Напишете дума/думи за търсене

Чайчета за градината

Най-вероятно на всички градинари вее е известно, че от коприва се прави чай или по-скоро фермент, който има чудодейно действие за растенията в градината, било то украсни, зеленчукови, овошни или други.

Да, обаче…

Градинарите са разделени на два отбора в отношенията си с копривата. В отбор 1 са много доволните, а в отбор 2 онези, които намират кусури в технологията, в растението, в усилията за приготвянето, в „приятния“ аромат, който се разнася около съда, в резултатите от приложението и т.н. и т.н. Българите сме царе в намирането на кусури.

Един от най-големите минуси, които се отбелязват от практиците е, че копривата пари и причинява болка при бране. Други пък се оплакват, че не могат да се сдобият с количества (Не се учудвайте! Не навсякъде расте коприва по ред причини).

Все едно какви са плюсовете и минусите, днес ще обърнем внимание на подобни благоуханни течности, които не включват коприва, а растителни остатъци от градината или пък още по-добре – специално произведени такива.

Ето каква е логиката. Растенията, независимо какви са и защо ги отглеждаме, извличат от почвата нутриенти, които натрупват в стъблата, листата и плодовете си. Тоест, подобен на копривения чай може да се произвежда от всички растителни остатъци. Друг е въпросът какви точно хранителни вещества ще даде течността. Това зависи от самите растения и какви са техните предпочитания относно диетата им.

Още нещо, не се притеснявайте да използвате растителна маса със симптоми на заболяване, защото в процеса на ферментация патогените не оцеляват.

И пак, няма как да избягате от аромата, който се носи около кофата или бидона отново поради въпросната ферментация.

В англоезичния свят към днешна дата е много по-удобно и безболезнено за приготвянето на течен органичен тор в домашни условия да се използва едно много интересно растение – Symphytum или

по-известен у нас с името черен оман

- горд член на семейство Грапаволистни, братовчед на борагото, с което донякъде много си приличат.

Причините за отглеждането и употребата на симфитум са много. Нека започнем от там, че растението развива силна и дълбоко проникваща коренова система, с която извлича големи количества хранителни вещества от по-долните, недостъпни за корените на повечето растения, почвени слоеве.

Освен това той се разглежда и като билка с уникални лечебни свойства още от времето на древните гърци и римляни. С него са лекували счупени кости и дълбоки рани.

Симфитумът е отличен източник на азот, фосфор и калий, както и на микроелементи, включително калций и магнезий. Използва се много често в пермакултурни и биодинамични градини като активен резервоар на изброените нутриенти. В процеса на развитието си той ги извлича от дълбокото и ги натрупва в плитката част на почвата в корените си и в надземната си маса.

Тя пък има много приложения – от въпросния чай, за който стана дума по-горе до

подобрител на плодородието и

механичния състав на почвата

в зависимост от това как се използва растението – като мулч, компонент и стартер на компост, за инкорпориране и т.н. Корените пък се явяват отличен естествен продълбочител за тежки почви.

Освен всички други ползи, цветовете са магнит за полезни насекоми и опрашители.

Растението може да се отглежда почти навсякъде. Лесно се получава от семена, коренови резници или делене на коренището. Обича вода и слънце, но се справя добре и при точно обратните условия.

Всъщност има над 30 вида симфитум. Някои от тях се самозасяват и дори се считат за агресивни, докато други са естествени или изкуствено получени стерилни хибриди, които не образуват семена.

При всички случаи растежът е буен, листната маса изобилна, а цветовете красиви и подходящи дори за цветната леха.

Течното чудо от черен оман 

се приготвя много лесно и може да се употребява при всички културни растения за подхранване, особено при азото- (листни зеленчуци и декоративно листни растения) и калиеволюбиви (домати, моркови и други зеленчуци, както и при всички цъфтящи украсни култури).

Достатъчно е да наберете и наситните листна маса от симфитум, да я сложите в съд, да залеете с вода и да притиснете с плоска тежест (например плочка, камък или друго), така че зеленината да е постоянно под вода.

Течността може да се използва веднага щом се оцвети наситено, подобно на черен чай, а може да се остави и да ферментира, но тогава мирише.

Извлекът се разрежда във вода 1 към 10 или колкото по-наситен е, толкова по-силен е.

Внимавайте като берете листа, защото ако имате по-чувствителна кожа, грубите власинки ще предизвикат сърбеж и обриви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Билки