Най-вероятно на всички градинари вее е известно, че от коприва се прави чай или по-скоро фермент, който има чудодейно действие за растенията в градината, било то украсни, зеленчукови, овошни или други.
Да, обаче…
Градинарите са разделени на два отбора в отношенията си с копривата. В отбор 1 са много доволните, а в отбор 2 онези, които намират кусури в технологията, в растението, в усилията за приготвянето, в „приятния“ аромат, който се разнася около съда, в резултатите от приложението и т.н. и т.н. Българите сме царе в намирането на кусури.
Един от най-големите минуси, които се отбелязват от практиците е, че копривата пари и причинява болка при бране. Други пък се оплакват, че не могат да се сдобият с количества (Не се учудвайте! Не навсякъде расте коприва по ред причини).
Все едно какви са плюсовете и минусите, днес ще обърнем внимание на подобни благоуханни течности, които не включват коприва, а растителни остатъци от градината или пък още по-добре – специално произведени такива.
Ето каква е логиката. Растенията, независимо какви са и защо ги отглеждаме, извличат от почвата нутриенти, които натрупват в стъблата, листата и плодовете си. Тоест, подобен на копривения чай може да се произвежда от всички растителни остатъци. Друг е въпросът какви точно хранителни вещества ще даде течността. Това зависи от самите растения и какви са техните предпочитания относно диетата им.
Още нещо, не се притеснявайте да използвате растителна маса със симптоми на заболяване, защото в процеса на ферментация патогените не оцеляват.
И пак, няма как да избягате от аромата, който се носи около кофата или бидона отново поради въпросната ферментация.
В англоезичния свят към днешна дата е много по-удобно и безболезнено за приготвянето на течен органичен тор в домашни условия да се използва едно много интересно растение – Symphytum или
по-известен у нас с името черен оман
- горд член на семейство Грапаволистни, братовчед на борагото, с което донякъде много си приличат.
Причините за отглеждането и употребата на симфитум са много. Нека започнем от там, че растението развива силна и дълбоко проникваща коренова система, с която извлича големи количества хранителни вещества от по-долните, недостъпни за корените на повечето растения, почвени слоеве.
Освен това той се разглежда и като билка с уникални лечебни свойства още от времето на древните гърци и римляни. С него са лекували счупени кости и дълбоки рани.
Симфитумът е отличен източник на азот, фосфор и калий, както и на микроелементи, включително калций и магнезий. Използва се много често в пермакултурни и биодинамични градини като активен резервоар на изброените нутриенти. В процеса на развитието си той ги извлича от дълбокото и ги натрупва в плитката част на почвата в корените си и в надземната си маса.
Тя пък има много приложения – от въпросния чай, за който стана дума по-горе до
подобрител на плодородието и
механичния състав на почвата
в зависимост от това как се използва растението – като мулч, компонент и стартер на компост, за инкорпориране и т.н. Корените пък се явяват отличен естествен продълбочител за тежки почви.
Освен всички други ползи, цветовете са магнит за полезни насекоми и опрашители.
Растението може да се отглежда почти навсякъде. Лесно се получава от семена, коренови резници или делене на коренището. Обича вода и слънце, но се справя добре и при точно обратните условия.
Всъщност има над 30 вида симфитум. Някои от тях се самозасяват и дори се считат за агресивни, докато други са естествени или изкуствено получени стерилни хибриди, които не образуват семена.
При всички случаи растежът е буен, листната маса изобилна, а цветовете красиви и подходящи дори за цветната леха.
Течното чудо от черен оман
се приготвя много лесно и може да се употребява при всички културни растения за подхранване, особено при азото- (листни зеленчуци и декоративно листни растения) и калиеволюбиви (домати, моркови и други зеленчуци, както и при всички цъфтящи украсни култури).
Достатъчно е да наберете и наситните листна маса от симфитум, да я сложите в съд, да залеете с вода и да притиснете с плоска тежест (например плочка, камък или друго), така че зеленината да е постоянно под вода.
Течността може да се използва веднага щом се оцвети наситено, подобно на черен чай, а може да се остави и да ферментира, но тогава мирише.
Извлекът се разрежда във вода 1 към 10 или колкото по-наситен е, толкова по-силен е.
Внимавайте като берете листа, защото ако имате по-чувствителна кожа, грубите власинки ще предизвикат сърбеж и обриви.




Коментари (0)
Вашият коментар