Напишете дума/думи за търсене

Грижи за лозето в периода на плододаване

Трябва да се регулира силата на растежа

След встъпването в плододаване, което обикновено започва в четвъртата, петата година от засаждането, най-важната грижа на лозарите е регулирането на силата на растежа на лозите, добива и качеството на гроздето.

За целта се оптимизира натоварването при резитбата така, че да не се допусне претоварване, което ще доведе до влошаване на качеството на гроздето, до отслабване на лозите, а понякога и до загиването им.

При недостатъчно натоварване на лозите наистина се губи продукция, но и претоварването е много вредно.

При евентуално намаляване на прираста им е добре да се вземат почвени проби за изследване на запасеността с хранителни вещества, изчислява се потребността от тях и се извършва подхранване. То може да се извърши чрез пръскане с листен тор, заедно с препаратите срещу вредителите или чрез внасяне в почвата през пролетта.

При голям недостиг на хранителни вещества се тори с фосфорни и калиеви торове през есента преди есенната оран.

При плододаващи лози редовно трябва да се правят летните резитбени операции или т.нар. зелени резитби, като филизене, колтучене, кършене, прищипване, премахване на част от листата и гроздовете.

При приземно формираните лози е редно да се извършват на няколко пъти промушване на летораслите и привързването им за телената конструкция.

Нужни са и 2-3 плитки обработки на почвата - фрезоване, култивиране, дискуване в междуредията за поддържане на чиста от плевели почвена повърхност.

През вегетацията се извежда редовна и качествена борба с вредителите. От заразяването и времето зависи колко ще бъдат на брой - срещу причинителите на мана, оидиум, екскориоза и срещу шарен гроздов молец, акари, лозова щитовка и други.

След настъпване на омекването на зърната на белите сортове грозде и на прошарването на червените сортове трябва да започне проследяването в динамика на натрупването на захари и киселини в гроздето с оглед определяне на технологичната зрялост и датите на гроздобера.

Обикновено след десетина години от създаването на лозето се налага да се прави и частичен ремонт на подпорната конструкция.

В периода на плододаване се следят също доста неща – зреене, зарази, нападения на вредители
В периода на плододаване се следят също доста неща – зреене, зарази, нападения на вредители
Обикновено на десетата година се налага да се направи ремонт на подпорната конструкция или поне тя да се прегледа
Обикновено на десетата година се налага да се направи ремонт на подпорната конструкция или поне тя да се прегледа
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Дръвчета