Напишете дума/думи за търсене

8 важни неприятели по семкови видове сега

Преглеждайте редовно дръвчетата за появата им

Бяла американска пеперуда

Обикновено в началото на август летят и снасят яйца пеперудите от второ поколение на неприятеля. Гъсениците до пета възраст живеят в общи гнезда, които са обвити с паяжини, а след това водят самостоятелен начин на живот.

Младите гъсеници изгризват долния епидермис и паренхима. По-възрастните гъсеници отначало надупчват листата, а по-късно изгризват цялата листна петура.

Ябълков плодов червей

Продължава излюпването на гъсениците от второ поколение на неприятеля. Те се хранят със семките и семенната кутия на плодовете, като напълно ги унищожават. За пълното си развитие гъсениците могат да повредят два-три плода.

Кръгломиниращ молец

През август се развива трето лятно поколение на вредителя. Гъсениците, които са вредния стадии, минират най-горните листа от короната на дърветата.

Ябълкова крушова листна бълха

През месеца се наблюдават смесени популации от възрастни, ларви и нимфи на неприятеля. Те образуват плътни колонии и смучат сок от листата, летораслите и плодовете. При вредната си дейност неприятелят отделя медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички.

Засегнатите листа и леторасли почерняват, а плодовете губят консумативните си качества.

Крушова дървеница

В началото на август се появяват възрастните от второ поколение на вредителя. Те заедно с ларвите смучат сок от долната страна на листата. При силно нападение по листата се виждат ларвни кожички и екскременти от дървениците.

Калифорнийска щитоносна въшка

През месеца започва раждането на ларвите от трето поколение на въшката.

Повредите по плодовете са под формата на червени, кръгли петънца, които в средата са с бяла точица, която е щитчето на въшката.

Червен овощен акар

Вредят почти всички стадии на ненасекомния неприятел – ларви, нимфи и възрастни. Те смучат сок от долната и горната страна на листата.
При силно нападение листата придобиват златистокафяв цвят. Те опадват преждевременно.

Оптималните условия за развитие на акара са:

  • температура 19-22 градуса и
  • 60-70% влажност.

При температури над 37 градуса развитието на вредителя се потиска.

Листни въшки
Когато месецът е топъл и без много валежи, т.е. температурите са високи и има ниска атмосферна влажност, намножаването на листните въшки се ограничава. Те имат забавено развитие и може да изпаднат в диапауза.

Внимание!

При забелязване на гъсенични гнезда по клоните на дърветата, те трябва да се изрязват и унищожават.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Дръвчета