Напишете дума/думи за търсене

Да поседнем в градината

Градината е място не само за работа, но и за почивка. И дори ако вече имате кът, където можете да мързелувате с вкус, погледнете го със свеж поглед: може би тук също е необходима промяна на обстановката.

Почивайте красиво!

Кътът за сядане е основен елемент от всеки двор. И ако смятате, че е приятно и полезно да се отпуснете не само в удобна, но и в красива среда, тогава веднага става ясно: такива „петна“ на картата на вашата градина трябва да бъдат ярки и ефектни.

Периодично променяйки техния дизайн, можете също да трансформирате цялостната картина на градината. Основното е да се подходи правилно към задачата за създаване на местата за почивка и да се намерят оптимални отговори на най-важните въпроси.

Къде да строите

Включете въображението си и измислете нетривиални опции! Например, организирайте място за почивка на подиум или на каскада от тераси. Или дори напълно го "удавете" в най-ниската точка на обекта, като сложите многослойни дивани с многоцветни възглавници или пейки, организирани върху подпорната стена, заобикаляща това кътче.
Кръглата пейка ще служи като оригинална рамка за платформата, вдлъбната в ниша, и ще подслони дори и най-голямата компания.

СЪВЕТ: Предпочитайте откритите площи, те не претрупват визуално градината и изглеждат доста елегантни. Така и по-лесно ще декорирате, а самият декор ще се вижда отдалеч.

Как да украсите

Оригинално и функционално решение е да декорирате ъгъл с помощта на ... прегради! Така че можете да решите два проблема наведнъж с един замах - да извършите зониране на обекта и в същото време елегантно да проектирате територията.
На снимката виждате как стилен габион скрива градински диван от любопитни очи и горещи слънчеви лъчи.

Грациозна каменна стена също може да предпази от вятъра и ясно да определи границите на къта за почивка, а ниските храсти ще придадат свежест в горещ ден.

Можете да намерите готови модели на прегради и на пазара. Тази роля се изпълнява не само от независими конструкции (перголи, каменни стени, огради и паравани), но и от самите растения.

Например това може да са жив плет от широколистни храсти или иглолистни дървета, или буйна цветна градина от разнородни многогодишни растения, специално подбрани и засадени около периметъра на ъгъла за почивка.

Открита площ, заобиколена от изумрудена морава или красиви растения, изглежда не по-зле - ефектни иглолистни, цъфтящи розови храсти или декоративни многогодишни растения.

За фините натури, фокусирани върху ориенталските изкушения, дизайнерите препоръчват организиране на алпинеум или проста композиция от камъни и снежнобял пълнеж от чакъл вместо една от "стените".

Друг необичаен вариант е да оградите част от територията под високи дървета с дървени решетки, да засадите лози по импровизираните стени и да използвате тента като подвижен покрив, който може бързо да бъде фиксиран към стволовете с помощта на специални куки или скоби.

Какво да поставите под краката си?

Този въпрос е важен. В крайна сметка, ако ще прекарвате много време на това място, независимо от времето, важно е да създадете удобни условия. Какъв материал да изберете за създаване на "под" - вашите планове за експлоатация на зоната за отдих ще ви подскажат. Задайте си най-важните въпроси:

  • Колко често и в какво качество планирате да използвате мястото?
  • Колко активно ще е движението тук?
  • Зависи ли този кът от метеорологичните фактори?

Вибролеенето например е удобен способ. Има много възможности за тротоарни плочи с най-разнообразни форми, цветове и текстури. Такова покритие създава плоска повърхност, която не абсорбира прах и мръсотия, и можете да поставите плочките по много различни начини.

Безспорно предимство е големият избор на размери, което улеснява правенето на настилки със сложни форми, като извити или овални.

СЪВЕТ: Интересна площ може да се направи чрез полагане на плочки на интервали, които могат да бъдат запълнени с трева или почвопокривни трайни насаждения.

  • . Икономично решение е да направите под от многоцветни фрагменти от плочки и парчета, като ги поставите върху бетонна подложка с малки празнини.
  • Клинкерната тухла е скъп, но издръжлив материал за настилка.
  • Естественият камък е подходящ за градини в пейзажен стил. По принцип се използват две разновидности: гранит и плоча от пясъчник. Когато избирате втория, фокусирайте се върху цвета: най-издръжлив е сивият, последван от зелен и червеникав, а жълтият е най-порьозен и най-малко издръжлив. Той абсорбира добре водата и потъмнява с течение на времето, така че е по-логично да го използвате главно за облицоване на вертикални повърхности, а ако е под краката ви е добре да е само върху зони, скрити под навес.
  • Дървената настилка е друг вид зона за отдих. Предимството на такъв под е в неговото възможно разнообразие, както във форма, така и в текстура.

Обикновено се монтира върху метална рамка и се сглобява от дъски - кантирани, палубни или терасовидни, с дебелина 40–50 mm. Последният вариант е по-безопасен: при дъжд не се плъзгате. Но има и друг проблем - надлъжните прорези, които предотвратяват хлъзгането, събират твърде много мръсотия. Следователно какво да изберете - полза или естетика - зависи от вас.

ВАЖНО: За да удължите възрастта на настилката, покрийте повърхността й с вододисперсионна фасадна боя. Забравете за маслените бои веднъж завинаги: "недишащите" опции "парят" и не предпазват дървото. Ако искате да запазите естествения вид на дървото, използвайте специални масла.

  • Чакълът е може би най-бързият начин за създаване на нова настилка.

Напълването с чакъл вместо плочки е много бюджетен вариант. Основното е да не забравяте да поставите плътен лутрасил под камъните.
За да направите това, е необходимо да премахнете слой почва (с дебелина най-малко 15 см), да я покриете с геотекстил (в идеалния случай два слоя) и след това да изсипете чакъл - слой с дебелина еднаква с изкопаната почва.

ВАЖНО: Ако геотекстилният слой се окаже твърде тънък и чакълът не е достатъчен, плевелите лесно ще пробият такава ненадеждна бариера.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Дизайн