Напишете дума/думи за търсене

Маната и алтернарията са основните болести по доматите

Бактериалните петна и жилковата некроза също са много опасни

Картофена мана

Болестта се среща по доматите от различните производства, отглеждани в градината или в парници и оранжерии. Причинителят напада всички растителни части. Първите признаци се появяват по най-долните листа. Петната са воднисти, разположени по периферията и във връхната част. Първоначално тъканите завяхват, а по-късно покафеняват и загиват. Ако нападението е силно, растенията изглеждат като опърлени.

Заразата може да обхване листните и цветните дръжки, както и стъблата на растенията. По тях се образуват сухи кафяви петна, които се разрастват и като пръстен обхващат цялото стъбло. Това води до загиване на растението над повредената тъкан.

Маната напада само зелените плодове. По тях се появяват сухи, кафяви, грапави, твърди петна.

Пръскането на доматите в градината започва след като болестта се появи по картофите. Първоначално се извършват профилактични третирания, а след това се използват продукти със системно действие, които имат лечебен ефект.

Разрешени продукти са: валис плюс - 250 г/дка, винтиджс дисперс – 200 г/дка, витене трипло р – 400-450 г/дка, дарамун – 80 мл/дка, каптан 80 ВП – 150-190 г/дка, кариал стар – 60 мл/дка, корсейт 60 ВГ – 20-30 г/дка, ревус 250 СК – 50 мл/дка, ридомил глд Р ВГ – 500 г/дка и др.

Кафяви листни петна (алтернария)

Много опасна болест, наред с картофената мана. Заразата започва от най-долните листа, където се образуват дребни, тъмнокафяви петна. В началото те лесно се различават, тъй като имат тъмни концентрични кръгове. При образуване на много петна, те се сливат и листът изсъхва. Постепенно заразата преминава и по горните листа и обхваща цялото растение.

Болестта напада още стъблото, листните дръжки, цветните китки. Понякога заразата започва от цветните китки и остава незабелязана, което е много опасно, тъй като води до окапване на цветовете и завръзите.

Много често признаците на маната и алтернарията се припокриват и двете болести трудно се различават.

Разрешени продукти са: дагонис 100 мл/дка, казино роял – 150 мл/дка, ортива топ СК – 100 мл/дка, прев-голд – 200-600 мл/дка и др.

Бактериални петна

Има няколко бактериални болести, които нападат доматите. Те заразяват листа, стъбла, плодове и другите растителни части. Признаците им са различни в зависимост от причинителя.

Бактериалните петна, които по-често се срещат, обикновено се проявяват при редуване на топло с по-хладно време, както и след градушки. По листата се образуват дребни, воднисти петна, с неправилна форма. По плодовете се появяват дребни, черни брадавички, ограничени с воднист венец.

Продукти: копрантол дуо – 250г/дка, шампион ВП - 0,3% и др.

Жилкова некроза

Болестта се причинява от вирус. Много опасна е за късните домати. Затова и симптомите й се проявяват в средата или втората половина на вегетационния сезон. Те са:

  • Младите листенца започват силно да се накъдрят, тъй като растежът на нервите спира. Листата се покриват с жълто-кафяви петна, а нерватурата потъмнява.
  • По младите, връхни, още нарастващи части на стъблото се образуват тъмнокафяви некротични ивици, които достигат на значителна дълбочина и ширина.
  • Младите части на растенията прегарят изцяло.
  • По плодовете, в областта на чашката, се появяват сиво-жълти хлътнали петна, които некротират по-късно. При висока степен на нападение те изцяло обхващат плодовете. Проводящите съдове в областта на петната изпъкват като мрежа от кафяви и черни жилки по повърхността. От тази повреда идва името на заболяването - жилкова некроза. Плодовото месо под петната е като сварено. Болните плодове окапват.

Щом доматите се заразят нищо не може да спре развитието на вируса в тях. Болните растения загиват.

Инфекцията се запазва в многогодишните дървесни и тревисти гостоприемници и от тях се разпространява по културните растения от листните въшки. Ето защо борбата трябва да е насочена срещу тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2
В бъдеще кучета ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак, диабет и дори коронавирусна инфекция, твърдят британски учени. Експерти вече са доказали, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи Би Би Си

Градина 24 / Зеленчуци