Напишете дума/думи за търсене

Четири растения за екоборба с важни неприятели

В разгара на беритбите е добре да използвате и други методи за защита

Кромид лук

За да си приготвите отвара, използвайте 200 грама сухи люспи от кромид лук, които трябва да залеете с 10 литра топла вода. Оставете ги да киснат 4-5 денонощия и след това прецедете настойката.

С приготвения разтвор може да третирате срещу листни въшки, растителни дървеници, акари. Много подходящ е срещу неприятелите по зелевите култури. За целта напръскайте растенията 3 пъти през 5 дена.

Репей

Зелените листа на репея може да използвате в борбата с листогризещите гъсеници по зелето, ряпата, репичките и други култури.

За целта накиснете в 1/3 от кофа с листа от репей в 10 литра вода за три денонощия. Така получената настойка прецедете и с нея напръскайте растенията.

Бял равнец 

Бял равнец
Бял равнец

Белият равнец се използва срещу листни въшки, листни бълхи, червен акар и листогризещи гъсеници.

Рецептата е: 800 грама сухо или 2.5 килограма прясно нарязан равнец сварете за 30-40 минути в 10 литра вода. След това прецедете отварата и напръскайте растенията.

Глухарче 

Глухарче
Глухарче

От корените или листата на растението може да се направи настойка. Тя е подходяща срещу листни въшки, листни бълхи и акари.

Отварата пригответе като нарежете 750-800 грама коренчета или 900-1000 грама пресни листа. Те се киснат в 10 литра топла вода за 8-10 часа. Прецедете е напръскайте културите.

...

Отговорно с препаратите!

Краят на август и целият септември е период, през който се берат домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички и т.н. За съжаление болестите продължават да се развиват и заразяват, а неприятели да вредят.

Много важно е, когато берете да използвате препарати за растителна защита, които са с по-дълъг карантинен срок.

Внимание!

Карантинният срок тече от момента на приключване на пръскането, като след това зеленчуците и плодове могат да се берат, но не бива да се консумират до изтичане на периода му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2

Градина 24 / Зеленчуци