Напишете дума/думи за търсене

Родни сортове, които се пръскат по-малко

Наслада е сорт, който е комплексно устойчив на болести

Няколко лозари и млади любители, като Василка Петрова от Поморие, ни зададоха въпроса кои наши сортове лози се пръскат най-малко, защото са чували, че има такива.

Що се отнася до българските сортове, които могат да бъдат определени и избрани като най-устойчиви и при които в определени години може да не се налагат пръскания или по-скоро броят им да е минимален, то отговаряме:

Засилена устойчивост на икономически най-важните болести - обикновена мана, брашнеста мана, оидиум, сиво гниене, проявяват някои сортове, които са създадени в Института по лозата и виното в Плевен. По-новите от тях са практически устойчиви на мана и имат повишена устойчивост на оидиум, което означава, че в неблагоприятни за лозата години се справят много по-добре от останалите сортове или ще се справят само с едно-две третирания.

Десертни сортове, проявяващи силна устойчивост на заболявания и в този смисъл, наричани комплексно устойчиви, са Наслада, Дружба, Кондарев, Любимец, Гарант, Плевенски фаворит, Августин.

Винени сортове, при които се правят по-малко на брой третирания са Сторгозия - червен винен сорт, Никополски мавруд - червен винен, Дунавска гъмза - червен винен, Плевенски колорит - червен винен, Мизия и Регент - червени винени, Среброструй - бял винен, Бисер Поморийски - бял винен, Мискет Кайлъшки - бял винен, Дунавски лазур - бял винен сорт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Случката в Би Ти Ви от дебата, на който Кирил Петков се яви неканен, а ГЕРБ си тръгнаха обидени, друсна предизборната скука - фактите и коментарите Водещата Мария Цънцарова: Не харесах себе си - повече хладнокръвие щеше да ми помогне Найо Тицин: Би Ти Ви удари тавана с рейтинга от дебата Максим Бехар: Една дума: срам Доц
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал

Градина 24 / Дръвчета