Напишете дума/думи за търсене

Пещ на открито

Технологията на куполната пещ е от древни времена, една от първите намерени датира отпреди 9000 години. Всеки огнеупорен купол, в който има изрязан отвор, играе роля на фурна. Куполът функционира като батерия, поглъщайки топлината от горенето. След като огънят угасне, можете да почистите жаравата и да печете хляб и гювечи със съхранената топлина. Когато фурната е почти изстинала, можете да изсушите диви гъби, билки и плодове, например.

Идеята, която представяме тук, е направена от прахообразна глина - шамот и пясък. Можете да започнете да печете след 15 до 20 минути, докато огънят във фурната все още гори и да постигнете пълно изпичане след около час и половина. Въпреки че обвивката е по-тънка, в сравнение с тухла, тя е добре изолирана отдолу и отгоре, че може да се използва с дни при едно изпичане. През лятото, след приготвяне на вечеря, ако затворим вратата и сложим изолация пред нея, фурната почти винаги ще бъде 200 градуса С на следващия ден - достатъчно гореща за още едно ядене.

Има разнообразни идеи за платформата, върху която да бъде направена - сглобена от дънери и клони основа, палети и други остатъци от дървении, да е върху каменна основа или друга зидария. Дървената основа може да бъде завършена с циментова замазка. Но преди това изберете удобно за готвене място в двора и ако може – по-близо до кухнята. Защитете фурната от дъжда с брезент или обикновен покрив и ще издържи цял живот.

На снимките виждате е фурна с диаметър около 90 см, изградена върху здрава дървена маса, с дебел слой изолационен материал между пода на фурната и дървения плот. Куполът е от смес от 3 части пясък и 1 част шамот, който ще бъде с дебелина 3 см отстрани и 10 см отгоре. Изграждаме купола върху купчина влажен пясък. След това ще го изолираме с два до четири слоя керамична изолация, редуващи се с алуминиево фолио, и ще го завършим със слой мазилка, по-влажна смес от шамот и пясък или слама, напоена с мокра глинеста каша и боядисана с вар.

Основата

Удобната за готвене височина на основата може да бъде от 95 до 100 см. Това е по-високо от стандартната височина на кухненския плот, което ще ви позволи да гледате във фурната, без да се навеждате. Като се има предвид тухления под, пясъкът, върху който са поставени тухлите, и изолацията, краката трябва да са високи от 70 до 90 см. Направете основата достатъчно здрава. Оптималният размер на плота за фурна с диаметър 90 см е 140 см.

Изолирайте плота, дори ако основата на вашата фурна е от бетон или камък. Един вариант е да направите кофражна рамка с размерите на масата. Смесете перлит или вермикулит с цимент в съотношение 6 към 1 до 10 см, а отгоре с уплътнен, изравнен слой от фин пясък. Долният изолационен слой от вермикулит и цимент и горният слой от уплътнен, изравнен пясък ще задържат тухления под, който след това ще наредим.

Пясъчен купол

С тебешир и връв маркирайте кръг с диаметър 90 см, в центъра, но малко по-навътре, за да имате удобно пространство отпред при готвене. Изсипете пясък в средата на кръга и поставете 40 см пръчка. По подобие на пясъчен замък, и тук оформяме с ръце купол от влажен пясък, докато стигнем върха на пръчката. Важно: Стените трябва да са възможно най-вертикални до около 25-тия сантиметър и да не са наклонени повече от 25 градуса. Когато смятате, че сте готови, изгладете пясъка и проверете за симетрия.

След като завършите пясъчната могила, я покрийте с вестник и напръскайте с вода, за да не полепне следващият слой глина; ще трябва да премахнем пясъка по-късно.

Следва направата на глинен купол. Основната смес е 3 към 1 фин пясък към шамот (огнеупорна глина). Възможни са и други смеси. Ако строите, когато времето е студено и влажно, добавете 1/2 част цимент. Текстурата е от решаващо значение. Независимо дали бъркате в количка или върху платнище, първо измерете пясъка, после глината. А циментът - предпоследен. Смесете сухите съставки, преди да добавите вода.

Преди да направите производствени партиди, направете няколко малки тестови. Смесете 3 чаши пясък с 1 чаша шамот. Добавете малко вода и разбъркайте. Стремете се към най-сухата смес. Тествайте сместа си, като оформите на топка. Пуснете топката от височината на раменете си. Ако се пръсне, има твърде много вода; ако се разпадне, не е достатъчно. Ако поддържа формата си, супер е! Сега преминете към основния микс.

Нанасяйте шепа по шепа и удряйте със сила, за да компресирате и изгладите повърхността. Биенето с отворени ръце, като на барабан, също е ефективно. Ако сместа е твърде влажна, тя може да се спусне и да остави голяма празнина, но това лесно се поправя. Отрежете парчето, което е потекло и смесете с 3 към 1 пясък и шамот.

Тествайте с клечка, за да получите 6 см постоянна дебелина отстрани. Използвайте пръчка, за да се уверите, че 10 см е дебелината на самия връх. С повишаването на топлината допълнителната маса в горната част ще се превърне в по-добра производителност на топлина.

Дупка за врата

Изрежете вратата веднага щом приключите с оформянето на купола. Височината трябва да бъде 63 процента от височината на вътрешния купол. За 40-сантиметров купол вратата трябва да е висока 25 см. Направете ширината достатъчна, за да пъхнете във фурната тава; 35 см е удобна ширина. Също така, ако имате любима тенджера за боб, бъдете сигурни, че ще се измъкне през вратата.

Отстранете пясъка с мотика, след като куполът се втвърди, това може да отнеме часове или до един или два дни, в зависимост от времето. Ако сте добавили цимент, тогава фурната обикновено стяга за няколко часа. Сега може да запалите фурната, за да изгоните леко водата, докато спре да се издига пара от купола.

Ако се получат пукнатини, запълнете с 1 към 1 смес от пясък и шамот.

Изолация

Достатъчни са два до четири слоя изолация от керамични влакна, като всеки слой е покрит с лист алуминиево фолио и телена мрежа. Така ще забавите охлаждането на фурната. С два слоя керамична изолация, фурната ще бъде приблизително 170 градуса на сутринта след готвене на вечеря. С допълнителни слоеве можете да увеличите това. Слой от перлит или вермикулит-бетон 8:1 от външната страна на купола може да намали необходимото количество изолация от керамични влакна.

Завършете фурната със замазка: вар или смес от шамот, слама, глина и вода до консистенцията на гъста сметана. Разбъркайте с мотика. След 20 до 30 минути сламата ще е поела глинената вода и ще бъде мека. Покрийте фурната с ръце и изгладете. Нарязването на сламата на по-къси парчета ще създаде по-гладка повърхност.

Довършителни работи:

  • Строителна вар, смесена с вода е традиционна боя за външното покритие.
  • Врата на фурната. Можете да импровизирате например от плоска тава, парче тенекия, а защо не керамична плоскост, облепена с няколко слоя алуминиево фолио. Вратата е слабото звено във веригата на изолация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи

Градина 24 / Дизайн