Напишете дума/думи за търсене

Ако оформяте градина в селски стил

Градината в селски (кънтри) стил изглежда е специално проектирана за тези, които се стремят да сведат до минимум грижите и неприятностите при поддържането.

Трябва да положите доста усилия, за да създадете такъв обект, но след това ще можете да си почивате повече.

Градините в селски стил могат сериозно да се различават една от друга и всичко това, защото всяка националност има своите собствени знаци.

Например в американската градина това са големи и светли тревни площи, разположени точно пред къщата, веранди с градински мебели и, разбира се, хамаци.
За холандската са характерни малката тревна площ, заобиколена от декоративни растения и огромна овощна градина, под сенките на която са скрити стопанските постройки.

Всъщност има няколко характеристики, без които няма как една градина да се превърне в селска.

. Първо, това е леката небрежност на планирането, характерна за истински естествените ъгли, където "човешка ръка не се намесва". Няма ясно определени зони и граници и всички участници в композицията съществуват сякаш самостоятелно. Но практиката показва, че е много трудно да се създаде такава естествена простота.

. Второ, това е място с диви и декоративни растения, съставено по такъв начин, че цветовата схема да е ярка, но без прекалено уморително разнообразие.

. И трето - без "синтетика" в декора! За дизайна на територията можете да използвате само естествени материали - дърво, глина и камък. И за да направите цялостната картина разнообразна и характерна, използвайте стари селски вещи: лейки, саксии и кутии, колела на каруци и колички, менци, гюмове, варели, части от каручки и дори градински инструменти, които са станали неизползваеми.

СЪВЕТ

Цветовата схема на градината в селски стил трябва да бъде богата и весела. Използвайте жълто, синьо и различни нюанси на червеното, като основа.

След като се запознахме с общите принципи, нека обърнем внимание на подробностите, т.е. отделните предмети, присъстващи във всяка градина.
Архитектурните структури в селската градина никога не излизат на преден план - маскирани са с живописна завеса от декоративни широколистни дървета, люлякови храсти и други. Дори и най-красивата къща е скрита сред зеленината.

Можете да използвате "зелени катерачи":

девичето грозде ще даде на фасадата плътно "наметало", което с първите слани ще се превърне от тъмно изумрудено в алено лилаво; актинидията не само ще изплете ажурна пелерина за терасата, с която може да скрие недостатъците на дизайна, но и ще ви поглези с вкусни и здравословни плодове, а клематисът ефектно ще цъфти и ще разкрасява зеленината си с ярки звездовидни цветя.

Е, ако дори минималната грижа за "живото покривало" ви се струва прекомерна и ненужна - засадете хмел, неговите плодчета също са много декоративни.

Направете лехите едновременно

декоративни и практични

Дайте им оригинална форма, например - насаждения, "разпръснати" в различни посоки от централната кръгова цветна леха.

Това може да са композиции от боб, грах, моркови или цвекло. Използвайте невен и тагетес за ярки акценти. Освен това те ще предпазят реколтата ви от вредители.
Напълнете кръгла цветна леха в центъра на градината с лечебни и пикантни билки: мента, жълт кантарион, бял равнец, градински чай и мащерка. Те в буквалния и преносен смисъл ще придадат на градината нужната селска атмосфера.

А грациозните огради от плет са достойна рамка за лехите

Цветните лехи трябва да останат

красиви от ранна пролет до късна есен

Направете ги на принципа на цветни букети от градински билки, обагрени с весели и радостни цветове. Нека иглики, сибирски ириси и ниски камбанки да се перчат на преден план и дайте фона на по-високите божури, маргаритки, лилии и флокси, а най-задната част покрийте с декоративни зърнени култури и пелин.

ВАЖНО

Забравете за изящни сортови растения, хибридни чаени рози, тържествени гладиоли и други красиви любимци - сред сладката селска простота те ще изглеждат твърде помпозни.

От храстите изберете дискретни и романтични герои: люляк, бъз, калина, орлови нокти, дива роза, евонимус, спирея и мехурчести хортензии идеално ще се впишат в палитрата на селската градина.

Декоративните акценти

Опитайте се да погледнете познатите и старите вещи от неочакван ъгъл и да измислите нови, необичайни досега роли за тях.
Колкото повече нестандартни идеи имате и колкото повече саморъчно направени предмети добавяте към дизайна на градината, толкова по-интересно и оживено ще стане околното пространство.

Развихрете въображението си и измислете нови превъплъщения на стари саксии, бъчви, менци и кофи, плетени кошници и напукани саксии. Те могат да се превърнат в миниатюрни цветни лехи, разположени на различни нива.

Боядисайте контейнери за вода и пясък с ярки цветове, поставете върху лехите тенекиени или дървени табелки с имената на живеещите тук растения.
Друга идея е от старото колело на голяма количка да направете цветна градина, като засадите цъфтящи и декоративни листни трайни насаждения на сектори.
Можете да напълните и ръждясалата количка с пръст и да я превърнете в мобилна цветна леха, която може да се мести из градината, където си поискате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Дизайн