Напишете дума/думи за търсене

5 съвета за съхранение на семена

Всеки път, когато става дума за семена, а и за техните способности, особености и трайност, се изумяваме какви малки чудеса всъщност са те. Има нещо много удовлетворяващо в събирането, съхранението, а накрая и в засяването на собствени семена. Особено, ако сортът или видът растение се предават в поколенията.

При всички положения процедурата не е проста задача, още повече, че във всяко едно чудо се крие живот, а той трябва да бъде опазен по възможно най-добрия начин.

Семената се съхраняват за определен интервал от време. Най-често той трае до следващия сезон, но не е изключено да продължи и години наред. За да се запази жизнеността на едно семенце, то има нужда от специални условия. И пак, колкото по-стари са, толкова по-малък е шансът да покълнат. Затова, съвет N1 е да подновявате всяка година запасите си, особено от най-ценните видове.

Не събирайте семена от хибриди

Семената от хибридните цветя могат да ви изненадат с разнообразие в поколението или пък въобще няма да образуват никакви или поне жизнени растения. Докато директните сортове, самоопрашващите се и някои други, гарантирано ще запазят качествата на майчиното растение. Това правило важи и за зеленчуците, а не само за цветята. Как да ги познаете? Ако на пакетчето пише F1, то става дума за хибрид и e най-лесно, но ако не го пазите, най-често кичестите форми са хибриди, най-едроцветните или такива с нов и нехарактерен за вида цвят.

Достатъчно и здрави

Предвид, че някои цветя не образуват много семена, винаги е добре да се запасявате с резервни количества. Все ще се случи някоя съседка/ съсед или приятели да поискат. Освен това не се знае напролет какво ще стане.
Задължително правило е семената за съхранение да са от най-силните и здрави растения, а те самите да са зрели, едри, изравнени по форма и големина, с типични за вида белези. Например шарка, блясък, аромат и т.н.

Почистването е задължително

Огромното разнообразие на цветното царство не дава възможност за точно определение на почистването на семената, но при всички положения други семена, камъчета, песъчинки, листенца, остатъци от семенната кутийка или пулпа не са желателни.

Още едно от задълженията на градинаря е да просуши добре посевния си материал. Как, зависи от самата култура и възможностите. Важното е при съхранението влажността в тях да не надвишава 13-14%.

Етикетирайте старателно, за да не се чудите. Евтин вариант са пощенските пликове или амбалажната хартия.

Съхранявайте старателно

Няма точно определено помещение от дома, което да изтъкнем, но със сигурност мястото за съхранение на семена трябва да е сухо и със сравнително постоянна ниска положителна температура. Колебанията в тези фактори водят до влошаване на качеството.

Преди да засеете, винаги правете тест за кълняемост. Така ще можете да предвидите мястото, броя растения, размерите на лехите и т.н.

И последно, винаги предвиждайте резерви.

Интересна и полезна информация за есенните задачи в градината търсете от 15 септември в книгата "З65 дни Градина хоби" есен

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2
В бъдеще кучета ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак, диабет и дори коронавирусна инфекция, твърдят британски учени. Експерти вече са доказали, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи Би Би Си

Градина 24 / Цветя