Напишете дума/думи за търсене

Естествени методи за охлаждане

Живот през лятото без климатик, постижимо е, за да пестите енергия и пари

Когато температурата се повиши рязко, се чувстваме некомфортно. А ако в домовете ни стане твърде горещо, това е дори опасно. Отговорът на този проблем е прост: Раздвижете въздуха! Климатиците обаче консумират много електроенергия и по-голямата част от нея идва от замърсяващите изкопаеми горива.

За щастие, много старомодни дизайнерски стратегии могат да поддържат къщата естествено хладна, което пести енергия и пари. Въпреки че строителите на жилища до голяма степен са спрели да използват тези техники през последните 100 години, няма причина да не можем да ги преоткрием и използваме в домовете си, независимо дали строите нова къща или правите подобрения на съществуващ дом.

Естествена вентилация

Преди обществото да прегърне климатизацията, е намирало прости начини да победи жегата. Единият е да седи под сенчеста веранда и да отпива студено питие. Ако верандата е разположена правилно, покрай нея ще духа лек бриз. Бризът помага на влагата да се изпари от кожата ви – един от основните методи на тялото за охлаждане. Всъщност много техники за естествено охлаждане се свеждат до един основен принцип: Поддържайте въздуха в движение. И така, как да подобрите въздушния поток в дома си?

В идеалния случай, когато строите, вие избирате мястото и ориентирате къщата си, за да се възползвате от естествените модели на вятъра. Можете също така да насочите летния бриз към и през къщата, като внимателно изберете видовете и местоположението на прозорците и вратите, за да насочите въздуха през сградата.

Много традиционни архитектурни стилове, използвани в горещ климат, разчитат на

високи прозорци от противоположни страни

на помещението за кръстосана вентилация. Ако строите дом или планирате допълнение, можете сами да опитате тази техника. Ако не можете да поставите прозорци на противоположни стени, опитайте се да поставите прозорци на съседни стени, което все още създава въздушен поток.

Друг начин за насърчаване на естествената вентилация е чрез дизайнерска техника, наречена ефект на стека или коминен ефект. Общата идея е да се позволи на по-топлия въздух в дома да се издигне нагоре и да излезе от жилищното пространство. За да създадете този ефект, трябва да осигурите отвор към горната част на пространството заедно с отвор към дъното, така че горещият вътрешен въздух да се изтегля естествено нагоре и навън. Колкото по-голяма е височината на пространството и разликата в температурата, толкова по-голямо е естественото теглене. Това по същество осигурява вентилаторна система с естествена вентилация без захранване. Можете да се възползвате от този ефект като построите дом с вентилационна кула. Една опция за преоборудване на дом може да включва инсталиране на покривен прозорец.

Слънчев комин

Слънчевият комин е подобрена версия на вентилационна кула. Подобно на ефекта на стека, слънчевият комин се възползва от разликите във височината и температурата, за да движи въздуха. Но се използва, за да увеличи температурната разлика в горната част. Начинът, по който работи, е, че слънцето огрява високата част на комина. Повърхността, където слънцето пада върху високата стена, трябва да е с по-тъмен цвят, за да се увеличи температурната разлика. Това кара вертикалната тяга да работи още по-ефективно, използвайки по-горещия въздух в горната част като „термичен двигател“, за да задвижи проводимия въздушен поток.

След като някой от тези елементи е поставен, контролирайте въздушния поток, като отваряте или затваряте прозорци, врати и капандури. Например, ако използвате стълбище, за да позволите на горещия въздух да се издигне, можете да контролирате въздушния поток, като отваряте и затваряте врата в долната част на стълбите.

Ограничаване на слънчевата светлина

Друг начин да охладите дома си е да намалите слънчевата топлина, като осигурите стратегическа лятна сянка - най-лесно като скриете южните изложения. Подходящо оразмерени надвеси или тенти, специфични за географската ширина на дома, ще предпазят дома от високото лятно слънце, като същевременно ще оставят по-ниското зимно слънце за пасивно отопление. По-трудно е да блокирате слънцето от източните и западните прозорци, така че помислете за поставяне на по-малко прозорци от тези страни на къщата.

Ако вече имате прозорци, където искате да блокирате слънчевата светлина, белите или светлите нюанси са добър вариант. Също така помислете за засаждане на дървета на места, където ще засенчват прозорците ви през лятото. Широколистните дървета са най-добри, тъй като те хвърлят листата си през зимата, за да позволят на слънцето да помага за пасивното отопление. Широколистни лиани по стените на сградата или пергола пред прозореца ви могат да имат подобен ефект. Тази растителност не само осигурява сянка, но има естествен охлаждащ ефект, тъй като растенията отделят водни пари.

