Напишете дума/думи за търсене

Как се прави шербетуване

Това е стара градинарска практика, която е много подходяща за всички основни зеленчукови култури - домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др.

Шербетът може да се приготви от различни видове оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата.

  • С угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му.
  • Пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица. Това е необходимо защото при ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава и тяхното съдържание.

Приготвяне в 3 стъпки:

  • Ако използвате пресен птичи тор, първо го сипете в голям съд, като го напълните до половината.
  • След това залейте тора с вода, като допълните съда догоре.
  • Разбърквайте течността по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. След това шербетът е готов.

Тогава той е богат на хранителни елементи, които се усвояват лесно от растенията.

Разреждане

Преди поливане трябва да разредите шербета. Всяка порция шербет, т.е. към 1 част от него се добавят 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербета се използва прегорял оборски тор, той може да се прилага още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата.

Шербетуването може да започне от началото на плододаване на зеленчуците и да се прилага 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетация.

Птичият тор:

В 100 кг птичи тор се съдържат от 20 до 50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в него има и известни количества микроелементи - магнезий, калций, цинк, мед и желязо.

Те също са от важно значение за нормалното развитие на зеленчуковите култури.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево

Градина 24 / Зеленчуци