Напишете дума/думи за търсене

Как да си отгледаме кейл

Всъщност не е никак трудно, технологията е както при останалите видове зеле

Кейлът е познат още като къдраво зеле. В последните години се превърна в една от най-модерните храни за здравословно хранене. Все още обаче се среща рядко в магазините у нас. Разбира се, тези, които го харесват могат да се пробват да си го отгледат сами. Всъщност не е трудно, подобно е на другите видове от сем. Зелеви.

По принцип повечето сортове са със зелен цвят на листата, но има и такива, които са със сиво-зелени, както и с виолетови.

У нас се предлагат по-малко хибриди, така че може да отгледате тези, които предлагат семенарските компании.

Кейлът, както и останалите зелеви представители, издържа на ниски температури, затова може да се рекултира есен и пролет. За да имате реколта от листа през есента, трябва да засеете семената сега.

Производство на разсад

Кейлът се отглежда чрез разсад. Семената могат да се засяват в доста продължителен период от време – от края на май, през юни, чак до края на юли.

Най-лесно е да засеете семената в разсадни табли, в които се отглежда по едно растение. Разбира се, може да се направи и гъст разсад, който обаче после трябва да се прореди.

Препоръчително е да използвате обеззаразена торопочвена смес, за да се избегне опасността от развитие на почвени патогени.

Може да се приготви и домашна смес, която съдържа почва, компост, торф, пясък.

Грижите за разсада са както при всички култури – поливане и подхранване с листни торове, тъй като се усвояват по-лесно от младите растения.

Според развитието на растенията те са готови за засаждане на постоянно място след около 4-6 седмици, трябва да са във фенофаза 3-4-и лист.

Засаждане в лехата

Тъй като при есенна реколта, кейлът се явява втора култура, трябва много добре да почистите лехата от предходната. Важно е да няма растителни остатъци, а почвата да се наситни добре.

Кейлът се засажда на разстояние, което е посочено на етикета, препоръчано от производителя на семената.

Все пак имайте предвид, че растенията развиват голяма листна маса, т.е. трябва им пространство. Така че разстоянието между тях да е поне 40-50 см. Зелето може да се разполага и шахматно, така разстоянието е по-малко.

Важни грижи:

0 Напояването е сред основните фактори за получаване на качествени листа. Ако влагата в почвата не е достатъчна, растенията ще страдат и ще образуват по-твърди листа, които са по-груби.

Все пак между отделните поливки повърхността на почвата трябва да просъхва.

Поливането става чрез капкова система, но е подходящо и дъждуването.

0 Подхранването е другата грижа, която не бива да се пренебрегва. Извършва се няколко пъти, като се използват подходящи торове – и почвени, и листни.

0 Честа практика при западните градинари, за които кейлът е задължителен зеленчук в градината, е да мулчират почвата. Ако се използва мулчиращо фолио обаче, то трябва да се положи заедно със засаждането на растенията, тъй като е най-лесно. Може и по-късно докато растенията са все още малки, но операцията вече е по-трудна.

Подходящо покритие за почвената повърхност е и сламата. Тя се разхвърля, както се прави при ягодите. Чрез мулчирането не се допуска най-долните листа да допират почвата. Така от една страна те не се замърсяват, а от друга – предотвратяват се някои болести по растението.

Кейлът се нарежда сред съвременните суперхрани. Зеленчукът се е консумирал масово през средните векове, макар че е познат много преди това.

Къдравото зеле е богат източник на витамин К, който играе важна роля за регулиране на много процеси в човешкия организъм. Има детосикиращо действие върху клетките. А съдържанието на фибри го прави подходяща добавка за здравословен хранителен режим.

Кейлът се използва при приготвяне на салати, супи, смутита и други храни както самостоятелно, така и в комбинация със зеленчуци, а също и с плодове.

Виолетовият кейл е много атрактивен и подходяща украса за много ястия
Виолетовият кейл е много атрактивен и подходяща украса за много ястия
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха
Силният човек в Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани помаха на бразилка от трибуните на мача Бразилия - Швейцария и съпругата му доста сериозно се намуси. Тази снимка и видеото към нея обиколиха света. Оказа се, че шейхът е помахал на Дезире Соареш, която е доста известна във футболния свят. В инстарграм тя има 60 000 последователи

Градина 24 / Зеленчуци