Напишете дума/думи за търсене

Уютен вътрешен двор

В днешно време от особен интерес е създаването на уютен вътрешен двор в градината, където можете да се отпуснете от суматохата на света и да приемате гости.

Подреждането на вътрешен двор е безкрайно поле за творчество и полет на фантазията, всичко ще бъде на мястото си: цветна леха, поток, водопад, алпинеум или скален кът, езерце и градински фигурки, романтични лампи със слънчева енергия.

Добре подбраните елементи от ландшафтния дизайн ще придадат на вашия вътрешен двор допълнителен чар.

Що е то патио?

Вътрешният двор е малко открито пространство с настилка в непосредствена близост до къщата. Красивото име patio е заимствано от испанския език, а изкуството за декориране на дворове се връща към античността и средновековието, когато такива зони са се отличавали със своя блясък и богатство: фонтани и водопади, клетки с пойни птици и скъпи вази, килими и възглавници...

Днес вътрешният двор е елемент от ландшафтния дизайн, който ви позволява да използвате за вашата градина оригинален стил и уникални идеи в къта за комфорт и релакс.

Напълно възможно е да създадете това място и сами. В зависимост от предназначението, размера, и материалите, и разходите ще бъдат напълно различни – от „съвсем нищо“ до солидна инвестиция.

Различни места - различни вътрешни дворове

Класическата версия на местоположението на вътрешния двор е директно на задната стена на къщата. Ако е с вратичка, удобството се увеличава многократно: лесно и бързо можете да изнасяте и внасяте съдове, а при нужда и да изнасяте мебелите.

Уютен ъгъл точно до входната врата е удобен за самотните градинари или възрастните роднини. Красивите цветни аранжировки са приятни за окото, а близостта до вратата ще ви позволи бързо да влезете в къщата, ако е необходимо.

Ако нямате възможност (или желание) да свържете вътрешния двор със стената на къщата, той може да бъде подреден на всяко удобно място, защитено от любопитни очи чрез специално издигнати стационарни огради от дърво или пластмаса.

Здравата настилка, правилно подбраните мебели и аксесоари ще превърнат вътрешния двор в пълноценна допълнителна стая, в която семейството ще се радва да прекарва цялото си свободно време

Не е задължително оградата да е правоъгълна. Точно такива необичайни очертания и плавни извивки могат да направят вашия вътрешен двор връхната точка на цялата градина.

А, можете да разположите това място на специално построена площ точно в средата на градината - ще получите очарователно кътче за почивка и релакс.

Под навес

За приятелски срещи, които понякога продължават дълго след полунощ, вътрешният двор може да бъде поставен навсякъде чрез изграждане на навес.

Предпоставка за комфортен престой вечер и през нощта е правилното осветление, а точно под навеса е удобно да поставите лампи.

За двама

Мястото за такъв вътрешен двор може да бъде избрано в отдалечен ъгъл на градината, където няма да достигне нито любопитен поглед, нито досаден шум. За да направите това, достатъчно е да намерите или освободите от 2 до 4 квадратни метра от обекта, да направите навес и да поставите маса с два стола или фотьойли.

На такова място ще бъде хубаво да се оттеглите за сърдечен разговор.

За общуване

За семейството или за срещи с приятели трябва да намерите място с по-голяма площ. И ако визуалното уединение е за предпочитане за вътрешен двор за двама, тогава само отварящият се изглед би бил най-добрият вариант за почивка в компания.

Може да бъде красива морава, живописен пейзаж, изкуствено езерце или басейн.

Идеи за дизайн

Вътрешният двор, подобно на къщата и двора е реализация на вкусовете на своя собственик. Някой обича изобилие от декори, а друг не толерира дори минимум "ненужни глупости". Вътрешният двор приема всякакви дизайнерски елементи, основното е да се чувствате удобно и уютно на това място.

Увивни растения и саксии с ампелни растения

ще направят вашето патио елегантно и свежо. Те могат да бъдат поставени както на хоризонтален под, така и на вертикални прегради. А цветовата схема е лесна за избор за всеки вкус.

Необичайният стенен декор изглежда оригинален, допълнен от подови вази и градински фигурки.

По този начин можете да подредите вътрешен двор в национален или ретро стил, да му придадете приказен или екзотичен вкус.

Очарованието на лятото се засилва от

арки и перголи, обвити в зеленина и цветя

А декоративните възглавници на пейките и столовете ще добавят домашен уют и спокойствие.

Огнище

Именно във вътрешния двор огнището ще пасне идеално. Няма значение дали е стационарно или преносимо. Основното е, да е в съответствие със стила, който сте замислили. Ще видите – наличието на барбекю веднага ще превърне вътрешния ви двор в любимо място за събиране на семейството и приятелите.

Все по-често селският двор включва и

градински люлки

Това е страхотна идея, която ви позволява да се усамотите, за да прочетете книга или със затворени очи да се отдадете на мечти под лекото, премерено поклащане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Дизайн