В случай на силно нападение пръскайте с инсектицид 2-3 пъти през период от 10 до 14 дни.

Миниращите мухи харесват праз
Миниращите мухи харесват праз
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Правителството определи нов председател на Националния статистически институт, съобщиха от пресслужбата на кабинета след заседанието му в сряда. Уточнява се, че е проведена прозрачна процедура за избор на председател. Предварително обявени правила и критерии за избор, бяха публикувани в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа
Срокът за погасяване на кредити, теглени от хора, които в пандемията са оставали временно без работа, се увеличава от 5 на 7 години. Това е едно от решенията на правителството за изменение на  „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19”

Градина 24 / Зеленчуци