Напишете дума/думи за търсене

НАПРАВИ СИ САМ: 3 интересни идеи за компостер

1: Четворна преграда

  • Малка система за домашно „черно злато“.

В една гора земята поглъща всичко, което умира, и го превръща в почва, която след това дава препитание на живите. Компостирането е за подражание на този процес, ускоряване на дългите цикли на гниене и обновяване от месеци до много десетилетия.

Всичко, получено от органичен източник, може да бъде компостирано, било то кожени ръкавици, рибени глави, нокти или мъртви мухи. Колкото по-добре се справяме с компостирането, толкова повече ще можем да добавяме към купчината. Материалите могат да бъдат разделени в една от две категории: такива, които доставят въглерод (известни като „кафяви“) и такива, които доставят азот („зелени“). Когато изграждате купчина, стремете се към съотношение 50/50 между въглеродните и азотните съставки.

Как работи компостът

Двата основни метода на компостиране са аеробен (с кислород) и анаеробен (без кислород). Когато се направи правилно, и двете водят до един и същ резултат от богат на хранителни вещества компост. Мислете за аеробното компостиране като за това, което се случва на горската земя, поемаща дъжд, въздух, топлина и активност на микроорганизми и животни. Анаеробното компостиране съответства пък на блато, където разлагащата се материя е уловена под водата или повърхността и е лишена от въздух и кислород.

Понякога може да чуете компоста да се нарича „горещ“ или „студен“. И двете се отнасят до аеробно компостиране. Студеното аеробно компостиране е пасивно и се случва, когато оставите купчина материали недокоснати, в кофи или на земята, за да узреят в богат на хранителни вещества компост. Този процес отнема една до две години. Горещото аеробно компостиране е активен процес, при който ускорявате действието чрез нагряване на купчината чрез правилно управление. Това може да се постигне чрез периодично обръщане и проветряване на купчината и чрез използване на специфични съставки в подходящо съотношение. Ето и пример как се използва горещ аеробен метод. Вашата задача е да помогнете на микроорганизмите – главно бактерии и гъбички – които извършват действителното компостиране на листа, остатъци и изрезки. Основните им нужди са вода, кислород и топлина. Водата идва от богати на азот съставки и време, докато кислородът може да се увеличи чрез добавяне на въглеродни материали към купчината и чрез завъртането ѝ.

Топлината е естествен страничен продукт от собствените действия на микроорганизмите и се генерира в двуфазен процес. Първо, мезофилната (с умерена температура) фаза, която може да продължи няколко дни, повишава температурата до праг от около 44 оС, в който момент може да започне термофилната (с висока температура) фаза и горещото компостиране започва (между 45 и 65 оС). Този критичен етап трябва да се удължи чрез обръщане или аериране на купчината до две седмици, за да се убият повечето патогени и семена. Без допълнителна намеса, компостът ще се охлади и микроорганизмите ще се върнат обратно към мезофилния стадий, за да узреят допълнително и да разложат материята. Компостът може да се счита за завършен, когато органичната материя придобие постоянно тъмнокафяв цвят. Това може да отнеме само пет до осем седмици, като се използва система за горещо аеробно компостиране.

Проектът

Тази система с четири отделения е алтернатива в малък мащаб на метода с големи отворени отделения. Опростеният дизайн и компактните купчини улесняват обръщането на материалите и постигането на необходимата температура за горещо компостиране.

Компактният вариант – по-малко от метър височина на по-малко от 2 кв. метра – прави този „кош за боклук“ адаптивен към най-малките градини. Освен това лесно се разглобява и сглобява, ако трябва да се мести.

Ниските секции улесняват обръщането на компоста.
Нуждаем се от: 25-сантиметрови широки дъски, 6 м общо; 12 метални ъглови скоби.

От дървения материал ни трябват три дължини от метър и шест броя 50-см дължини. С помощта на ъгловите скоби фиксирайте две от по-късите дъски към центъра на всяка по-дълга дъска. Трябва да получите три сглобени X-образни секции.

