Напишете дума/думи за търсене

Нагризани пъпки и други проблеми на мушкатата

Наближава онова време от годината, в което една досадна гадинка се появява на бял свят и нанася щети по едни от най-любимите китки на българските цветари. Няколко вида гъсеници си похапват мушкатените пъпки, преди да са се отворили, цветните венчелистчета и дори младите листа и стъбла, като ги превръщат във увредено копие на това, което се очаква да бъдат.

Най-често това са поколенията на различни видове нощенки, а когато чуете тази думичка, трябва да сте на ясно, че врагът се храни вечер и през ноща. Самите гъсеници могат да бъдат зелени, кафяви или червеникави, което не е от съществено значение. По-важното е как да се справим с проблема.

Из цветарските форуми отдавна се води диалог относно гризещите ненаситници. Според някои практици е най-успешен методът на нощния „лов“. Според други е необходимо неколкократно третиране с химични препарати. При всички положения обаче, редно е борбата да се извършва в късните часове на денонощието, когато полезните насекоми не са активни, а вредителите са.

Какви други неприятели нападат мушкатата и сакъзите, ще изредим в следващите редове. Знайте обаче, че ако имате взимане – даване с насекоми, цветята ви няма да бъдат в състояние да украсят градината и балкона подобаващо и според очакванията ви. Затова и за да се радвате на разкошни и здрави растения, не подценявайте нито едно бръмбарче или пеперудка, които се появят на хоризонта. Ще бъде много занимателно и забавно, ако включите децата в разпознаването и опознаването на насекомите.

Листни въшки и трипси 

Рядко пеларгониевите видове се нападат от листни въшки и техни братовчеди. Обикновено тези насекоми предпочитат младите тъкани, защото те са най-крехки и добре оводнени. За справяне с тях се препоръчва обилно измиване с хладка вода с цел механично отстраняване на неприятелите. Ако решите да пръскате с нещо, обикновена сапунена вода ще свърши работа.
Към групата на рядко нападащите мушкатата насекомни неприятели спадат и трипсите. Присъствието им можете да забележите предимно по цветовете. Хранейки се с растителен сок от тях, те причиняват безформени обезцветявания. Ако се вгледате добре, ще забележите движението на гадинки с размер по-тънък от върха на топлийка.

Трипсите се борят много трудно. Използването на препарати е почти неизбежно.

Белокрилката 


е най-нежеланият гост . Упорита е, устойчива на повечето химични препарати, а и много бързо се размножава. Тя напада английските мушката и техните дребноцветни производни, докато сакъзчето и мушкатото са много редки жертви.

Според учените, белокрилката се размножава по-слабо в райони с преобладаващи ветрове и висока влажност на въздуха. Тоест решението на този досаден проблем е да направите условията на средата неподходящи за насекомите, като едновременно с това извеждате адекватна растителна защита.

Патогените 

Обикновено пеларгониумите не страдат от заболявания или това се случва много рядко. Опасни са ръждата, сивото и други видове гниене. Всички те се проявяват в хладно и влажно време или ако листата биват мокрени системно.

С други думи, старайте се да поливате сутрин, за да има време надземните части да изсъхнат през дена. При първи симптоми на заболяване се консултирайте със специалист, за да предприемете най-правилното лечение.

Отново в хладни и влажни условия любителите на цветни каскади от сакъзи се сблъскват с физиологична неприятност – оедема или едема. Тя се получава от прекалено оводняване на тъканите и разпукване на клетъчните стени. В следствие на това растението реагира по естествен начин в опит да затвори раните, тъканите загрубяват, вкорковяват и остават с нелечими сиво-кафяви образувания.

Старайте се да не преполивате, а когато вали, добре да да предпазвате цветята си и най-вече листата и цветовете им.

В летните жеги е много по-вероятно да се стигне до увяхване, а не преовлажняване. Ако се случи на вашите цветя, независимо дали са мушката, или не, подхождайте бавно.

Преместете страдащото цвете на сянка, а ако е възможно и на по-хладно място. Полейте с малко и престояла хладка вода, а не директно от чешмата. Изчакайте известно време и полейте отново. Щом листата възстановят тургора и свежия си вид, върнете саксията на мястото й и следете влажността в почвата по-внимателно.

Не използвайте студена вода в горещо време, защото тя ще донесе единствено още стрес за растенията. В случай, че те са по-чувствителни и топлолюбиви, има голям шанс корените да пострадат сериозно от разликата в температурата на водата и почвата. Симптомите на стрес най-често се изразяват в пожълтяване и опадане на листа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха
Силният човек в Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани помаха на бразилка от трибуните на мача Бразилия - Швейцария и съпругата му доста сериозно се намуси. Тази снимка и видеото към нея обиколиха света. Оказа се, че шейхът е помахал на Дезире Соареш, която е доста известна във футболния свят. В инстарграм тя има 60 000 последователи

Градина 24 / Цветя