Напишете дума/думи за търсене

За първия учебен ден - цвете в саксия

Всички сме минали по пътя на учението, но спомняте ли си с какъв трепет поднесохте първото цвете на учителката. Е, да, времената бяха други, възпитанието и отношенията към професията, човека или възрастните – също.

Сега като че ли изгубихме онези малки вълнения. Тръби се и внушава, че цветята нямат смисъл, че вместо тях можем да поднесем какви ли не материални неща - книга (в най-добрия случай), пари в плик с кауза (но кой може да ви принуди да дарявате и то демонстративно? И нужно ли е?).

Решението е на родителите, но на какво учим децата си е по-важно. Цветята присъстват в живота ни, за да ни радват, имат смисъл и в най-хубавите, и в най-лошите епизоди. Какво стои зад едно поднесено на учителката стръкче, зависи от вас!

Има хиляди варианти в днешно време да засвидетелствате внимание и уважение към друг човек. Ние, като запалени градинари, предлагаме това да стане с цвете в саксия. Защо ли? Причините са много, но най-вече, защото класната стая ще стане много по-зелено и приветливо място, а децата ще се научат на грижа и отговорност.

Колкото и клиширано да ви прозвучи, една

орхидея фаленопсис е чудесен учител за децата

Първо, тя е епифитно растение, което означава, че използва друго растение само за опора, а си набавя вода и хранителни вещества от въздуха и влажността в него. Епифитите са различни от паразитите, защото вторите се изхранват благодарение на гостоприемника си и неговите растителни сокове, а първите не.

От друга страна корените на фаленопсисите подсказват кога е необходима вода. Ако има нужда от поливка, корените посивяват и дори побеляват. В по-напреднал стадий на засушаване те дори се набръчкват. Обратно, ако водата в тъканите е достатъчно, корените са свежи, зелено оцветени и се чупят лесно.

И така, погледната по този начин, една тривиална пеперудена красавица може да открехне вратите на един изцяло нов свят за детското съзнание.

Още едно изключително

интересно декоративно растение

е хищната мухоловка

От произхода на тази опасна красавица до държанието ѝ в саксия, всичко в нея е любопитно. Наред с нея има още няколко вида хищници от растителното царство, които ще събудят детското въображение. Нека изброим росянките с техните опасни капчици, непетесите с невероятните фунии-капани и други.

Мухоловката разчита на улавянето на насекоми, за да задоволява нуждите си от хранителни елементи за разлика от повечето други представители на царството, които използват наличните в почвата нутриенти.

Може би най-интересната част от нея са капанчетата, в които тя лови плячката си. В тях има 4 чувствителни „косъмчета“ които докоснати от жертвата едновременно задействат затваряне на „челюстите“. Още нещо, цветовете на мухоловката се разполагат много над въпросните капани, за да може насекомите опрашители да не пострадат. Сериозна схема, нали?

Хайде да насочим вниманието и към няколко изключително лесни за отглеждане цветя, защото, каквото и да си говорим, мухоловката и фалчетата изискват малко повече познанния и усилия, за да бъдат здрави и цъфтящи.

Хлорофитумите или т.нар.

царска трева е идеална за неопитни малки градинарчета,

защото прощава всякакви грешки. Благодарение на тях децата могат да видят с просто око как и колко бързо се развиват коренови власинки.

По същите причини може да занесете в училището епипремнуми, сциндапсуси, сингониуми и т.н.

Розата на Йерихон изсъхва без вода и възкръсва, когато ѝ се набави. Тя е изключително странно и същевременно интересно растение.

Декоративни чушчици, доматки, физалис, билки и всякакви други ядливи растения или семенца за такива биха грабнали вниманието на децата, стига да им бъде поднесена информацията по подходящ за възрастта им начин… и кой знае, съвсем възможно е децата да станат агрономи, биолози, химици, ландшафтни архитекти или някоя друга модерна професия от бъдещето. Но трябва да ги научим и то с примери.

Желаем успешна и спокойна учебна година на всички!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево

Градина 24 / Цветя