Напишете дума/думи за търсене

Капани за мишки

Когато редовно имате мишки и други гризачи в селската къща, може би трябва да сменяте и капана им. Особено ако бързо го опознаят и му хванат цаката. Затова ви даваме няколко лесни идеи да ги заловите без да ги убивате.

1. Тунел към пропастта

Тази идея има разнообразни варианти. Идеята е да поставите на ръба на висок плот тунел – картон от тоалетна или кухненска хартия, или пък от фолио и т.н.

На самия край трябва да има някаква залъгалка – сирене или друго лакомство, което да привлича животното – а оттам да пада директно в дълбока кофа, от която няма изход. Уверете се, че храната е с достатъчна маса, за да привлече мишката, но не толкова тежка, че значително да промени теглото на тръбата. Не избирайте храни, които са лепкави или смоли, те могат да бъдат трудни за достигане в тръбата.

Поставете малка възглавница, мека кърпа или подложка на дъното на кофата.

2. „Рампа за скокове“ 

Ще ви трябва голяма кофа. Пробийте две малки дупки в противоположните страни на кофата, точно под ръба около средата на отвора. Или просто използвайте дупките на самата дръжка, а на нейно място направете следния инструмент:

  • Изпънете телена закачалка или друга тел. Поставете единия край в един от пробитите отвори. Прокарайте телта през стиропорена или хартиена кръгла плоча.
  • Напълнете кофата с вода. Подпрете една пръчка или две на кофата, или друго нещо, по което мишките да се покатерят.
  • Намажете с фъстъчено масло ръба на чинията, която виси над водата.

Втори вариант е вместо плоскостта на ръба на кофата да има друг вид „рампа за скачане“, като неупотребявано CD, закрепено с ластик или друг вид средство, с което може да се наклони от тежестта на мишката.

Трети вариант е в телта да прокарате пластмасово намазано с лакомство шише. Щом мишката се запъти към него, то ще се провърти под краката ѝ и тя ще падне в кофата.

3. С чаша и монета 

Още по-проста идея: с малко фъстъчено масло от вътрешната страна на чаша, която се подпира на монета. Когато мишката се опита да вземе фъстъченото масло, чашата трябва да падне и да я улови вътре.

4. Като в черна дупка 

Това е още един лесен капан за падане. Изрежете дупка в средата на капак на кутия за обувки. След това поставете парче хартиен лист отгоре. Поставете парче лека храна върху нея.

Тъй като хартията не може да издържи твърде много тежест, мишката веднага ще падне в кутията.

Хващането бе трудната част, но не по-лесно е да решите какво да правите с мишката. След като тя маркира своята територия, може да намери пътя си обратно от доста впечатляващо разстояние. Ако планирате да я пуснете някъде близо до дома си, уверете се, че сте намерили и блокирали входа, през който първоначално е влязла, или в противен случай вашият гост ще се върне за нула време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Дизайн