Напишете дума/думи за търсене

Цветята в жегите

Усетихме жегата, но тъй като август официално е последният летен месец, ще потърпим още мъничко. После ще търсим топличко, както се казва. Отпуските са си отпуски, морето си е море и именно сега е най-подходящото време да се любуваме на красиви градини, разкошни цветя, хладни вечери, приятна компания и приключения. Обаче и работата си е работа. Какво да правим в градината през август?

Задача №1 е да осигуряваме вода на цветята и на растенията като цяло. Тук е и мястото да вмъкнем едно изречение относно всички живи твари. Оставяйте съдове с вода в двора и на терасите си. Жегата мъчи не само нас хората или зелените ни приятели в градината. Птиците и животните, че дори и насекомите ще ви бъдат благодарни!

Задача №2 е да не изпускаме положението с плевелите, независимо от ваканционното настроение. Не забравяйте, че те са конкуренти на културните растения, а в надпреварата за вода, са и по-агресивния състезател.

Един съвет от практиците: Извършвайте освежителни поливки! Идеята им е да наситят въздуха с влага, а вследствие и да смъкнат температурата. Не се притеснявайте, че е горещо и ще си навеете проблеми, свързани с болести или физиологични повреди по растенията. Водата ще се изпари преди да е нанесла или да стане предпоставка за поражения.

Следващите задачи за месеца се подреждат според приоритетите и желанията на градинаря. Ето с какви градински дейности може да се забавлявате накратко:

Предстои последно подхранване на многогодишните растения. Изключете азота от дажбата и наблегнете на фосфор и калий. Преди да си хвърлите парите за синтетични торове обаче се уверете, че наистина има нужда от тях. Става лесно като инспектирате растенията. Ако се развиват добре, няма нужда да ги храните допълнително. Тази насока важи за градината.

При контейнерно отглеждане торенето си следва схемата 10-14 дни. Чак в края на месеца може да разредите процедурата, а за някои цветя, и да я прекратите напълно.

Практиката е научила разумните градинари да наблюдават и да вземат решения на базата на това, което растенията им подсказват. На някои им идва отвътре, а други имат нужда от подсказки, та ето ги и тях:

Почиствайте прецъфтелите цветове и пожълтелите листа редовно. Санитарните процедури не са само, за да се поддържа изряден вид, но и за инспекция и хващане на неприятностите в зародиш.

Далиите, лилиумите, едроцветните хризантеми и други любими цветя, които израстват повече във височина, имат нужда от опори и то стабилни. Не се лъжете по здравите стъбла. Август е известен със своите краткотрайни, но разрушителни летни бури. Интензивен валеж в съчетание с вятър може да пречупи натежалите от цветове (и плодове) клонки.

Продължавайте чистките, а ако имате вече прецъфтели многогодишни цветя, които не се очаква да цъфтят повече, подрежете ги и ги подгответе за заслужен покой.

Последни резитби настъпват и при повечето билки в градината и на балкона. Мащерка, лавандула, розмарин и други ще имат време да се разклонят и сгъстят, ако ги поорежете сега. Още по-важно е, че освен добив на лично произведени билки и подправки, младите клонки ще имат време и възможност да се закалят и да презимуват успешно.

Събирайте си семенца за догодина. Добра идея е да оставяте семенните кутийки или плодчетата, за които знаете, че стават за храна на дивите животни. Така хем ще нахраните някое гладниче през студените месеци, хем растенията ще изпълнят мисията си да се самовъзпроизвеждат по естествен път.

Запасяването със семена винаги е от полза. Някои растения пък дават възможност за намножаване чрез резници, а през август и септември е подходящо да се заложат. Важи с пълна сила за мушката, сакъзи, лантана и други. Идната пролет ще разполагате с вече отраснали младоци, готови да се раздават.

Не пропускайте да се грижите за моравата. Занемарите ли я сега, трудно ще я върнете в изряден вид до есента, а жълтите петна никак не са приятни за окото.

Края на август и началото на септември са подходящ момент и за делене, размножаване и подмладяване на многогодишни цветя. Новите части ще се вкоренят и закалят успешно преди зимата, а нищо чудно и да успеят да цъфнат догодина.

Следете за поява на болести. При розите особено опасни са черните листни петна, при клематиса т. нар. увяхване. Взимайте мерки бързо и почиствайте старателно увредените части и падналите листа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край

Градина 24 / Цветя