Напишете дума/думи за търсене

Вечнозелени билки

Сигурни сме, че на всеки градинар му се иска градината или балкона да са красиви целогодишно. Зима, лете – все да е зелено, шарено, живо и атрактивно. Ако може към това да се добавят и други ползи от растенията, още по-добре.

Та, ето малко идеи за растения с лечебен ефект, които ще ви изненадат в това отношение, а предвид, че последните няколко зими са сравнително меки и безснежни, ефектът ще е още по-задоволителен и дори впечатляващ.

Използваме и култивираме билки откакто свят светува. Много от тях са едногодишни и имат склонност да се самозасяват или пък трябва да им помагаме, докато се настанят трайно в градината. но има и много дългогодишни лечебни растения, които да украсяват градината през всички сезони.

Замисляли ли сте се колко от тях са вечнозелени? Или пък какви разкошни кътчета може да се направят с тях? Е, някои изискват малко повече усилия, но пък си заслужава да имате на разположение свежа китка и подправка за вкусни ястия или освежаващи напитки.

Повечето вечнозелени билки идват от Средиземноморието и споделят сходни изисквания към факторите на средата. Важно е почвата да бъде с отлични дренажни свойства, да се радват максимално дълго на слънчевите лъчи и да са на закътано място, без много силни студени въздушни течения.

Допълнителен бонус към тяхното представяне е танцът на пеперудите и жуженето на полезни насекоми, примамени от дребните цветчета, запасени с аромати, нектари и прашец.

Отглеждането може да бъде директно в градината или в саксия, но трябва да е съобразено със студоустойчивостта на конкретните видове. Например

дафин може да се отглежда на открито

в по-топлите райони на страната, но в повечето е добре да се прибере за зимата.

Билка, която перфектно овкусява месо, зеленчуци и пици, всъщност у нас не е много употребявана в кулинарията. Ние си хапваме джоджен, магданоз и копър, нали? Е, розмаринът е вечнозелен, атрактивен, цъфтящ и определено не е капризен.

Спокойно може да присъства на масата целогодишно в свеж вид само с една саксия на балкона или едно растение в градината, а още по-хубаво е, че има няколко разновидности с различно представяне, от които да избираме.

Още една ароматна билка, която ние българите рядко употребяваме, но често отглеждаме заради декоративната ѝ стойност, е салвията. За нея (или по-скоро за тях, защото видовете салвии са много) сме писали подробно. Вечнозелената Salvia officinalis е най-често срещаната в нашите градини. Тя притежава антисептични свойства, спомага работата на храносмилателната система, а може да се използва и за други цели.

Атрактивните листа са причината тя да се разглежда като предимно декоративно растение. В съчетание с минимални изисквания към грижите на градинаря,

салвията е идеална за

слънчеви кътчета в градината

и на балкона целогодишно.

Ето и една традиционна за нашите ширини билка и подправка – мащерката. Тя също запазва листата си през цялата година и всички сезони. В последно време станаха модерни вариегатната мащерка с шарени листа и тази, която мирише на лимон.

Заради своята стелеща същност, тази билка е подходяща за отглеждане както в градината като килимче, така и в сандъче на балкона. Реално, стръкчета мащерка могат да се добавят към всичко, стига да харесвате аромата ѝ.

Няма да пропуснем да споменем лавандулата. С нейните сребърни листа я може да бъде отгледана навсякъде, стига почвата да е отцедлива, а слънцето да я гали продължително време с лъчите си. През зимата растението леко посърва, но пак може да се използва в кухнята.

Понеже споменахме дафина, нека наблегнем на факта, че най-много етерични масла в листата се съдържат в късната есен, когато е най-удачно те да се оберат и изсушат. Хубаво е, че растението понася добре резитби за оформяне и може да се превърне в чудесен декоративен акцент.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Докато Световното по футбол е в разгара си, в Катар се провежда и едно друго състезание. Камили от страните от Персийския залив се състезават за първото място в така нареченото "Световно първенство по красота за камили". Има обаче едно много важно изискване за "участничките" - те да нямат ботокс и никакви пластични операции
9-годишното момче дори само си слага инжекцията 9-годишният Димитър Димитров от Варна страда от коварното заболяване хипопитуитаризъм - изоставане на растежа поради недостатъчно действие на хормоните. Болестта е рядко срещана с честота 1-10 на 100 000. Родителите откриват заболяването, когато Митко е в трета група в детската градина
Селекционерът на германския национален отбор Ханзи Флик няма да подава оставка, при положение, че отборът му отпадне в груповата фаза на мондиала в Катар. Кръг преди последните срещи в група Е, световният шампион от 2014 г. има едва една точка актив след загуба с 1:2 от Япония и равенство 1:1 с Испания

Градина 24 / Билки