Поставете първата сглобена секция на равен терен във вашата градина. Подредете следващата секция директно отгоре и повторете с останалата секция. Закрепете с вертикални колове, забити в земята; фиксирайте коловете към дъските с винтове, ако е необходимо.

Как се обслужва?

Преди да започнете, осигурете както азотните (зелените), така и въглеродните (кафяви) елементи. Накълцайте възможно най-много от органичната материя – особено корени, клони, клонки и други дървесни материали.

Изберете едно отделение за начална точка; това винаги ще бъде вашата първа секция, където добавяте най-пресния материал. Напълнете с последователни слоеве кафяв и зелен органичен материал. След около седмица прехвърлете всичко в съседна секция, оттук насетне тя винаги ще е „номер 2“. Дали ще се движите по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея около кошчето зависи от вашето удобство, но не забравяйте да се придържате към избраната от вас посока при всички следващи завъртания. Използвайте вила, за да обърнете купчините, като разбивате всеки натрупан материал.

След като обърнете материала във втория отдел, напълнете празния първи с пресни органични материали (отново, редуващи се слоеве от кафяво и зелено).

След около седмица завъртете купчината за компостиране, която е във второто отделение, в съседното празно (трето) отделение. Завъртете купчината от първото във второто, напълнете първото и т.н, докато всяко отделение вече е пълно.
Може да следите с термометър температурата на купчините и да добавяте влага, при необходимост.

Когато последният компост е узрял и готов за употреба (45-65 г), отстранете го и започнете процеса отначало. Внимавайте да не оставите купчината да стане твърде гореща - над 70 градуса - защото това ще убие полезните микроорганизми. Ако е суша, добавете азот или зеленина, за да намокрите купчината, или я накиснете със събрана дъждовна вода. Ако вали силно и често, помислете за покриване на купчината; ако купчината е много мокра, добавете още въглероден материал.

Обичайни съставки за компост:

  • Въглерод (кафяв): сухи листа, почва, клонки, картон и хартия, дървесна пепел.
  • Азот (зелен): окосена трева, меки растения, зеленчукови отпадъци, кори от плодове, утайка от кафе.

2: Модел с две купчини 

  • Няма да грози двора ви

Тази система е също с няколко отдела, но е проектирана да произвежда голям обем компост за кратко време. Идеята е да развиете хубава, голяма купчина в един контейнер, след което да започнете да го обръщате, като го загребвате в съседния, след това обратно в първия контейнер и т.н. Завъртането значително ускорява разграждането. В зависимост от компостираните материали се препоръчва обръщане на всеки 5 до 10 дни. След като е готов, можете да го съхранявате в един контейнер и да използвате другия контейнер, за да започнете да изграждате следващия куп.

Този дизайн улеснява обръщането с подвижен разделител между секциите. Просто плъзнете разделителя нагоре. Предните страни на кошовете са портички с пълна ширина, осигуряващи лесен достъп до контейнерите за работа вътре.

Същата идея може да се направи и с три секции, това помага да се направи процесът още по-непрекъснат. Просто удължете общата дължина с една трета и създайте втори разделител и трета порта.

Забележка: Използвайте обработен дървен материал, устойчив на гниене.

Изграждане

1. Подгответе гърба: Изберете плоска, равна площадка с размери най-малко 2х3 м, която позволява движение пред кошчетата. Нарежете гредите и летвите на необходимата дължина. Сглобете ги, като се уверите, че диагоналите са равни. Поставете сглобената задна стена на място, след това маркирайте местата на дупките. Изкопайте дупки с диаметър 20 см и дълбочина 60 см на всяко място на стълба.

Положете гредите в дупките, прикрепете с помощта на работни приспособения и нивелирайте. Напълнете дупките с чакъл и пръст. Долните летви трябва да са приблизително на 15-20 см над земята.

2. Преддверието: Изкопайте дупки за предните колчета. Прикрепете горните летви свързващи предните и задните стълбове, за да помогнете за задържането на предния стълб на отвесно ниво.

Напълнете дупките с редуващи се слоеве чакъл и пръст и прикрепете долните летви. Позиционирайте централна греда така, че да е в една линия с предните две и задната средна. При предните греди измерете и изрежете шест малки трупчета, които ще служат като монтажни блокове за пантите и ключалките на портата.

