Напишете дума/думи за търсене

Туята в ландшафтния дизайн - идеи за красиво засаждане

Туята е донесена до нас от Америка и Източна Азия. Но това растение изобщо не е капризно, така че е напълно възможно някои от неговите видове да се отглеждат в северните ширини.

Tуите са непретенциозни, способни да растат при почти всякакви условия. Те са фотофилни, но когато се отглеждат на сянка, повечето сортове запазват декоративния си ефект, въпреки че короната може да стане по-рехава.

Те предпочитат плодородни глинести почви, но растат доста успешно и на бедни пясъчни глинести (със задължително хранене). Толкова влаголюбиви, че могат да растат в райони с близки подземни води. В същото време зрелите и добре развити растения са относително устойчиви на суша.

Туята принадлежи към семейство Кипарисови. Представлява иглолистно вечнозелено дърво или храст. Но ако в родината си, при естествени условия, расте високо и достига до 20 метра и повече, то в нашите градини и паркове не расте над 10-11 метра. Наред с високите дървета има джуджета, нискорастящи и сферични растения.

Вариации на тема жив плет

Живият плет е може би първото нещо, което идва на ум, когато става въпрос за използване на туя в ландшафтния дизайн.

Добре поддържан, красиво подрязан жив плет, без съмнение, ще украси двора. Но няма да подхожда на всеки. Например, за някои вкусове плътния зелен масив изглежда доста тежък, а остриганите туи, подредени като за парад, са по-подходящи за парк, отколкото за градина. Но какво ще стане, ако ги разредим с нещо?

Добавяйки контрастираща граница или храсти, подрязани като топка от ярка зеленина - можете да направите оградата по-разнообразна и по-малко строга. Като цяло играта на контрасти е много обещаваща идея, когато става въпрос за използване на туя. Така живите плетове вече не изглеждат скучни или претенциозни.

Контрастът може да бъде във форма, текстура, цвят или дори по няколко начина едновременно.

За да се постигне този ефект, се засаждат или различни форми на туя, или насаждението се допълва с други подходящи култури (основното е, те да имат подобни изисквания за условия и грижи).

В пейзажните композиции

Ако все още не сте готови да поставите жив плет, запознайте се с идеите за пейзажни композиции с туя.

Добавете цветове

Тези, които искат разнообразие и ярки цветове, могат да предложат да засадят многогодишни цветя или цъфтящи храсти в подножието на туята.

Форми и обеми 

А тези, които предпочитат лаконичните композиции, ще обърнат внимание на интересни опции, където акцентът не е върху цвета, а върху формата.

Задачата ще бъде напълно осъществима дори за неопитните или много заети градинари.

Поддържаща роля

Като цяло, кой казваа, че туята в пейзажа със сигурност трябва да бъде солистът? Тя играе поддържаща роля също толкова добре. На фона на зелените колони, контейнерни композиции, малки архитектурни форми и цветни лехи ще изглеждат чудесно.

Благодарение на широката гама от градински форми на това растение, тези, които желаят, могат да реализират различни ландшафтни идеи, като изберат подходящи сортове за тях.

Избирате и засаждате 

Всъщност трябва да започнете с това, защото в основата на всяка градинска композиция са правилно подбраните и добре засадените растения. На първо място, струва си да разберете какви са туите, как се различават една от друга, какви условия изискват (което означава дали са подходящи за вашата идея и вашето място). Добре е да се информирате по-подробно за някои популярни сортове туя - тези, които вече имат тези растения в градината най-добре ще ви осведомят.

Отговорете си на някои въпроси.

. Сред туите има както гиганти, така и джуджета - кой е подходящ за вас?

. Какво обича туята и какво не обича; къде и как е най-добре да я засадите и как да я размножите?

. Какви проблеми могат да възникнат, какви са причините за тях и как да се оправи всичко?

Това са най-честите въпроси на любителите градинари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Цветя