Напишете дума/думи за търсене

Селим, русалин, левущян или лющян са все имена, с които девесилът е познат в различните краища на страната. Тачен на времето заради безбройните му чудодейни и лечебни свойства и позабравен напоследък по ред причини, най-вече заради популяризирането на по-модерни подправки като куркума, къри, селъри и т.н.

В англоговорящите страни пък го наричат lovage или love ache, което в превод означава любовна болка, а причината е, че някога е бил използван за приготвяне на любовни отвари и афродизиаци. Интересно, нали?

Растението е многогодишен братовчед на добре познатите ни моркови, магданоз, целина и други, поместени в семейство Сенникоцветни. Употрбяват се корените, листата, стъблата и семената в кулинарията и за лечение на различни неразположения.

В интерес на истината, името девесил, както е най-познат у нас е препратка към съчетанието девет сили – колкото се смята, че дава при консумация. Причините за този бърз тонизиращ ефект се крият в химичния състав на подправката. В корените и семената има голямо количество етерично масло.

Сигурно се сещате, че девесил е чудесен овкусител за рибени чорбички и разлчни ястия с меса, най-вече агнешко, но готвите ли с него и отглеждате ли го? Използва се още за мариноване на зеленчуци.

Девесилът, както казахме е многогодишно растение. Един-два в градината са напълно достатъчни, за да задоволят нуждите на едно домакинство.

Подправката достига височина от метър-два.

Всяка пролет розетката се възстановява

Листата са много подобни по форма на тези на магданоза, но доста по-големи, лъскави са и ароматни. Цветоносните стъбла се появяват след пълно разлистване, високи и силно разклонени, те носят сенниковидни съцветия, съставени от безброй мънички цълти цветчета. В периода на цъфтеж множество полезни насекоми посещават растението.

Листата могат да се консумират почти целогодишно. Важното е да са млади. Използват се във свежо, изсушено или замразено състояние за овкусяване на ястия с месо, супи, сосове или зеленчуци.

Корените и стъблата са по-груби, но също толкова ароматни и вкусни. Най-често се варят. От семената пък се приготвя подправка.

На слънце или на шарена сянка

Ако решите да отглеждате девесил, отредете му място с шарена сянка или пълно слънчево греене. Той е едно от най-толерантните на засенчване билета в семейството си и сред билките като цяло.

Почвата е хубаво да бъде по-тежка, за да задържа влагата по-добре. Съветът е, ако не е такава, да се добави мулч. Подхранването е важно, в случай че растежът е бавен и слаб. Иначе девесилът се справя добре и без него.

Смята се, че той е чудесен съсед за повечето градински обитатели. Често се твърди, че засаден в близост до картофи или други кореноплоди, той подобрява вкуса им.

Заради етеричните масла, които отделя, той обърква неприятелите на повечето културни растения. В същото време, в периода на цъфтеж привлича полезни насекоми. С други думи, дори в градината, девесилът е полезен за околните и трябва да има място в лехите.

Семената поникват бавно

Настаняването му в градината може да стане по няколко начина. За търпеливите градинари препоръчваме засяването на семена. Те поникват бавно заради съдържанието на етерично масло, както на повечето му братовчеди. Съветът е да бъдат накиснати за една нощ преди сеитбата. Още нещо, ако семената нямат аромат, кълняемостта им е спорна.

Необходими са сравнително ниски температури за поникване, което прави есента и пролетта подходящи моменти за целта. Най-лесно е да се извърши директна сеитба, а след това младите растения да се проредят. По този начин се получават много бройки.

По-бърз, но много по-малоброен вариант е деленето на старо коренище. Прави се с лопата, като се внимава да се запази максимално кореновата система и на старото, и на новото растение. Ако няма да се засажда дълго време, добре е да се сложи в плик с малко вода, за да се поддържа тургора на листата и да не загинат корените.

Листата се берат млади

Листната маса и стъблата на девесила могат да се берат през целия вегетационен период. Препоръката е те да са млади и крехки и преди или след цъфтежа, защото тогава са най-ароматни.

Зрели семена се добиват като стъблата се режат близо до основата, поставят се в плик и се стриват между дланите.

Корени се добиват само от 2-3-годишни растения. Вадят се само части от голямата розетка. Корените се почистват от почвата, подсушават се и се нарязват на сегменти по сантиметър-два и се изсушават. Преди това трябва да бъдат обелени.

За консумация и лечение се препоръчва използването на свежи части от растението, но могат да бъдат замразени, изсушени или съхранени по друг начин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево

Градина 24 / Билки