Напишете дума/думи за търсене

Градинската композиция в 5 стъпки

Няма да говорим за ефектни растения, стилни аксесоари и оригинални предмети. Нашата героиня е композицията, от която преди всичко зависи привлекателността на всяка градина.

Нека разкрием най-важната тайна на пейзажа: именно композицията прави градината наистина красива. Тя е сивият кардинал на дизайна - един вид магическа пръчка, която превръща пространството, затрупано с растения и аксесоари, в обект, достоен за възхищение, а понякога и за малко завист.

Съгласете се, че можете да инвестирате много пари в дизайна на градината, но все пак да не получите желания резултат. Ето защо трябва да знаете какво да търсите в процеса на подреждане на градината и как да избегнете грешките.

Именно художественият баланс между всички елементи на градината възприемаме като недвусмислено красив. Предлагаме ви инструкции стъпка по стъпка за трансформацията на вашата градина.

Стъпка 1. Търсене на център

В градината такъв елемент се нарича активен доминант. Може да се намира във всеки ъгъл и се нарича център само заради яркия "външен вид", който е поразителен.

Обектът трябва да има солидни размери и да се откроява на общия фон със своята форма, текстура, цвят, оригинален дизайн, уникалност - с една дума, всякакви необикновени параметри.

СЪВЕТ: Не се разводнявайте, нека в градината има един, но достоен композиционен център.

Стъпка 2. Определете подчинените елементи

Поканете различни, но винаги забележими предмети в тази "компания". Запомнете: всеки от "кандидатите" трябва да има нещо общо с композиционния център и да "работи" за една и съща идея. Общото може да се прояви в повторение на цвят, форма, елементи на декорация или видове растения.

Хармонията на формите създава хармония на усещанията. Например доведете синхронизирайте короните на дърветата и храстите.

СЪВЕТ: Броят на подчинените елементи може да варира от 3 до 5, но може да има и толкова, колкото искате, но те също трябва да се подчиняват на "центъра".

Стъпка 3. Обвързване на дома и градината

Като начало признаваме, че къщата играе важната роля в случая, което означава, че задава тон. Може да има много "нишки" между два обекта. Един от тях е ехо ефектът, тоест повтарянето на мотиви и елементи в дизайна на градината. "Свързани" материали и довършителни елементи, избрани цветове и форми ще свържат здраво къщата и градината, а растенията ще допълнят този хармоничен съюз.

Единството на материалите ще ви позволи да обвържете и различни зони от градинската площ.

ВАЖНО

В дизайна на къщата не забравяйте да предвидите преходни елементи - тераси, стъпала, подиуми и перголи, през които градината ще проникне в къщата, а къщата - в градината. Например терасата може да бъде украсена с вертикално градинарство. Или подредете контейнери с цветя по периметъра и цветна леха в подножието. Терасата е част от къщата, а при това положение е и част от градината.

Втората "нишка" е пропорционалността. А това означава, че размерите на всички градински елементи и всички линии на планиране трябва да бъдат съотнесени с параметрите на характеристиките на "къщата".

Стъпка 4. Спазвате правилото за хармонична композиция

Обектите не трябва да имат сложна и причудлива форма - това пречи на тяхното адекватно възприемане. Например, няма смисъл да се прави платформа под формата на пеперуда - такъв контур няма да се чете от близко разстояние и ще внесе дисхармония в градинския пейзаж.

Оптимални ще станат онези форми, които лесно могат да бъдат нарисувани: квадрат (или правоъгълник), кръг (или овал), S-образни или капковидни обекти. Елементите с такива очертания в градината винаги изглеждат ефектно и хармонично.

Стъпка 5. Изберете правилния цвят

Градината по дефиниция е многоцветна, което означава, че стриктното правило за комбиниране на три цвята, което работи в домашния интериор, не важи тук. Но това изобщо не означава, че изборът на нюанси може да бъде напълно произволен - когато определяте цветовите приоритети, не забравяйте да разгледате палитрата, която е типична за къщите, градинските конструкции, довършителните материали и аксесоарите.

Но растенията могат да бъдат всякакви, необходимо е само да изберете правилно цветовите им комбинации в рамките на отделни градински площи, ъгли, цветни лехи, но не в градината като цяло.

Ако искате да създадете ефектна цветова композиция, използвайте хармоничните комбинации, зададени от цветното колело, което дизайнерите обикновено използват.

Една от трите опции ще бъде оптимална:

. Първата е нюансирана хармония, тоест използването на нюанси от същия цвят в дизайна на градината. В кръга това са компонентите на един сегмент.

. Втората е тоналната хармония или използването на цветове един до друг в кръга.

. Третата - контрастиращата хармония - включва избора на цветове, разположени от противоположните страни на цветното колело.

ВАЖНО

Всяка от трите опции може да бъде представена като диада (два цвята се комбинират), триада (три цвята се комбинират) или кварт (четири цвята се комбинират).
Трябва да се има предвид още едно

разделение - на топли и студени тонове

Представителите на първата група имат голям дял на червено и жълто, а на втората - синьо. Бялото, сивото и черното се считат за ахроматични, тоест не носят конкретен цвят. Има и група неутрални цветове, които служат като чудесно допълнение към ярките нюанси и балансират всичко твърде закачливо. Могат да се използват във всяко едно съчетание, с всякакъв принцип на цветова комбинация, но не вместо, а заедно с тях. Неутралните включват светлосиво, светлосинкаво, сиво, бежово, пясъчно, кремаво и светложълто.

Оцветяването трябва да бъде внимателно обмислено. Какофонията от нюанси ще дразни, а и не предизвиква положителни емоции.

Източник: https://7dach.ru/MoySad/kak-oformit-sad-po-pravilam-kompozicii-77611.html

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Дизайн