Напишете дума/думи за търсене

За чисти плодове и грозде...

Лятото е сезон, който освен че ни създава повече грижи за отглеждане на овощните дръвчета и лозите, ни предлага и плодове, които сме отгледали благодарение на положения от нас труд, но и на немалко пръскания с препарати за растителна защита.

Една част от плодовете придобиват консумативна зрялост още в летните месеци и няма нищо по-добро от това да можем да си ги откъснем и да ги консумираме пресни.

В стремежа си максимално да ги опазим от болести и неприятели, както казахме, сме използвали химични средства. За да консумираме това, което сме пръскали, трябва задължително да се съобразяваме с начините на действие и карантинните срокове на различните пестициди, които сме използвали. Още повече, че домашно произведените с радост предлагаме на деца и внуци.

Така че, за да сте сигурни, че вашата плодова реколта не съдържа токсични за организма вещества, задължително трябва да се съобразявате с карантинните срокове.

По-добре е, когато плодовете, които берете, са били пръскани с контактни фунгициди, които не проникват в растителните тъкани и лесно се измиват от повърхността при добро обливане с вода.

Докато при използвани системни фунгициди е абсолютно задължително да се спазва карантинният срок, защото този вид препарати проникват и в тъканите.

Карантинният срок всъщност е времето от последното пръскане до пълното разпадане на препарата.

След като отмине това време, продукцията вече не съдържа остатъчни количества от препарата и може да се консумира от хората и животните без опасност за тяхното здраве.

По тази причина карантинният срок трябва много строго да се спазва.

Освен това трябва да се знае, че за един и същ препарат при различните култури, карантинният срок може да бъде различен.

А как действат препаратите?

Контактните действат при пряк контакт с причинителите на болести по растенията (гъби, бактерии) – т.е. когато попаднат директно върху тях или върху храната, която поемат.

Системните препаратите проникват в цялото растение чрез корените или листата. Не се измиват от дъждовете, ако са минали 2-3 часа след пръскането, и имат по-продължително действие.

Има и т.нар. проникващи препарати, които при пръскане навлизат през епидермиса на листата, но не се разнасят в останалите части на растението

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Дръвчета