Напишете дума/думи за търсене

Дюлите да се опазят от късно кафяво гниене

За целта се комбинират агротехнически и химически практики

Късното кафяво гниене е болест, която напада не само дюлите, но и повечето от другите овощни видове. Болестта е изключително опасна, тъй като причинява големи щети. Заразените плодове загниват, като постепенно гниенето обхващат целия плод.
Патогенът зимува като мицел по заразените леторасли и мумифицирани плодове.

Борбата с причинителите на кафяво гниене може да бъде успешна, когато се съчетават агротехнически и химически мерки. Най-важните са:

  • Новите дръвчета се засаждат на проветриви места.
  • Унищожават се всички саморасли сливи и джанки, трънки.
  • Изрязват се всички болни клонки до здрава тъкан.
  • Събират се и се унищожават загнилите и мумифицирани плодове.
  • Не бива да се допуска червясване на плодовете.
  • Беритбата да става навреме. Денят трябва да е без валежи. Освен това се извършва внимателно, без нараняване на плодовете.
  • За дръвчетата да се полагат добри грижи.
  • Препоръчителни са 2-3 пръскания - в периодите от максимално наедряване на плодовете до беритбена зрялост, които се правят през 10-14 дни.

При сухо време, когато вероятността за развитие на болестта е слаба, подходящи са контактните фунгициди, които имат предпазно действие срещу заразяване. В години, когато краят на лятото и началото на есента са дъждовни, тогава се използват системни фунгициди.

Кафявото гниене е много опасно и за ябълките
Кафявото гниене е много опасно и за ябълките
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
С мачовете Австралия - Дания и Франция и Тунис - Франция ще приключи срещите в група D на световното в Катар. Преди тях лидери са "петлите", които с 6 точки са сигурни 1/8-финалисти. Австралийците са втори с 3 точки, а Дания и Тунис имат по една. Селекционерът на Франция Дидие Дешан сменя цялата си офанзива, като титуляри не са Килиан Мбапе
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде

Градина 24 / Дръвчета