Напишете дума/думи за търсене

Направете сянка в градината

Слънцето ни изпълва с жизнена енергия и ободрява, но не забравяйте за опасностите от него. Беседки, сенници и чадъри ще украсят градината и ще ви помогнат да създадете полезна сянка. В особено горещ летен ден е приятно да се отпуснете в уютен и прохладен кът.

Градински чадър 

Един от най-лесните варианти за създаване на сянка е чадърът: лесно се сглобява и монтира. Можете да намерите бюджетен вариант, да използвате плажен чадър или да изберете дизайн за монтаж в центъра на масата. Има само един минус - малките размери, а оттам и сянката.

Има и такива, които са на отделен крак, големи са по размер и изглеждат много стилни. Такъв модел трябва да бъде премахнат в края на летния сезон.

Беседка 

Често срещан начин за създаване на сянка и уютен кът в градината. Беседката от дърво е част от ландшафтния дизайн, украсява градината и се изгражда по-дълго време. Дизайните могат да се различават по форма и конфигурация. Те може да са:

  • отворени беседки с покрив, поддържан от вертикални опори;
  • полуотворени конструкции без плътни стени, с ниска ограда около периметъра;
  • затворени "къщи", оборудвани с прозорци и врата.

Шатра или павилион 

Тези конструкции са с удобни и мобилни дизайни. Можете да намерите модел за всеки портфейл: евтините палатки са изработени от тънък полиестер и пластмаса. В слънчев ден те перфектно спасяват от изгарящи лъчи и са оборудвани със стени против комари и други насекоми.

Поради простото сглобяване, може да ги вземете със себе си в природата, но при силни ветрове и проливни дъждове този дизайн е безполезен.

По-надеждна конструкция е павилионът с декоративни метални стелажи и покрив от водоотблъскващ материал. Подходящ е за тържества и ще украси градината.

Пергола 

Това е конструкция под формата на арка с покрив, изработен от летви, греди или решетка. Първоначално перголата служи като опора за увивни растения, а днес се използва като беседка или декоративно допълнение към обекта.

Конструкцията предпазва от слънце, но не и от дъжд. Може да се украси с катерливи рози, диво грозде, актинидия. Направена е отделно върху равна повърхност или е прикрепена към къщата.

Сенник от поликарбонат 

Такава конструкция има няколко предимства - гъвкавият и издръжлив покрив е устойчив на влага, пропуска светлина, но не и ултравиолетови лъчи и е лек. Поликарбонатът е лесен за работа. Обикновено навесът се издига с помощта на метална рамка, създавайки модерна беседка в градината или оборудвайки разширение с място за сядане под покрива.

Ако е необходимо да се запази топлината вътре в конструкцията, трябва да се избере тъмен поликарбонат, а за навес с максимално проникване на светлина ще е необходим прозрачен материал.

От плат 

Временна мярка за създаване на сянка в лятната вила. Материята може да предпази от слънцето, но не и от дъжда. Обикновено балдахинът е окачен под дърво, можете също да използвате всякакви опори - това е отлична възможност за защита от парещи лъчи.

Продуктът е лесен за намиране в магазина, но е по-изгодно да го направите сами: това ще изисква пластмасов обръч, 3-4 метра плат и велкро лента.

Опъваща се тента или "платно" 

Такъв компактен продукт, популярен сред мобилните хора, може да се използва не само в градината, но и на поход. Благодарение на специалните крепежни елементи, евтина и издръжлива тента може лесно да се опъне между свободно стоящи стълбове, сгради или дървета. Тя е водоотблъскваща и лесно за почиства със сапунена вода.

Жива беседка 

Феновете на оригинални идеи ще оценят елегантната беседка от върба. Дървото покълва много бързо, но ще отнеме време, за да се създаде пълноценен балдахин. Върбата трябва да бъде засадена в кръг, а издънките, които са се издигнали, трябва да бъдат отрязани и насочени. Ще отнеме 2-3 години, за да се оформи пълноценна беседка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
В бъдеще кучета ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак, диабет и дори коронавирусна инфекция, твърдят британски учени. Експерти вече са доказали, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи Би Би Си
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"

Градина 24 / Дизайн