Напишете дума/думи за търсене

Как се справих с огнения пригор

Безспорно огненият пригор е сред болестите по овощните видове, които се контролират много трудно. Не един или двама градинари ни се оплакват, че не могат да справят със заразата.

Нашият читател Васил Въглярски от с. Стубел, Монтанско, сподели с нас интересно решение за справяне с огнения пригор.

Ето какво ни разказа Васил:

През 1991 г. по крушата ми се появиха симптоми на огнен пригор. Започнах да пръскам с различни препарати, рязах заразените листа и клони. Нямаше абсолютно никакъв резултат – болестта продължаваше да се развива. Не си спомням откъде ми хрумна, но реших да опитам да напръскам с белина, все пак е дезинфектант. Тъй като дървото беше старо, нямаше какво да губя.

И така взех шишето с белина и изсипах съдържанието му - 750 мл в 15-литрова пръскачка. Беше късна есен, листата почти бяха окапали. Напръсках обилно, направо окъпах крушата.
На следващата година нямаше поражения. Въпреки това отново напръсках.

През годините оттогава съм пръскал с разтвор на белина също ябълки и други дръвчета. Според мен това е решение, което работи. Препоръчвам на овощарите, които имат проблем с огнения пригор, да го изпробват.

Важно!
Васил подчертава, че винаги третира след като листата са окапали. Въпреки че е пръскал и когато все още са останали малко листа по клоните, без на следващата година да забелязва някакви повреди по дървото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево

Градина 24 / Дръвчета