Напишете дума/думи за търсене

Как да си направим слънчева карта

Важно е да се проследи движението на лъчите и сянката, за да посадим растенията на правилните места в градината

Когато избирате къде и какви растения ще отглеждаме в двора, важен въпрос от проектирането е дали ще е на слънчево или сенчесто място. Понякога се озадачавате колко слънце получава определена част около къщата всеки ден. Така, че картографирането на слънчевата светлина в градината ви помага да разберете движението на светлината и сянката в пейзажа. Позволява ви да поставите правилните растения на правилната експозиция, така че да не изгорят или да имат забавен и изкривен растеж, търсейки слънцето.

Подобно на хората, различните растения имат различна чувствителност към слънцето. Сенколюбивите растения може да получат слънчеви изгаряния, да не цъфтят или да изостават в растежа, когато са изложени на твърде много светлина.

По същия начин слънцелюбивите растения може да не цъфтят, да растат забавено или да се изкривят и да са по-податливи на болести, ако се отглеждат на твърде много сянка. Ето защо

повечето етикети означават растенията

като слънце, частично слънце/частна сянка или сянка.

  • Растенията, обозначени като пълно слънце, изискват 6 или повече часа слънчева светлина всеки ден.
  • Частично слънце или частична сянка показва, че растението се нуждае от 3-6 часа слънчева светлина всеки ден.
  • Растенията, обозначени като сянка или пълна сянка, изискват 3 часа или по-малко слънчева светлина всеки ден. Както и да не е пряка слънчевата светлина.

Слънцето се движи от изток на запад над земята. Това от своя страна кара сянката да се движи от запад на изток по посока на часовниковата стрелка. В зависимост от времето на годината слънцето може да е по-високо или по-ниско, което влияе върху размера на сенките, хвърляни от сгради или дървета.

През пролетта на много широколистни дървета може да отнеме известно време, за да се разлистят; следователно, позволявайки повече слънчева светлина в зона, която по-късно ще бъде плътно засенчена от короната на дървото. Проследяването на излагането на слънце и местата на сянка през различните месеци от вегетационния сезон ще ви даде най-точната насока какво къде да засадите за оптимален растеж на растенията.

Как да картографирате

Картографирането на слънчевата светлина в градината може да изисква от вас да прекарате цял ден, от изгрев до залез, наблюдавайки движението на светлината през градината. Тъй като много от нас нямат лукса просто да седят цял ??ден, гледайки слънчева светлина и сянка, проектът може да бъде разбит в течение на няколко дни. Препоръчително е да проследявате излагането на слънце през пролетта и отново през лятото. Но ако не можете да го направите два пъти, лятото е за предпочитане. За да направите слънчева карта, ще ви трябва милиметрова хартия, линийка и цветни моливи.

Започнете, като нарисувате карта на пространството, в което ще проследявате излагането на слънце. Не забравяйте да включите всички сгради и структури, като високи огради, големи дървета и храсти и всичко друго, което може да хвърля сенки през целия ден. Не е нужно да сте умел художник, за да начертаете проста карта на градината, но се опитайте да бъдете възможно най-точни. Вашата карта може да бъде груба скица, използвана за целите на проследяване на слънчевата светлина, от която по-късно можете да създадете по-добра карта. С вашата слънчева карта в ръка, на всеки час отбелязвайте къде слънчевата светлина пада в градината и къде е сянката. Ако не можете да го правите всеки час, всеки два часа ще са достатъчни. Използването на различни цветни моливи е полезно и всеки час или два слънце и сянка могат да бъдат маркирани с различен цвят, например с черти или с леки оцветявания. Може да използвате червени, оранжеви и жълти цветове, за да маркирате излагането на слънце, и студени цветове като лилаво, синьо и сиво, за да обозначите сянка. Не забравяйте да запишете часа на всяко изследване, което отбелязвате на картата. След като изминат няколко часа, трябва да започнете да виждате модела на вашата слънчева карта.

Изчисление

Такова предлагат и фирмите за соларни панели, тъй като те трябва да се монтират така, че да са изложени най-дълго на слънчеви лъчи.

Ъгълът на слънчевия панел зависи от това в коя част на света се намирате. Слънчевите панели дават най-висока мощност на енергия, когато са директно обърнати към слънцето. Слънцето се движи по небето и ще бъде ниско или високо в зависимост от времето на деня и сезона. Поради тази причина идеалният ъгъл никога не е фиксиран. За да получите най-много слънце, достигащо до панела през целия ден, трябва да определите в каква посока трябва да са обърнати панелите и да изчислите оптимален ъгъл на наклон.

Това ще зависи от:

  • къде живеете;
  • по кое време на годината имате най-голяма нужда от слънчева енергия;
  • ъгъл на слънчевия панел.

Като правило слънчевите панели трябва да са по-вертикални през зимата, за да получат по-голямата част от ниското зимно слънце, и по-наклонени през лятото, за да се увеличи максимално мощността. Ето два прости метода за изчисляване на приблизителния ъгъл на слънчевия панел според вашата географска ширина.

Първи метод на изчисление

Оптималният ъгъл на наклон се изчислява чрез добавяне на 15 градуса към вашата географска ширина през зимата и изваждане на 15 градуса от вашата географска ширина през лятото. Например, ако вашата географска ширина е 34°, оптималният ъгъл на наклон за вашите слънчеви панели през зимата ще бъде 34 + 15 = 49°. Оптималният ъгъл на наклон през лятото от друга страна ще бъде 34 – 15 = 19°.

Ако работите с google maps, намерете вашия двор или място, което искате да изчислите, и кликнете с десен бутон върху него. Ще се отвори изскачащ прозорец, на който е изписан дълъг цифрен код – това е географската ширина ( територията на България е между 41-43 градус) и дължина в десетичен формат.

Втори метод на изчисление

Това е подобрение на общия метод, което дава по-добри резултати. При този метод оптималният ъгъл на наклон за слънчевите панели през зимата се изчислява чрез умножаване на географската ширина по 0,9 и след това добавяне на 29°. В горния пример за географска ширина от 34°, ъгълът на наклон ще бъде (34 х 0,9) + 29 = 59,6°. Този ъгъл е с 10° по-стръмен, отколкото при общия метод, но много ефективен при проникване на обедното слънце през кратките зимни дни. За лятото ъгълът на наклона се изчислява чрез умножаване на географската ширина по 0,9 и изваждане на 23,5°. В горния пример този ъгъл ще бъде (34 х 0,9) – 23,5 = 7,1°. За оптимални ъгли на наклон през пролетта и есента 2,5° се изваждат от географската ширина.

Колко дълга е сянката?

Възможно е да се изчисли дължината на сянката въз основа на ъгъла на надморската височина на слънцето и височината на всичко, което го блокира. Накратко, дължината на сянката (L) е равна на височината на препятствието (h), разделена на тангенса (tan) на ъгъла на височина на слънцето (a), както показва илюстрацията.

Това ви казва дължината на сянката, но може да е непрактично в пространство с много дървета. Има и редица телефонни приложения, които могат да ви помогнат да изчислите височината на дърветата. Оттам можете да използвате функцията за тангенс на научен калкулатор. Ако едно дърво е високо 10-12 метра и ъгълът на обедното слънце е 60 градуса, например, сянката на дървото ще бъде дълга около 6-7 метра по обяд.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край

Градина 24 / Цветя