Напишете дума/думи за търсене

Чести болести при цветята

Представете си, че може да съществува такава цветна градина, в която всички растения се чувстват добре, цъфтят, растат, хубавеят и радват окото. Успяхте ли?

Ако се сетите за някоя и друга красива снимка, да знаете, лъжа е. Добре де, не е точно лъжа, а моментно състояние, в което е направен кадърът, а цялата постановка е създадена именно заради него. Идеалните градини и балкони съществуват, но на цената на много труд и ресурси, а най-вероятно и чести посещения от професионалисти.

В реалния живот

няма перфектни лехи,

няма идеални условия, няма и бронирани цветя, които не се разболяват. С малко повече усилия от страна на стопанина, с правилните грижи, не е невъзможно да се доближим до това мечтано състояние, граничещо със сън в лятна нощ с луна, звезди, аромати и цветя в косите.

Повечето цветя в днешно време са хибриди или плод на специална селекция, при която е обърнато внимание не само на красотата, но и на устойчивостите на болести. Според специалистите патогените засягат онези цветя, които гладуват системно или не си харесват особено поливния режим.

С други думи, ако една китка е доволна, тя сама ще се пази от вредители. Или казано по друг начин, имунната ѝ система ще работи добре.

Има обаче много тънкости, които градинарите трябва да знаят и спазват. Най-важното е да се примирим с факта, че няма как да угодим на всички растения едновременно, но можем да се съобразим поне с част от техните индивидуални желания.

Правило номер 1, когато говорим за болести и неприятели е

да не настаняваме новозакупеното цвете

директно при останалите,

а да отделим време, в което да се уверим, че то е здраво и не носи в себе си неканени гости и нежелани проблеми. Нещо като карантина.

Много от заболяванията са лечими, но има и такива, които убиват бавно и сигурно. Какъвто и да е патогенът, той идва от някъде и намира подходяща среда за развитие. Следователно, ако му попречим, като променим условията, ние сме победители. А можем да се преборим и по лесния начин – с препарати за растителна защита.

Кои са най-честите болести по цветята и как да се справяте с тях? Отговорите ще намерите в следващите редове.

Плесен или ботритис

Ботритис е един от най-често появяващите се патогени при цветята. Наричат го още сиво гниене или плесен, защото именно така започва заразяването – със сив мъх. В последствие нападнатите части некротират и умират. Патогенът не подбира жертвите си и може лесно да заразява повечето културни растения. Ако не се вземат мерки, растенията загиват. Препоръката за почистване на прецъфтелите цветове особено при мушкатата в условия на дъждовно време е един вид превантивна мярка срещу ботритис.

Мана и брашнеста мана са два различни патогена, които често се бъркат и наричат погрешно, но не това е важно. Симптомите започват с малки сиво-бели петна по листата, които бързо се разрастват и могат да покрият цялото растение с фин прах. Патогените са упорити, но се лекуват лесно, дори само с промяна на условията. Все пак третиране с фунгициди или с домашно приготвени илачи имат по-сигурен и траен ефект.

Чернилни гъби са следващите в списъка. Те не са точно патогени, по-скоро потискат фотосинтезата на растенията. Причиняват се в следствие храненето на листните въшки и други насекоми със смучещ тип устен апарат. Отървете ли се от тях, измийте хубаво листата с хладка вода и ще решите кардинално проблема.

Кореново гниене се случва често, може да бъде причинено от редица почвени патогени и е породено най-вече от неправилен поливен режим, задържане на вода в подложката на саксията или кашпата. Загният ли корените, листната маса започва да увяхва и повечето хора си мислят, че е заради недостиг на вода, поливат и се стига до тъжен финал. Затова винаги проверявайте с пръст дали има нужда от вода.

Внимавайте за листни петна 

Листни петна се появяват често. Лесен начин да разберете дали са причинени от патоген или от някакъв механичен дефект е да обърнете внимание на ореола. Ако около петното има такъв, значи е патоген, който се развива. Дори да се лекува, листата и засегнатите части няма да се възстановят и е най-добре да се отрежат, което не отменя нуждата от превенция.

Черни листни петна засягат най-вече розите и могат да доведат до пълно обезлистване на растенията. Съветът на специалистите е да не мокрите листата при поливка, както и да почиствате старателно вече опадалите такива. Третирането с препарат е задължително, ако болестта се появи.

Ръждата пък е най-характерна за ружите, но не е изключено да се появи и при други цветя. Типичен симтом са ярко оцветените пъпчици по долната повърхност на листата. За да се справите, трябва да почистите заразените листа и да третирате, иначе ще се зарази цялото растение.

Snimki: 5-2, 5-2-1, 5-2-2, 5-2-3

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Звездата на американския национален отбор Кристиян Пулишич си пусна снимка от болничната стая и се закани да се върне за мача с Нидерландия в събота. "Толкова съм горд с вас момчета. Честито. Връщам се в събота, не се тревожете", написа Пулишич. Кристиян вкара гола за победата с 1:0 над Иран в края на първото полувреме
Българският баскетболен национал Александър Везенков заяви, че е щастлив, че работата му е оценена. Той даде интервю пред официалния сайт на Евролигата след като спечели отличието за номер 1 в турнира през ноември. „Първо, благодаря много за наградата. Всичко има значение, но най-важен е отборът. Много съм щастлив, че взехме някои големи победи
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни

Градина 24 / Цветя