Напишете дума/думи за търсене

Идеи за декор в градината

1. Старият инвентар в нова роля 

Имате ли в стопанството си лопати и сатъри на "напреднала възраст"? Намерете нова употреба за "почетните пенсионери": например, украсете градинска порта с тях.

За да предпазите инструментите от по-нататъшна корозия, трябва да ги покриете с лак, който е устойчив на неблагоприятни атмосферни условия, или да ги боядисате.

Стари градински ножици, сърпове и ръчни лопати, окачени на куки за гардероб, ще ви бъдат полезни за декориране например на стената на градинската къщичка.

2. Мини фонтан от лейка 

Използвана поцинкована лейка може да се превърне за нула време в минифонтан.

За целта ще ви трябва електрическа помпа, която обикновено се монтира в езеро. Водата ще се подава през маркуч, опънат през отвор в дъното на лейката към пръскачката.

Съвет: По-удобно е да включвате и изключвате фонтана с дистанционно управление.

За зимата помпата трябва да се извади от водата, да се изплакне обилно и да се постави в сухо помещение без замръзване.

3. По нов път

Не изхвърляйте старите керамични съдове. С тях, или по-скоро с техните фрагменти, можете да украсите бетонна пешеходна пътека. За да се улесни работата с мозайката, фрагментите могат да бъдат подредени в един ред и отгоре да се залепи лента от тиксо (за фиксиране на парчетата).

Обърнете "лентата" и нанесете метално и керамично лепило върху гърба на мозайката. След като сте залепили плочките към бетонната основа, отстранете лепилната лента и фиксирайте мозайката с хоросан.
Плочите трябва да са с дебелина поне 4 см, в противен случай бързо ще се счупят.

А на пътеката от еднообразната стара, сива плоча, можете да направите креативни "петна" от билки.

4. Арт конструкция от дървата за огрев 

Ако обичате да седите до камината или огъня, тогава вероятно имате в градината дърва за огрев. Най-често те просто се натрупват на купчина, заемат място и развалят цялостния вид на градинския имот.
Нека поправим това и направим навес за дърва (рамка, пълна с трупи), например, под формата на покрита полукръгла ротонда.

Можете да построите и забележителен ландшафтен обект - навес за дърва с прозорец.

Съвет: Конструкцията не е достатъчно стабилна, така че не използвайте остъклени рамки.

5. Цветни лехи - картини 

Sempervivum, по-известна като дебелец, е толкова непретенциозен, че расте без проблеми дори на вертикална повърхност.
Вземете дървена рамка и прикрепете груба мрежа вместо стъкло от задната страна.

След това забийте 4 ленти по периметъра на рамката - това ще бъдат стените на кутията за субстрата.
Покрийте мрежата с мъх, така че пръстта да не се срива през клетките.

Изсипете субстрата до самите ръбове на дъските, уплътнете и забийте здрава дъска - получавате кутия със земя в рамка, с решетка.

Обърнете картината наопъки, напоете субстрата и засадете сукуленти в клетките.

Закачете своя шедьовър на слънчево място и поливайте растенията си със спрей бутилка.

6. Бордюр от дъна на бутилки 

Необичайна рамка за цветна градина може да бъде направена от дъната на бутилките, поставени върху "възглавница" от бетон.

Изрежете стъклени "кръгове" с нож за стъкло и изшлайфайте разреза с шкурка.

Има и народен начин: вземете дебела нишка, накиснете я добре във всяка запалима течност (например в керосин или алкохол), увийте я около бутилката в точката на рязане на 2-3 слоя и я запалете. Когато конецът изгори, бързо поставете бутилката в ледена вода, като държите съда от двете страни - той сам ще се разпадне на две части. Изшлайфайте ръбовете с тухла или шкурка.

Важно: направете това във вода, така че фрагментите да не се разпръснат във всички посоки.

7. Мобилна цветна леха 

На практика никак не е трудно да направите това - просто превърнете стара, очукана ръчна количка в цветна градина.

За тази цел моделите с дълбоко тяло са особено подходящи: направете дренаж на дъното и изсипете слой плодородна почва отгоре. Ако количката е достатъчно стабилна, цветната градина може да бъде премествана от място на място.

8. Дръжките не са само за мебели 

Използвайте керамични дръжки за врати, за да направите аксесоар за цветната градина или украшение за поддържане на тревисти многогодишни растения.

Поставете дръжките на бамбукови пръчки, като се уверите, че обиколката на всяка пръчка съвпада с дупката в резбата на дръжката. Въпреки това, тъй като това все още е интериорен аксесоар, не трябва да разчитате на факта, че те ще издържат много дълго време.

9. Вертикално градинарство 

За да овладеете вертикалното пространство, не е необходимо да купувате висящи саксии. Има много други интересни опции. Например, можете да окачите телена кошница, пълна с растения, на клона на дърво. За целта ви трябват само дебел клон и здраво въже. Само не забравяйте да облицовате контейнера с нетъкан материал, така че земята да не излиза през пукнатините.

Друго нестандартно решение е да окачите пластмасови легени между стволовете на дърветата, вкопани в един ред (не забравяйте да изкопаете дълбоки опори).

Важно: не забравяйте да направите дренажни отвори в контейнерите.

10. Рустик мебели от палети 

Преди това те са били използвани само за транспортиране на стоки. Сега креативните дизайнери все повече правят всякакви мебели от тях. Един от вариантите е на снимката.

Закрепете два палета, изрежете една от дъските и поставете задния палет - готово! Не забравяйте да импрегнирате "шезлонгите" със специални консерванти за дърво, тъй като европалетите обикновено се правят от мека дървесина. Боядисайте вашите новоизработени мебели в ярък цвят и те ще станат още по-привлекателни.

11. Декорация на кофата за боклук 

Ако нямате къде да скриете кофите за боклук, просто ги направете по-представителни, като "засадите" върху тях цветя със стикери. До лалетата (на снимката), върху гладките стени на контейнерите, можете да поставите слънчогледи или да ги залепите от всички страни с бръшлян, макове, маргаритки или лавандула.

За да предотвратите падането на стикерите, покрийте ги с прозрачен лак.

12. Дървените стълби отново в експлоатация 

Въпреки факта, че старите дървени стълби напоследък все повече отстъпват място на алуминиевите, това изобщо не е причина спешно да се отървете от първите. Добрият стар дървен помощник ще служи като отлична опора за увивни растения. Ако го облегнете на ствола на високо дърво, скоро "катерачът" ще украси "гиганта" с цветята си.

Ако имате няколко ненужни дървени стълби, изградете от тях пергола или покрита алея.
Важното е такива строителни елементи да не са изгнили. Дори девичето грозде или други увивни растения, като напр. катерливата роза, акебията или глицинията, не са толкова леки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край

Градина 24 / Цветя