Напишете дума/думи за търсене

БИЛКИ: Защо всички лукови имат място в градината?

Усещаме захладняването, а заедно с него се прокрадва в съзнанията ни поне една притеснителна мисъл (как ще се топлим след месец-два и на каква цена, сезонът на настинките ще започне съвсем скоро, останаха ли други вируси освен ковид, как да активираме и засилим работата на имунната система и т.н.)

Ставайки ясно от заглавието за кои растения ще си говорим днес, искаме първо да обърнем внимание на ползите от тях. За много градинари те са ясни, но има и такива, за които малко хора подозират.

Пресният лук и зрелите луковици подобряват апетита и храносмилането, диабетни състояния, аеросклероза и други сериозни заболявания. Освен това доставят на организма голямо количество витамини и минерали. Наложен външно помага при натъртвания и отоци, ухапвания от насекоми, абсцеси, изгаряния и т.н. Действа чудотворно при сериозна кашлица и хрема, което прави лукът задължителен на трапезата през есенно-зимния период.

Левурдата или т.нар. див чесън има доста сходно въздействие. В добавка повишава тонуса, разширява кръвоносните съдове, помага при стомашни разстройства, а не на последно място, препоръчва се като превантивна мяска срещу грипни състояния и настинки.

Сибирският лук се припознава като естествен антибиотик и антисептик, твърди се, че подобрява настроението и паметта, а също и работата на имунната система, също храносмилането. Доказано действа добре при вирусни и грипни неразположения, кашлица, астма, ангина, хрема и др.

Колкото и неприятно да мирише, чесънът се използва с подобни и други цели от древни времена.

С две думи всички лукови култури имат място в градината и на трапезата по всяко време на годината, но предвид тяхната хладолюбива природа и дълъг вегетационен период, есента и пролетта са най-подходящите сезони за отглеждането им.

За успешно култивиране на повечето представители на луковото семейство е необходимо

да подготвите добре почвата,

тя да бъде с отличен дренаж и високо плодородие. Борбата с плевелите е от съществено значение. При есенно засаждане се препоръчва мулчиране, което от една страна е превантивна мярка срещу конкуренти, а от друга, поддържа и предпазва луковиците от ниските температури.

Ако засаждате сега, не се бавете, защото посадъчният материал трябва да бъде настанен в градината преди първите сериозни застудявания. Както при цветните луковици, трябва да има време за развитие на коренова система преди замръзването на почвата.

Още нещо, луковиците, които се засждат през есента могат да се консумират рано напролет в свежо, зелено състояние или чак през лятото в зряло. И обратно – ако засаждате лукови култури през пролетта, консумацията може да започне през лятото или есента в зависимост от вида и фазата на развитие.

Някои видове, като сибирския например, могат да се консумират почти целогодишно, стига да се осигуряват необходимите количества.

Луковите култури действат благотворно не само на човешкия организъм. В редица научни публикации е потвърдено, че е така и при животни (стига да успеете да ги накарате да ги похапват).

По-широко приложение намират в биологичната растителна защита обаче. Учените и практиците не веднъж са доказали, че отвари и настойки от чесън, кромид лук, праз, левурда, шивес и други имат инсектицидно, репелентно и фунгицидно действие.

Есента и зимата, както и увеличената консумация на лукови през този период е идеалното време да си съберете люспи, да изсушите остатъците и да ги съхраните, а когато е необходимо, да приготвяте домашни препарати за борба с болестите и неприятелите в градината и на балкона.

Финалът ще бъде красив

Наред с лечебните качества и градинските ползи, в семейство Alliaceae са поместени и разкошни декоративни видове и сортове, които да украсят и защитят по свой си начин растенията в цветната леха.
Границата между красив и полезен е много тънка и дори прелива от едната крайност в другата. Тоест, един лук може да бъде едновременно и двете. Типичен пример отново е сибирският лук. Неговите лилави и безбройни цветчета имат заслужено място сред цветята. Освен това са ядливи и идеално ще украсят ястия. Тънките листенца пък са идеално допълнение в чинията.

Интересни украсни алиуми са жълтоцветния Allium flavum, пурпурния A. forelock, дебеличкия A. karataviense, дребничкия A. moly luteum и много други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Проституцията е голям бизнес в Европа. Според някои оценки броят на секс работниците в 27-те членки на ЕС варира между 700 хил. и 1,2 милиона. Само в Германия за 2019 г. индустрията се оценява на $ 16,3 млрд. Никой не води статистика за броя на проститутките в България, защото професията е нелегална
Хората искат ефективен кабинет, който да решава бързо техните проблеми и да спре поскъпването. Мантрата за правителство на всяка цена е погрешна и се лансира от тези, които искат да се докопат до властта, заигравайки се със страховете на хората, казва водачът на листите на “Има такъв народ” в Пловдив и в Хасково ИТН няма да се коалира с ГЕРБ и
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход

Градина 24 / Цветя