Напишете дума/думи за търсене

Оградете красиво лехите

Подобно на картина, която става още по-изразителна в добре подбрана рамка, лехите с цветя, билки и зеленчукови растения изглеждат много по-привлекателни, когато са красиво оградени.

За дизайна можете да използвате различни материали: клинкерни тухли, естествен камък, покривни плочки, павета. Други ще харесат жива рамка от върбови клонки, или маломерни храсти като чемшир или треви.

В допълнение към оптичното възприятие, практическите съображения също играят важна роля: бордюрните огради установяват един вид граница, ясно показват преходите от една зона към друга и изпълняват определена поддържаща функция както за почвата, така и за растенията. Това е важно, на първо място, в онези райони, където има високи лехи и склонове, от които земята се измива от дъждове.

Укрепване

За да не се повредят бордюрите по време на работа върху лехите, те трябва да бъдат надеждно укрепени. Това е особено важно там, където до лехите има морава. Прегазване от косачка може да повреди и най-добрата ограда, ако бордюрът не е добре закотвен в земята. За да направите това, изкопавате на дълбочина 20-30 см под бъдещия бордюр и запълвате с циментова замазка - на строителните пазари има готови смеси, които трябва само да се разреждат с вода.

Трайност

Като начало помислете дали рамката ще бъде временна или ще издържи десетилетия. Например, оградата от плет и дървената (особено от мека дървесина и без импрегниране със защитни средства) ще трябва да се възстановяват от време на време, тъй като дървесните влакна бързо се разлагат. Но камъкът и металът могат безопасно да бъдат поверени на защитата на границите в продължение на много години. Също така изборът на материал до голяма степен зависи от стила на градината като цяло и цветни лехи в частност.

Бордюри от различни материали

Върбовите пръти

са много подходящи за производството на конструкции с всякаква форма и хармонично се вписват както в ландшафтния стил, така и в рамката на цветни лехи или легла. Върбовите пръти се вписват добре и в пейзажния стил.

Тухлите

заровени в земята "до ъгъла", са приятни за окото. Поставете ги върху хоросана - и стабилността на зидарията на бордюра е гарантирана.

Различните нива

внасят разнообразие в дизайна на лехите. На рамката от стари тухли, можете да седнете, което улеснява работата в градината.
Керемидите като бордюр се монтират лесно, без пропуски, дори и по най-криволичещите пътеки, което спомага за поддържането им чисти.

Камъни

Средиземноморските билки в центъра на леглото, облицовано с камъни, се чувстват също толкова добре, колкото насекомите и земноводните, които са намерили надежден подслон тук.

СЪВЕТ: Какво да изберете - камък или дърво - зависи по-скоро не от цената, а от стила градински парцел и сградите на него. Ако къщата се намира в селски район, по-добре е да изберете естествени материали, които хармонично се вписват в общата картина и в същото време определят формата и структурата на целия обект. При избора на материали трябва да се подхожда внимателно, като се предпочитат устойчивите на атмосферни влияния.

Живите граници

В миналото класическият жив плет от чемшир беше традиционен за европейските селски дворове. Вечнозеленият чемшир, поради гъстотата си, способността да се подрязва и добре оформя, както и лесната грижа, се превърна в едно от най-популярните вечнозелени растения за декорация на градина.
Но сега, по време на широкото разпространение на пеперудата от чемширов молец и гъбата Cylindro-cladium buxicola - вредители, които причиняват голями поражения, на много места се засаждат други растения, които могат да се използват като жив плет.

Отличните качества на чемшира - зимна издръжливост, лесни грижи, декоративност, висока способност за регенериране, както и фактът, че се поддава добре на резитба и създава плътен жив плет - трудно могат да надминат някое друго растение, но все пак има алтернатива.

Непретенциозни са и добре се поддават на резитба и оформяне:

  • Холи (Ilex aquifolium), сортове Stokes, Dark Green, Golden Gem или Glory Gem;
  • берберис чемшир (Berberis buxifolia) Nana;
  • орлови нокти блестящи (Lonicera nitida) Maigrnn;
  • обикновен дубровник (Teucrium chamaedrys);
  • евонимус на Форчън (Euonymus fortunei) Emerald'n Gold и Emerald'n Gaiety.

Бордюри от зеленина и билки

1. Мекият маншет (Aichemiia mollis)

в компания със здравец, делфиниум, камбанка, напръстник, мак и портокал играе ролята на граница, като същевременно засилва хармонията на цвета.

2. Лукът расте буйно

и изглежда очарователно по краищата на градинската пътека. По кръглите глави на съцветията можете да определите накъде води тясната пътека от натрошен камък.

3. Сантолината сива (Santolina chamaecyparissus)

произхожда от Средиземноморието и затова е идеална за сухи и слънчеви райони. Полухрастът с височина 30-60 см се поддава добре на формоване, но в райони със суров климат се нуждае от сериозна защита от студа.

4. Гладкият или къдрав магданоз

(Petroseiinum crispum) може да бъде чудесен естествен бордюр. Той е много подходящ за лехи с билки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево
Проституцията е голям бизнес в Европа. Според някои оценки броят на секс работниците в 27-те членки на ЕС варира между 700 хил. и 1,2 милиона. Само в Германия за 2019 г. индустрията се оценява на $ 16,3 млрд. Никой не води статистика за броя на проститутките в България, защото професията е нелегална
Хората искат ефективен кабинет, който да решава бързо техните проблеми и да спре поскъпването. Мантрата за правителство на всяка цена е погрешна и се лансира от тези, които искат да се докопат до властта, заигравайки се със страховете на хората, казва водачът на листите на “Има такъв народ” в Пловдив и в Хасково ИТН няма да се коалира с ГЕРБ и

Градина 24 / Дизайн