Напишете дума/думи за търсене

Нагризани пъпки и други проблеми на мушкатата

Наближава онова време от годината, в което една досадна гадинка се появява на бял свят и нанася щети по едни от най-любимите китки на българските цветари. Няколко вида гъсеници си похапват мушкатените пъпки, преди да са се отворили, цветните венчелистчета и дори младите листа и стъбла, като ги превръщат във увредено копие на това, което се очаква да бъдат.

Най-често това са поколенията на различни видове нощенки, а когато чуете тази думичка, трябва да сте на ясно, че врагът се храни вечер и през ноща. Самите гъсеници могат да бъдат зелени, кафяви или червеникави, което не е от съществено значение. По-важното е как да се справим с проблема.

Из цветарските форуми отдавна се води диалог относно гризещите ненаситници. Според някои практици е най-успешен методът на нощния „лов“. Според други е необходимо неколкократно третиране с химични препарати. При всички положения обаче, редно е борбата да се извършва в късните часове на денонощието, когато полезните насекоми не са активни, а вредителите са.

Какви други неприятели нападат мушкатата и сакъзите, ще изредим в следващите редове. Знайте обаче, че ако имате взимане – даване с насекоми, цветята ви няма да бъдат в състояние да украсят градината и балкона подобаващо и според очакванията ви. Затова и за да се радвате на разкошни и здрави растения, не подценявайте нито едно бръмбарче или пеперудка, които се появят на хоризонта. Ще бъде много занимателно и забавно, ако включите децата в разпознаването и опознаването на насекомите.

Листни въшки и трипси 

Рядко пеларгониевите видове се нападат от листни въшки и техни братовчеди. Обикновено тези насекоми предпочитат младите тъкани, защото те са най-крехки и добре оводнени. За справяне с тях се препоръчва обилно измиване с хладка вода с цел механично отстраняване на неприятелите. Ако решите да пръскате с нещо, обикновена сапунена вода ще свърши работа.
Към групата на рядко нападащите мушкатата насекомни неприятели спадат и трипсите. Присъствието им можете да забележите предимно по цветовете. Хранейки се с растителен сок от тях, те причиняват безформени обезцветявания. Ако се вгледате добре, ще забележите движението на гадинки с размер по-тънък от върха на топлийка.

Трипсите се борят много трудно. Използването на препарати е почти неизбежно.

Белокрилката 


е най-нежеланият гост . Упорита е, устойчива на повечето химични препарати, а и много бързо се размножава. Тя напада английските мушката и техните дребноцветни производни, докато сакъзчето и мушкатото са много редки жертви.

Според учените, белокрилката се размножава по-слабо в райони с преобладаващи ветрове и висока влажност на въздуха. Тоест решението на този досаден проблем е да направите условията на средата неподходящи за насекомите, като едновременно с това извеждате адекватна растителна защита.

Патогените 

Обикновено пеларгониумите не страдат от заболявания или това се случва много рядко. Опасни са ръждата, сивото и други видове гниене. Всички те се проявяват в хладно и влажно време или ако листата биват мокрени системно.

С други думи, старайте се да поливате сутрин, за да има време надземните части да изсъхнат през дена. При първи симптоми на заболяване се консултирайте със специалист, за да предприемете най-правилното лечение.

Отново в хладни и влажни условия любителите на цветни каскади от сакъзи се сблъскват с физиологична неприятност – оедема или едема. Тя се получава от прекалено оводняване на тъканите и разпукване на клетъчните стени. В следствие на това растението реагира по естествен начин в опит да затвори раните, тъканите загрубяват, вкорковяват и остават с нелечими сиво-кафяви образувания.

Старайте се да не преполивате, а когато вали, добре да да предпазвате цветята си и най-вече листата и цветовете им.

В летните жеги е много по-вероятно да се стигне до увяхване, а не преовлажняване. Ако се случи на вашите цветя, независимо дали са мушката, или не, подхождайте бавно.

Преместете страдащото цвете на сянка, а ако е възможно и на по-хладно място. Полейте с малко и престояла хладка вода, а не директно от чешмата. Изчакайте известно време и полейте отново. Щом листата възстановят тургора и свежия си вид, върнете саксията на мястото й и следете влажността в почвата по-внимателно.

Не използвайте студена вода в горещо време, защото тя ще донесе единствено още стрес за растенията. В случай, че те са по-чувствителни и топлолюбиви, има голям шанс корените да пострадат сериозно от разликата в температурата на водата и почвата. Симптомите на стрес най-често се изразяват в пожълтяване и опадане на листа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан

Градина 24 / Цветя