Важни са материалите

В определени климатични условия - сух климат с високи дневни температурни вариации, подходящо оразмерената топлинна маса в дома може да помогне за по-умерени колебания на температурата. Топлинната маса включва плътни, тежки материали, като бетонни или каменни подове, гипсови или кирпичени стени или голяма зидана камина. Тези материали са добри в бавното абсорбиране на топлината през деня и освобождаването ѝ през нощта.

Тъй като ефективността на топлинната маса зависи от толкова много фактори - включително специфичните използвани материали, количеството пряка слънчева светлина, геометрията и изолационните стойности на дома и климата на сградата, трябва да се консултирате с професионалист.

Вентилатори и изпарителни охладители

След като изчерпите опциите за естествено охлаждане, помислете за други екологични алтернативи на климатика. Електрическите вентилатори са чудесен начин раздвижите въздуха в дома си, особено когато навън духа малко. Таванните вентилатори са отличен избор: когато сте под вентилатора, движението на въздуха ви кара да се чувствате по-освежени и изисква минимално потребление на електроенергия. Обикновеният тавански вентилатор използва електричество, но спестява около 10 процента от разходите за климатизация.

Вентилаторите за цяла къща са друга модернизация и работят добре, стига да разбирате основните принципи. Тези модули се състоят от голям, централно разположен, монтиран на тавана смукателен вентилатор. Отворете няколко прозореца на по-ниско ниво или със северно изложение през хладната част от денонощието и включете вентилатора, за да засмуква големи количества въздух нагоре и навън през тавана.
В интернет, където се предлагат доставки отдалеч, можете да видите разнообразни варианти за вградени системи за вентилация като тази на снимката, която „се храни“ със слънчева енергия.

Друга алтернатива на климатика е използването на изпарителна охладителна система, която работи с много по-малко енергия от него, задвижвана от компресор. Тези устройства работят, като намаляват топлината чрез изпаряване на водата. Много по-стари домове в по-сух климат успешно използват тази система за охлаждане, но тя не се препоръчва за влажен климат.

Като цяло имате много възможности да поддържате дома си по-хладен, като използвате естествени и нискотехнологични техники за охлаждане. И всеки път, когато се възползвате от тези основни стратегии, можете да се почувствате страхотно, знаейки, че спестявате пари, пестите енергия и живеете в по-голяма хармония с естествените ритми на околната среда.

Две идеи за пръскачка от бутилка

В духа на кръговата икономика и ефективното използване на ресурсите в домашни условия поливането на градината също има варианти за подобрение.

Стискате ли постоянно маркуча за поливане, за да сте по-ефективни? И въпреки, че търговците предлагат различни накрайници, бюджетни и по-скъпи, все още мнозина от нас продължават по този старомоден метод. Но има и по-добър вариант – сами да си направите от непотребния материал, който всеки от нас генерира – пластмасова бутилка.

Идея 1 

Подобни джаджи можем да открием в електронните магазини. Жега е, когато е слънчево, а в същото време черпим ток за вентилатора от слънцето.
Подобни джаджи можем да открием в електронните магазини. Жега е, когато е слънчево, а в същото време черпим ток за вентилатора от слънцето.
Вентилационна система за цяла къща е по-голяма инвестиция, но „яде“ по-малко средства за ток от климатика
Вентилационна система за цяла къща е по-голяма инвестиция, но „яде“ по-малко средства за ток от климатика

От пластмасовата бутилка отрежете гърлото с капачката. Поставете гърлото върху маркуча и забийте гвоздей, така че пръскачката ни да не изхвърча при натиск. С помощта на шило или игла направете дупки в кръг на няколко реда на капачката.

Използвайте втора капачка – дюза, която може да бъде направена по различен начин: начертайте права линия в центъра и пробийте дупките. Тази дюза е полезна, ако трябва да измиете градинската пътека или зоната пред къщата.

Идея 2 

Чардаците, верандите и дълбоките надвеси на прозорците блокират слънцето през лятото и са естествен метод за охлаждане.
Чардаците, верандите и дълбоките надвеси на прозорците блокират слънцето през лятото и са естествен метод за охлаждане.
Системата показва как работи слънчевият комин – влиза студен въздух от ниска и студена част, коминът го дърпа, същевременно той се огрява от слънцето във високата част и това е причина да дърпа по-силно хладния въздух.
Системата показва как работи слънчевият комин – влиза студен въздух от ниска и студена част, коминът го дърпа, същевременно той се огрява от слънцето във високата част и това е причина да дърпа по-силно хладния въздух.

Тук е още по-просто: вкарайте маркуча в гърлото на двулитрова пластмасова бутилка и го фиксирайте с гвоздей.

На дъното на бутилката, където има издутини, е необходимо да направите дупки с шило или игла.

Тази пръскачка пръска вода много добре. И можете също да фиксирате пластмасова бутилка със скоба за тръба на някакъв вид стелаж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край

Градина 24 / Дизайн