Напишете дума/думи за търсене

Неприятели продължават да вредят по зеленчуците

Да се следи за нощенки, много упорити са листните въшки и белокрилките

Към края на вегетацията на основните зеленчукови култури все още има неприятели, които продължават да са сериозна заплаха за тях. Ако досега успешно сте опазили продукцията, не е добре да се провалите на финала. Още повече, че голяма част от нея ще използвате за приготвяне на зимнината.

Сред опасните неприятели, които може да забележите в градината сега, са нощенките. Те вредят по много от зеленчуците, но са изключително опасни за домати, пипер, зеле и др.

Срещат се различни видове нощенки, като вредният стадий е гъсеницата. Тя се вгризва в зеленчуците, като предизвиква червясване, вследствие на което те стават негодни за консумация.

Много е важно мерките срещу нощенките да се предприемат навреме, тъй като след като гъсеницата навлезе във вътрешността на зеленчуците, нищо не може да се направи.

Памуковата нощенка

Неприятелят е най-често срещан в зеленчуковите градини. Напада голям брой културни и диви растения - над 120 вида.

При доматите новоизлюпените гъсеници нагризват листата, цветовете и бутоните, а по-късно се вгризват в плодовете, като се хранят с вътрешността им. Повредените плодове се деформират, престават да нарастват и често ги нападат бактериални или гъбни болести.

Памуковата нощенка развива три поколения годишно, а плодовитостта й зависи от влажността на въздуха и температурата, а също и от растенията, с които се изхранва.

Какво трябва да знаете:

  • Пеперудите летят през нощта и не се забелязват през деня.
  • Гъсениците през деня се крият в почвата, а се хранят нощем.

Това на практика прави неприятеля неоткриваем.

Ето защо е важно да се следи за признаци като:

  • По листата се появяват купчинки от бели кръгли яйца.
  • Зеленикави или кафяви гъсеници по листата, стъблата и плодовете, предимно вечер.
  • Наличие на дупки по листата, които с времето се разрастват и остават само дебелите жилки.
  • Повредени пъпки или завръзи.
  • Дупки в доматите и изгризана мека част.

Всяка гъсеница до завършване на развитието си поврежда 2-5 плода. Третирането е по-ефикасно, когато е насочено срещу младите гъсеници, преди да се вгризат в плодовете.

Упорити вредители

Безспорно сред най-упоритите вредители не само по зеленчуците, но и по другите култури, както и по декоративните видове, са листните въшки и белокрилките.

Тези неприятели развиват множество поколения през годината и се развиват почти целогодишно – и в градината, и в домовете – внасят се наесен с цветята. Освен това придобиват много бързо резистентност към използваните инсектициди, които почти не им действат.

Внимавайте с препаратите

През целия септември се извършват масови беритби на основните зеленчукови култури - домати, краставици, пипер, патладжан и др. Растителната защита срещу възможните вредели трябва да продължи, но е необходимо да се извършва по-внимателно.

За разлика от доберитбения период, когато могат да се използват препарати с по-дълъг карантинен срок, по време на беритбата трябва да се прилагат само такива с по-къс карантинен срок.

Важно!

Карантинният срок тече от момента на приключване на пръскането. След това зеленчуците могат да се берат, но не бива да се консумират до изтичане на посочените дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево
Проституцията е голям бизнес в Европа. Според някои оценки броят на секс работниците в 27-те членки на ЕС варира между 700 хил. и 1,2 милиона. Само в Германия за 2019 г. индустрията се оценява на $ 16,3 млрд. Никой не води статистика за броя на проститутките в България, защото професията е нелегална
Хората искат ефективен кабинет, който да решава бързо техните проблеми и да спре поскъпването. Мантрата за правителство на всяка цена е погрешна и се лансира от тези, които искат да се докопат до властта, заигравайки се със страховете на хората, казва водачът на листите на “Има такъв народ” в Пловдив и в Хасково ИТН няма да се коалира с ГЕРБ и

Градина 24 / Зеленчуци