Напишете дума/думи за търсене

Изящната малка градина на Джени Уудръф

Джени Уудръф е австралийка с невероятен артистичен вкус. Тя споделя тайните за малката си градина в Мелбърн.

Преди няколко години нейното творение спечели националния австралийски конкурс за къща и градина в номинацията за градина на годината. Сега тя усъвършенства уменията си за ландшафтен дизайн с още по-голяма страст.

"Всичко, което правя, е да избера фон и да поставя интересни изображения върху него. Винаги трябва да играете с контраст. На фона на оградата, пода, стените, едролистните растения изглеждат страхотно, с подчертан цвят или форма, сложни, или много буйни. А обичайните, непретенциозни вече са поставени на техния фон, създавайки слоеста композиция", казва Джени.

Цветовете

Наскоро тя получи "Сертификат III" по градинарство от австралийския университет NMIT, разположен в Мелбърн. В личната й градина преобладават зелени, лилави и розови цветове, съчетани много плавно, почти незабележимо. Тук човек има усещането, че именно тази цветова схема е естествена за всяко пространство и това е голяма заслуга на Джени.

Саксиите

"Не е нужно саксиите да са еднакви, но трябва да съвпадат. И не си мислете, че те могат да бъдат подредени произволно. За всяка трябва буквално да усетите мястото интуитивно. Ако разчитате само на рационалността, градината няма да бъде хармонична".

Визуални трикове

Нейната градина ни показва как правилното озеленяване на малка градина може визуално да я разшири.

Разходката по малки пътеки ви позволява да се насладите на природата, обикаляйки цялата градина в кръг. След такова кратко пътуване ще сте готови да се закълнете, че градината е 5 пъти по-голяма, отколкото е в действителност. В края на краищата очите ви се насочват към толкова много интересни решения и хармонични комбинации от растения и материали.

Жажда за градинарство

Самата Уудръф казва, че нейното умение, на първо място, се корени в страстното й желание да създаде градина. Във всяко празно парче земя тя вижда възможности, които няма търпение да използва - идеи, които иска да въплъти.

И тази неописуема жажда за градинарство се наслагва в умелото използване на цветовете и отличното познаване на различни растения.

Обичам да комбинирам всичко, което изглежда противоположно. Например мозайки и с декоративни листни растения. Първите са сложни и цветни, а вторите много минималистични. Получава се перфектна двойка, споделя Джени.

Растенията

Джени създава своята градина, използвайки предимно устойчиви на суша растения, подходящи за Мелбърн.

Уудръф обича сукуленти, акация, цитрусови плодове, жасмин, рози, и далии. Обича много глинените саксии: "Без тях нито една градина не изглежда добре поддържана. А те никога не са твърде много! Разбира се, Уудръф говори специално за малките селски предни градини, но нейната забележка, че глинените саксии придават ред на пространството, е наистина вярна.

Живот навън

Дизайнерката възприема градината като къща - прекарвам много време в нея.

Децата ми се учат да общуват с природата на това място, така че трябва да е невероятно. И какво трябва да има в една идеална къща? Уют, топлина, усещане за комфорт и грижа. Както и разнообразието, което насърчава децата да изследват и откриват сами, казва дизайнерката.

Градината на Джени не само магнетично привлича, но и просто радва с външния си вид. Изгражда се на основата на творчеството - парцелът е едно платно, което трябва само да бъде нарисувано.

Без големи разходи

Заслужава да се отбележи, че Уудръф изобщо не харчи много пари за оборудването си. Например люляковата боя не струва повече от обикновената червена. А глинените съксии навсякъде са достъпни.
Растенията, които Джени избира, често попадат в ръцете й случайно, но тя не ги поставя просто на първото попаднало място, а избира идеалното, за да се развиват добре.

„Почти всички идеи за декори дойдоха при мен поради наличието на стари неизползвани неща. Например, имахме две ръждясали железни халки на тавана от времето на предишните собственици на къщата, но успях да ги закача така, че изглеждаха много стилни.

Тя постоянно повтаря различни растения, като така създава целостта на изображението.

Самата дизайнерка украсява къщата и се облича по същите принципи - малко минимализъм, малко сложни модели и всичко това в интересни цветове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Дизайн