Напишете дума/думи за търсене

Чести грешки при отглеждането на билки

Създаването и обгрижването на билкова градина, дори малка лехичка, или отглеждането на лечебни растения в саксия на балкона не е проста задача, както повечето хора си мислят. Доста често се допускат грешки, които могат да доведат до грешни заключения. Например, че дадено растение се отглежда трудно, капризно е, болно е или най-лошото – че не ставате за градинар.

Опитът идва именно с грешките и не е голяма драма, че бъркаме. Важното е да се научим и да станем по-добри, нали? Споделяме няколко от най-често допусканите грешки при отглеждането на билки и подправки и се надяваме да бъдем полезни на читателите ни.

Не, билките не са еднакви, въпреки че са обединени от думичката. Дори употребата им не е еднаква. Все пак слагате джоджен в боба, а босилекът върви с домати, чубрицата пък е неизменна съставка в шарената сол, ментата е за чай и освежаващи напитки и т.н.

Освен това растенията произхождат от различни райони, имат различни предпочитания към условията на средата. Това е едно от най-погрешните схващания при начинаещите градианри. С други думи, ако искате да гледате билки, първо трябва да ги проучите.

Стартирането в неподходящ сезон е следваща причина градинарите да се оплакват, че не ги бива. Ето примери:

  • босилекът е силно топло- и слънцелюбив, а засят през зимните месеци само ще се мъчи
  • магданозът пък обича да му е хладничко. Иначе вместо листа бърза да цъфти.

Идеята, че билките не бива да се подхранват се шири навред и сред опитните. Как обаче очаквате едно растение, независимо какво е, да расте без храна? Особено пък в саксия. Подхранването е необходимо, въпреки митът, че торовете са вредни. Много зависи дали са с органичен или минерален произход, както и дали изобщо има нужда от даден нутриент в почвата.

Изкушението да имате дадено биле, както и импулсивните покупки също водят до недоразумения. Цветарските магазини, откъдето най-често се сдобиваме с интересни билки не са специализирани и могат да дадат грешна информация, наименование и вид на растението, както и насоки за грижите. Да не говорим, че доста често става дума за внос и продажба на болни или неприспособени билки.

От тук пък следва засаждане или позициониране на растението в неподходящи условия. Не очаквайте лавандулата да цъфти и да бъде ароматна, ако не ѝ стига слънчева светлина. На пълна сянка тя ще угасне бавно и мъчително.

Следователно, когато засаждате, трябва да съобразите нуждата не само от светлина, но и от вода. Мента и босилек не са добри съседи в това отношение, защото едното растение иска много вода, а другото – не.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Билки