Напишете дума/думи за търсене

Защо не цъфти?

„Защо не цъфти?“ е много, много изстрадан въпрос за някои мераклии с по-нетрадиционни цветя, но и за онези, които отглеждат често срещани китки по неправилен начин. Та, отново стигаме първо до съвета да избирате растенията си спрямо условията, с които разполагате, а не обратното, пък после да му мислите.

Прибързаните покупки, особено на скъпи цветя, почти винаги водят до пожълтяване на листа, загниване, линеене, липса на цъфтеж и дори трагичен край.

Примерите, които ще дадем по-долу са в графата „Често срещани“, защото надали човек отглеждащ „франджипани“ и дал значителна сума пари за него, не е проучил какви са изискванията на растението към условията на средата.

Започваме с хортензията

Има поне 9 причини тази едроцветна и многолика красавица да не цъфти. Ето ги и тях:

1. Прекалено много слънчева светлина. С малки изключения хортензиите се причисляват към сенколюбивите растения. Hydrangea paniculata е един от видовете, които издържат на целодневно огряване.

Останалите и най-разпространените видове обаче в такива условия изпитват топлинен стрес, а справяйки се с него изразходват енергията си за цъфтеж, за да останат живи. Дори да се оформят цветове на растение, засадено на слънце, те ще са деформирани, слаби и вяли.

С други думи, тук слънцето играе лоша шега на градинарите, които са свикнали, ако някое цвете не цъфти, да го позиционират на по-слънчево място.

2. Обратната ситуация също е възможна. Хортензията да има нужда от повече светлина. В този случаи листата ще бъдат огромни, тъмно зелени, здрави, но цветовете ще липсват или ще бъдат дребни и малобройни. Тоест, шарената сянка е най-подходящото място за хортензиите по отношение на светлината.

3. Гладът е причина номер 3 за липса на цветове при хидрангеите. Те са големи гладници и имат нужда от по-голямо количество торове през активната част от годината. Лесно се разбира, че растението е гладно по пожълтелите листа, забавения растеж и, естествено, липсата на цъфтеж.

4. Грешна диета е следващата причина, поради която хортензията не цъфти. при прекалено хранене с азот, тя ще расте буйно, но няма да залага цветове. Младите филизи пък, които не са успели да се закалят преди зимата, може да се повредят от студа.

5. Пресъхване на почвата също е причина за липса на цветове. Все пак тези красавици обичат водата и особено през лятото, в жегите, е твърде вероятно да се стигне до воден стрес. Добра практика е мулчирането, но то не отменя редовните поливки.

6. И резитбата е важна от гледна точка на цъфтежа. Тази процедура е една от най-честите причини начинаещите градинари да се оплакват от хортезиите си. Макрофилът например цъфти само на миналогодишни клонки. И ако точно те бъдат орязани, естествено е, че няма да има цветове. Затова наблюдавайте къде са разположени цветовете и се информирайте преди да режете.

7. В сенките, където хидрангеите се чувстват най-добре има един опасен враг – охлювите. Освен тях, тя не е имунизирана и срещу други неприятели, въпреки че рядко я нападат. Но охлювите са една от основните причини за нагризвания по листата и изядени пъпки. Внимавайте за тях. Нека тук прибавим и заболяванията.

8. Интензивното производство, включващо много торове и бърз темп на реализация на продукцията е проблем при много растения. Млади, а вече цъфнали хортензии в саксия (и не само) са хранени обилно, но извадени от перфектните условия на производствената база, бързо губят красивия и здрав вид. Съветът тук е, ако купите или получите като подарък такова цвете, възможно най-бързо да го пресадите в градината или поне в по-голяма саксия. ако пък усетите, че нещата тръгват на зле, отстранете цветовете, за да има сили растението да се вкорени и приспособи към новото място.  Не очаквайте цъфтеж следващите 1-2 години.

9. Твърде младо или твърде старо растение също може да не е способно да цъфти. В първия случай е твърде рано и е необходимо само мъничко търпение, а във втория се късае за изтощение. Тогава е добре да вземете резници и да подмладите, а дори да преместите храста на ново място.

Спатифилумът иска вода и комбиниран тор

Спатифилумът, това невероятно стайно цвете, носи във себе си скрита символика за любов и мир в семейството. Вярва се, че ако се подари на млада двойка, скоро ще се радват на рожба, а ако съумеят да обгрижват добре растението, то ще носи в дома разбирателство и сплотеност. Вярваме или не в тези магични сили на цветята, няма значение. Важното е, че спатифилум има почти всяка домакиня, но не винаги той цъфти така, както се очаква от него.

Причините за този прроблем са свързани с условията на средата и с грижите, които получава цветето.

