Напишете дума/думи за търсене

Зелето се нуждае от повече вода

Главестото зеле, но и останалите представители на сем. Зелеви, са сред зеленчуковите култури, които имат най-големи изискания по отношение на влагата.
Затова зелето се отглежда само при поливни условия, за да се получат повече и качествени глави.

Зелето се развива най-добре при почвена влажност 80 на сто от ППВ (пределна полска влагоемност). Ето защо е необходимо да се правят чести поливки - ориентировъчно през 10 дена.

0 Водата е най-нужна през периода от засаждането до началото на завиване на зелките.

0 При свиване на главите поливките се разреждат - през 6-7 дни.

Препоръчителната поливна норма е 30-40 куб.м/дка.

Рохкава почва и храна

През вегетацията зелето се прекопава 3-4 пъти. Първото окопаване се извършва по-плитко, на дълбочина 10 см в реда. При второто - се загърля и се внася 1/2 от азотния тор - 100-150 г амониева селитра на 10 кв. м.

Преди свиване на зелките се внасят втората дозиа азотни и фосфорни торове - 200-250 грама суперфосфат и 100-150 грама амониева селитра на 10 кв. м.

Здрави растения

Зелето се напада от много болести и още повече неприятели. Затова лехите трябва редовно да се преглеждат и да се вземат своевременни мерки, за да не се допуснат сериозни поражения.

В зависимост от болестите и неприятелите могат да се правят комбинирани пръскания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха

Градина 24 / Зеленчуци