Напишете дума/думи за търсене

В цветната градина през септември

Подходящ момент за създаване

Месец септември е известен с богатия урожай, консервирането и складирането на произведената продукция за зимата, както и с преходните дейности към приключване на земеделската година.

От цветна гледна точка този преход също е налице – летните китки преминават, по-топлолюбивите започват да страдат, някои избухват в последна, но много внушителна вълна от цветове, а на сцената за своята главна роля пристъпват есенните кралици.

Наред с лютениците, компотите и туршиите, месецът е много подходящ за създаване на нови цветни лехи, билкови градинки или смесени площи с многогодишни растения, от които винаги да има какво да си откъснем, за да разквасим устни, както се казва.

Помислете какво харесвате, помислете къде и как го искате и действайте!

За начало можем

да започнем със сеитби на едногодишни,

двугодишни и многогодишни растения. Те трябва да бъдат студоустойчиви на първо място.
Като примери за едногодишни видове можем да дадем добре познатите ни невен, калифорнийски мак, метличина, консолида. Сеитбата при тях е директна, на открито и, ако се наложи, се озвършва прореждане.

От двугодишните ще изброим тривиалните парички, теменужки и незабравка, но ще добавим напръстниците и ерисиума. Прореждане на семеначета може да се наложи и тук, но пък има възможност и за разсаждане. Имайте предвид, че младите растения трябва да са добре развити преди да бъдат преместени на ново, постоянно място.

Не губете време и не чакайте,

за да извършите сеитбите,
а се възползвайте от топлината на почвата, хладните нощи и топли дни, както и от естествените валежи, които падат.

Още една градинска дейност може да се причисли към създаването и тя е

вегетативното размножаване

Същите фактори на условията на средата правят възможно лесно и бързо вкореняване на резници или други отделени или не части на растенията.
Освен това те естествено започват да се подготвят за покой, което също играе в наша полза.

Размножаването чрез резници е стар похват,
който е известен добре на всички цветари и любители. Достатъчно е да вземете клонки (например от мушката и сакъзи) да ги потопите във вода и да чакате развитието на коренчета.

По-професионално, но и по-сложно е резниците да бъдат поставени директно в торфена смес. Ще са необходими и малко по-специални условия като повишена въздушна влажност и топлина в субстрата, но успехът е винаги гарантиран.
Всяка година по това време започва една чакана и мечтана градинска офанзива –

започва засаждането на луковични

цветя с пролетен цъфтеж

Това са всички видове лалета, зюмбюли, нарциси, мускари, синчец, минзухари и т.н.

Покупката на луковици не бива да е прибързана. Споменавали сме и друг път, че намалените цени на посадъчен материал в началото на сезона подсказват разчистване на миналогодишни количества, а те могат да дойдат с редица ядове.

Самото засаждане на луковиците пък трябва да е обмислено добре. Представете си го, нарисувайте го, направете карта, ако трябва. Също, измислете начин да обозначите точните места на растенията. До другата пролет ще изтече много вода и е твърде вероятно да забравите кое къде е, а после по невнимание да повредите.

Все още не отписвайте летните цветя

Постарайте се да ги подържате в добра форма, почиствайки прецъфтели цветове и повредени стъбла, поливайте и не спирайте с подхранването, но го разредете. Септември и октомври най-вероятно ще бъдат топли, а това ще даде още време на петунии, калибрахоета, тагетеси, цинии, импатиенси и други да радват окото.

Фуксиите, ангелските тромпети, абутилоните, лантаните, дипладениите, бугенвилеите и всички онези, които прекарват лятото навън, но няма да оцелеят през зимата, трябва да бъдат подготвени за прибиране. Това включва на първо време прекратяване на подхранванията, а по-късно и неколкократно превантивно третиране за инсекти и патогени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2

Градина 24 / Цветя