Напишете дума/думи за търсене

Какво да засадим и засеем през август?

Минаха горещниците. От тук нататък се очаква да захладнява и да усещаме все по-добре настъпването на есента. Като знаем колко е непредвидимо времето през август, трябва да наблегнем на условностите и индивидуалните дейности в градините по райони. Все пак промените в метеорологични условия и прогнозираното понижаване на температурите имат своите плюсове. Е, не за ваканцията, но за растенията – да.

Именно тази е причината през август да е по-подходящо да се извършват сеитби и засаждане на нови растения. Въпреки това, специално внимание трябва да се обърне на почвата, нейната влажност и характеристики. Нищо не расте в суха и сбита почва освен плевели, а и те се мъчат. Ако имате „късмета“ да разполагате с такава, помислете как да я подобрите, а семенцата и цветята стартирайте в съдове.

Естествено, въпросните съдове трябва да са чисти, а субстратът в тях с отлични качества. Не се изкушавайте да използвате стар или вече употребяван за други цели такъв.

Какво да засадите или засеете през август е въпрос на личен избор и възможности. Ние сме подбрали няколко разкошни украсни култури за вдъхновение и насоки.

Експлозии от помпони и заря от цветове

е офертата на далиите за оставащата топла част от годината. Ако си мислите, че „този влак сте го изпуснали“ още напролет, бъркате, защото в последно време далия се предлага в контейнери и то на доста добри цени.

Дискутирали сме многократно отглеждането на тази красавица и грижите, от които тя има нужда, затова преминаваме на следващата цветна феерия, този път съставена от пеперуди в розово-лилави и бели багри.

Познахте ли коя е? Лупината, да! Нея обаче сега може да я засеете и то директно на мястото, където искате да цъфти догодина.

Семенцата са едри и лесно покълват. Ако ги поставяте в съдове, изберете дълбоки, защото кореновата система на лупината е много специфична. Мястото да е слънчево, а субстратът плодороден и задържащ влага, но все пак добре отцедлив. важи и за почвата в градината, в случай че изберете да направите директна сеитба.

Продължаваме с едно много разпознаваемо цвете, което бабите ни познават добре и наричат монетки, парички, медалче и други.

Става дума за лунарията

Тя е двугодишна и има склонност да се самозасява, което значи, че именно сега е момента да я настаните в градината си.

Цветето не е придирчиво. Цъфти в бели и розови багри, а след опрашване образува интересните кутийки в идеално кръгла форма, точно като монетки. Те ще украсят градината или дома, а могат да се вмъкнат и във всякакви натуралистични арт проекти.

И като стана дума за китки от миналото, ето още една, която доста устремено си проправя път към дворовете и сърцата на градинарите отново – нигелата. Наричат я още „любов в мъгла“ или „момини мигли“.

Нигелата, засята сега ще започне да цъфти много по-рано в сравнение с тази, засята напролет, както обикновено се препоръчва. Съветваме да отбележите мястото, за да не оплевите пониците по грешка в бъдеще.

Може следващото предложение да ви се стори малко странно, но

дантелените цветове на дивия морков

също могат да намерят място в градината ви.

Процедурата на отглеждане е същата като при културния морков. Засявате през лятото, образува се розетка от листа и силна коренова система до есента, а след презимуване на растенията може да очаквате цветове.

За да не се сблъскате с проблема самозасяване, берете цветовете по време на цъфтеж, поставяйте ги във ваза с вода и се радвайте на нежни дантели в снежни нюанси и на закрито.

Няколко думи за групата на седумите. През последните години тяхната красота се преоткрива не само заради листната маса, но и заради обилния цъфтеж и минимални нужди. Краят на лятото и есента са период, в който наред с хризантемите, астрите, и пирените (които между другото също може да се садят сега, ако са отгледани в контейнер), седумите избухват в багри. Обмислете настаняването им в градината или на балкона, ако разполагате със слънчево кътче.

Изброените цветя не са никак малко, но ще дадем още идеи:

  • Има над 900 вида салвии, от които да изберете студоустойчиви и дълго цъфтящи представители;
  • Рудбекията няма да се откаже да цъфти до късна есен, както и астрите, които вече споменахме, а и много други маргаритени красавици като кореопсис, гайлардия, аргирантема, ехинацея и т.н.
  • Огнените багри на крокозмията ще ви изумят. Лошото е, че засега, отгледаните в контейнер растения са малко и на доста висока цена. Луковиците са по-приемливи за бюджета, но ще трябва да почкате докато се стигне до цъфтеж.
  • Подходящ е момента за сеитба на напръстници и други подобни двугодишни красоти.
  • Можете да засеете сега ориенталски макове, които ще ви изумят с едрината на цветовете си.
  • Нека бъдем традиционалисти и споменем най-често отглежданите двугодишни цветя, които също се сеят сега. Това са теменужките, паричките и незабравките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево
Проституцията е голям бизнес в Европа. Според някои оценки броят на секс работниците в 27-те членки на ЕС варира между 700 хил. и 1,2 милиона. Само в Германия за 2019 г. индустрията се оценява на $ 16,3 млрд. Никой не води статистика за броя на проститутките в България, защото професията е нелегална
Хората искат ефективен кабинет, който да решава бързо техните проблеми и да спре поскъпването. Мантрата за правителство на всяка цена е погрешна и се лансира от тези, които искат да се докопат до властта, заигравайки се със страховете на хората, казва водачът на листите на “Има такъв народ” в Пловдив и в Хасково ИТН няма да се коалира с ГЕРБ и

Градина 24 / Цветя