Напишете дума/думи за търсене

Върховете на доматите да се прекършват

Понякога в любителските градини се наблюдават много високи доматени растения, често достигащи два и повече метра. За доматите такъв растеж не е препоръчителен.

Ако растенията са по-високи от обичайното, това подсказва, че не се развиват правилно. В такива случаи хранителните вещества се насочват за изхранване на стъблото, разклоненията и листата, а не за плодовете.

За да „ориентирате“ хранителните вещества в правилната посока, т.е към плодовете, необходимо е да прекършите върха на стъблото.

То се извършва при всички сортове и направления - ранни, средноранни и по-късни домати.

Правилото е:

  • При индетерминантните (високи) сортове - оставя се едно листо над 5-6-ата китка и се прекършва стъблото.
  • При полудетерминантните сортове се прави над 4-тата китка, като пак се оставя едно листо над нея.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево

Градина 24 / Зеленчуци