На първо място обръщаме внимание на препоръките в цветарския магазин. Доста продавачи са решили, че спатифилума няма нужда от много светлина и го продават с такава уговорка. Но светлината е един от основните елементи за цъфтеж. Та, ако имате спатифилум и той не цъфти, просто го преместете на по-слънчево място и чакайте.

Наред с водата, поне веднъж месечно е добре да подхранвате с комбиниран тор за цъфтящи. Не по-малко важна е и температурата. Предвид топлолюбивата природа на цветето, ако го отглеждате при 18-20 градуса, не очаквайте цветове. Останалите причини са свързани с воден стрес или нападение от вредители.

Гарденията - цветето на мафията

Ако никога не сте отглеждали цвете, което да ви къса сърцето и в добрия, и в лошия смисъл, тогава не сте имали гардения. Цветето на мафията, както е по-известна тази ароматна красота, е капризно до краен предел. Особено, ако не разполагате с подходящи за него условия.

Още по-жалко и мъчно е, ако успеете да провокирате образуване на пъпки, но по една или друга причина те опадат преди да са се разтворили.
Ето какви са най-честите причини за липсата на цъфтеж:

1. Промяна на условията за чувствителната гардения води до абортиране на цветове и пъпки, както и до пожълтяване и опадане на листата. Факт, който нито един производител или продавач не може да оспори. Вече приспособеното в дома ви цвете е по-вероятно да ви радва с цветовете си. Препоръката бързо-бързо да пресадите в по-голям съд и тук е валидна.

2. Тайната за успешно отглеждане на ароматката изглежда като математическо уравнение и е също толкова сложно, ако не разбирате науката.

„поне 8 часа ярка, пряка слънчева светлина + умерени до ниски температури + висока влажност = щастлива и цъфтяща гардения“

Точно от тук идват и проблемите. Няма как да осигурим хем много светлина, хем температурата да е умерена, хем влажността да е висока. Няма как! Затова пък можем да мамим, колкото и лошо да звучи. Приспособената гардения ще се чувства добре, ако слънцето я пече в сутрешните 5-6 часа, а след обяд се засенчи напълно или поне частично или с шарена сянка. Плътното засенчване ще доведе до оредяване на цветовете.

Прекаленото слънчево греене в следобедните часове ще позволи образуването на пъпки, но точно в сюблимния момент, те покафеняват и опадат. С други думи, изберете възможно най-подходящото място.

3. Сигурно си помислихте, че пролетта и есента са много подходящи сезони за цъфтеж, но не е точно така. Гарденията предпочита умерени температури, без резки колебания каквито са налични през тези сезони. Минимумът е 10 градуса през нощта и около 20 през деня. Нека добавим и нуждата от поне 12 часа нощ, за да се стигне до образуване на цветни пъпки. И не на последно място, резките колебания в температурата ще доведат до опадане на цветове, пъпки и листа.

4. Нека обърнем внимание и на почвата. Тя трябва да бъде кисела с рН между 5.0 и 6.0, ако искате да се радвате на цветове. в противен случай е твърде вероятно да загубите цялото растение след пресаждане например. Добре е да вземете или специализирана смеска за гардении, азалии и рододендрони или да си направите такава с добавки като компост, иглички и кори от иглолистни растения или наситнена слама.

5. Накрая, но не на последно място е влажността на почвата. В случай на засушаване, пъпките ще опадат в опит растението да запази енергията си в стресова ситуация. В случай на преовлажнавяне, корените ще загният. Тоест, търсим златната среда, при която може да се наложи да поливате и всеки ден с малки количества вода, за да я поддържате.

Мушкатото има нужда от засушаване

Има случаи, в които дори мушкатото и неговите братовчеди, сакъзите отказват да цъфтят. Какво да правите? Спрете да се грижите толкова много за тях.
Мушкатата произхождат от Мексико и въпреки огромното разнообразие от сортове и култивари, нуждата от засушаване си остава. И като казваме засушаване, нямаме предвид увяхване, а регулярно пропускане на поливки, което да доведе до напън за нов цъфтеж. Или казано на езика на растенията – напън да се продължи вида чрез образуване на много цветове, а следователно и семена. Това е тайната на мушкатата, но и на доста други цветя – стресът.

Да, за някои той работи с обратен знак, но за други е отлично средство за провокиране на цъфтеж.
С кои други цветя имате проблеми? Питайте смело, а ние ще отговаряме бързо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха
Силният човек в Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани помаха на бразилка от трибуните на мача Бразилия - Швейцария и съпругата му доста сериозно се намуси. Тази снимка и видеото към нея обиколиха света. Оказа се, че шейхът е помахал на Дезире Соареш, която е доста известна във футболния свят. В инстарграм тя има 60 000 последователи

Градина 24 / Цветя