Напишете дума/думи за търсене

Съседите на доматите

Имало едно време старо поверие. В градината, в лехата с доматите, от слънчевата страна на реда, на високото в браздата трябва да цъфти чубрица. Всички баби още го правят, дори да не знаят, да не разбират защо, останало е от техните баби. Хем уплътняват пространството, хем мерудия си имат, хем доматите са здрави и вкусни.

Дядовците-мераклии, онези от старото, работническото минало пък ще ви кажат, че ако се прави ново лозе, роза трябва задължително да има. Там някъде, сгушена в началото на редовете от подветрената страна, гиздава, червена, като сигнална лампа. Защо ли? Защото въпреки бодливата си броня, розата е жертвено агне. Тя първа се разболява и казва на стопанина „Внимание! Болест се задава! Опази лозите, гроздето, асмите!“

Вярвате или не, в приказките и фолклора е скрита толкова много истина, толкова много изстрадана практика, толкова много проби и грешки, успехи и провали. И сега, в новото време на технологии и информация, една разрастваща се шепа млади ги тегли назад. Сами да произвеждат храната си, сами да отглеждат и обучават децата си, да живеят живия живот със всичките му сладости и горчивини.
За добрите практики от миналото и ползите от новото време и науката ще ви разкажем днес. Ако откриете частичка за себе си, споделете я.

Кои са най-добрите съседи на доматите според бабите, според учените и според мераклиите в хоби градинарството?

Магданозът е отличен компаньон

за доматите. Освен че присъства в почти всяка традиционна салата, силата на тази подправка е известна още от римско време. Латинското му наименование означава камък и се вярва, че точно такова здраве осигурява, ако се похапва честичко.

В зеленчуковата леха или на балкона, магданозът се отглежда лесно от семенца и може да се засее почти по всяко време. За да се уверите, че семената имат кълняемост ги помиришете. Ако имат характерната миризма, значи са жизнени.

Причината да го нареждаме до доматите от научна гледна точка е, че с аромата и цветовете си той привлича златоочици и хищни осички, които паразитират яйцата или гъсениците на вредителите по основната култура. От друга страна той може да бъде и капан за някои вредители.

Борагото, наречено още пореч или

краставична трева е невероятно растение,

което много рядко се напада от вредители. Красивите, истински сини цветчета, подобни на звездички могат да се хапват, стига да нямате алергии към полени. Те са чудесна украса за летни, свежи ястия и напитки, на които ще придадат уникален аромат и вкус.

Със своите мъхести, дори грубо овласени листа борагото е отблъскващо за гризещите насекоми. Точно това е причината да намери място до доматите. Миризмата на листната маса ги пропъжда и обърква, без да пречи на зеленчука да се развива и да плододава. Не без значение е къде ще бъде засято. Ако решите да го отглеждате, отредете му редичка пред реда с домати, откъдето преобладават ветровете.

По няколко думи за още

няколко билки и подправки:

Шивесът е вид лук, който отблъсква най-често срещаните неприятели по зеленчуковите култури. Нежните му листенца са подходящи за салати и други свежи ястия. Най-общо казано, всички лукови култури са подходящи за компаньони в лехите.

Твърди се, че салвията има репелентни свойства срещу листните бълхи и акарите. Освен това тя привлича полезни насекоми в градината, в това число и калинки. А с много помощници, без съмнение ще се радвате на добри добиви без много усилия.

Добре познати билки, с които са провеждани опити са ментата и мащерката. Първата отблъсква въшки и акари, а втората – всякакви гъсеници и техните родители, било то пеперуди или молци. Как да ги втъкнете в градината обаче е въпрос на лични решения. Ние препоръчваме отглеждане в контейнер, предвид многогодишната им природа и неколкократните обработки на почвата в зеленчуковите лехи.

Спорно е дали копърът е добър съсед за доматите, но нищо не пречи да опитате. Доказано той ще покани полезни и хищни насекоми в градината. До него се нарежда анасонът. Ароматът му няма как да се сбърка. С него и цветовете си тази подправка привлича много опрашители, които допринасят и за опрашването на цветовете на доматите. От друга страна, голяма част от вредителите – белокрилка, голи охлюви, листни въшки хич не го харесват.

От царството на цветята до доматите можем да отглеждаме тагетес и латинка, а също и циния.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Билки