Напишете дума/думи за търсене

Сезонни сеитби за зеленчуци през есента и пролетта

Кои са важните грижи за късните култури

Разсад на маруля и салата

В началото на септември в Северна и към средата на месеца в Южна България в открити лехи се засяват семената за производство на разсад за предзимно засаждане на главеста салата и маруля.

Първо подгответе почвата, като я обработите и наторите с 10-15 кг оборски тор, 40-50 г обикновен суперфосфат и 20 г калиев сулфат на 1 кв. м.

Спанак

Продължава сеитбата на спанака. Предпочитайте сортове, които са с къса вегетация, за да може да реколтирате готови листа след около месец и половина.

Разсад от зеле

В открити лехи се засяват семената за отглеждане на разсад за предзимно засаждане на ранно зеле.

Репички

Ако вече сте освободили някоя леха, не я оставяйте празна. На нея може да засеете есенни репички. Все пак имайте предвид, че репичките не понасят засенчване, изберете им слънчево място.

Какво да направите:

 • Почистете растителните остатъци.
 • Прекопайте почвата на 20 см дълбочина.
 • Купете си подходящ сорт от специализираните магазини.
 • Ако почвата е суха, преди това я полейте и изчакайте малко.
 • Засейте семената разпръснато или на редове.
 • Отгоре покрийте с торопочвена смес.

Грижите за поникналите растения са:

 • Ако посевът е гъст, проредете го. Между две растения е необходимо да има поне 3 см разстояние.
 • Поддържайте равномерна почвена влажност, за да нарастват кореноплодите равномерно.
 • Редовно плевете, тъй като плевелите нарастват бързо и потискат младите растения.

Моркови

Ако вече сте направили посев от моркови, продължете с грижите за растенията. Късната реколта ще използвате за приготвянето на туршиите, ще замразите във фризера, а също може и да съхраните в пясък.

Важните грижи за растенията са:

 • Плевенето е задължително. То е важно не само в началните етапи от развитието на растенията, но и през останалата част от вегетацията им.
 • Поливането да не се пренебрегва. Без достатъчно вода не се получават качествени кореноплоди. Важно е напояването да е равномерно, т.е. да няма периоди на засушаване с периоди на преовлажняване, тъй като кореноплодите не нарастват равномерно
 • Ако е много влажно, морковите може да загният.
 • Ако почвата е много суха, кореноплодите остават малки, деформират се и губят вкусовите си качества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
В бъдеще кучета ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак, диабет и дори коронавирусна инфекция, твърдят британски учени. Експерти вече са доказали, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи Би Би Си
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"

Градина 24 / Зеленчуци