3. Стените: Монтирайте еднакви дъскички по протежението на задната и странична част, като не опират земята, за да предотвратите гниене.

Започнете да конструирате портите. Поставете летвите на работна повърхност така, че да са успоредни и на същото разстояние една от друга като вече направените. Монтирайте дъскичките по тях, но започнете от центъра. Освен с винтове може да прикрепите и със строителното лепило, което помага да се предотврати увисването на портата с течение на времето.

Заковете работна летва през трите предни стълба, за да поддържате портите, докато монтирате пантите и резетата. И двете порти се отварят навън и встрани от централната греда.

4. Ограничителят: Монтирайте релси от двете успоредни средни греди. В тях ще се вкарва и изкарва стената – ограничител. Нея изградете, като използвате същите строителни техники, както за портите, но двете външни дъскички трябва да стърчат, за да паснат и да се вкарват в каналите. Общата ширина на панела трябва да бъде около 1-1,3 см по-тесен от разстоянието между стълбовете, така че да може да се плъзга свободно. За да го държите на същата височина като останалата част от стените, завийте няколко предпазни винта или малко блокче близо до земята.

3: Метод „Бокаши“ 

  • За експериментатори в апартамент

Двата най-големи проблема с миникомпостиращи инсталации у дома са миризмите и вредителите, като хлебарки, мухи и гризачи. Първо, не поставяйте месо, мазни храни или готвени храни. Второ, дръжте контейнера затворен през цялото време.

Най-важните стъпки за справяне с миризмите:

  • За да аерирате, обръщайте компоста на всеки три дни, ако е все още пресен или все още съдържа много кухненски отпадъци. Това е промяната на играта, която ще направи разликата между това да имате лоша миризма или не. Ако не можете да идентифицирате остатъците, които сте поставили в него, можете просто да го обръщате на всеки пет дни.
  • Друга причина компостната купчина да мирише лошо е, че е твърде влажна, тъй като кухненските отпадъци естествено произвеждат много течност, докато се разграждат. За да се справите с влагата, добавете много абсорбиращи материали, като хартия и картон.

Какво представлява методът?

Накратко, включва ферментация на отпадъци в херметична среда с помощта на бактерии, които превръщат остатъците в прекомпост. Това не е компост, така че все пак ще трябва да го обработите, за да стане компост. Този метод може да обработва масло и готвена храна, в никакъв случай морски дарове – миризмата ще е гарантирана.

За да започнете, ще имате нужда само от запечатан контейнер с кран и трици. В търговската мрежа се продават специални „Бокаши“ трици. Та дори и комплекти със специална кофа.

Поставете остатъците от храна в кофата. Покрийте хранителните отпадъци с около 1 см трици. Сложете работни ръкавици и натиснете надолу отпадъците, за да отстранете въздуха, след което затворете капака. Източвайте течността през крана на всеки 2 до 3 дни, за да предотвратите натрупването на течност.
Оставете контейнера да се втвърди необезпокояван за 2 до 3 седмици. Започнете да броите от последния път, когато сте поставили нещо в кошчето си.

Предварителен компост, който можете да разбиете във вашия двор или градина.

Най-добрият начин да обработите своя предварителен компост е да го заровите в земята. В голяма дървена кутия погребете предкомпоста в почвата. Покрийте го с почва, след това с нарязана хартия или картон, след това с ред компост и повторете, ако е необходимо. Предкомпостът няма да се разпадне, ако не използвате достатъчно почва. Обръщайте на всеки три дни. Ще завърши втвърдяването само за един месец.

Съвети: Ако слагате месо или мазни храни, нанесете слой трици с дебелина 1-1,5 см, за да предотвратите проблемите с миризмата. Ако не прецените триците, целият кош ще мирише на гниещ боклук.
Белите плесени, които се изграждат в остатъците от храна, означават, че методът върви добре. Черните плесени означават, че трябва да изхвърлите съдържанието на коша.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2

Градина 24 / Цветя