Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем сиво гниене сега?

Сивото гниене започва с бледокафяви петна и лесно свличане на кожицата на гроздето

Опасната болест застрашава и при кратки валежи

Болестта е много опасна за гроздето и в периода на месец септември, защото както засяга гроздовите зърна по лозата, така продължава да е опасна и при транспортирането и съхранението му.

Трябва да се каже, че в последните години разпространението на гъбата причинител на сиво гниене е унищожила много висок процент от десертните сортове грозде.

Как да познаем болните лози

Болестта се познава по светлокафявия цвят, който придобива ципата на засегнатите зърна, които лесно се напукват и белят. Постепенно се появяват дребни кафяви петна и те се увеличават, докато обхванат целите зърна.

Обикновено много по-лесно се заразяват зърна, които са наранени от оси, гроздови молци, оидиум, напукани след дъжд, градушка или други. Мокрото грозде е също така уязвимо, както и нараненото.

Специалистите ни съветват, че е много важно да вземем превантивни мерки, за да предотвратим болестта. Да почистваме редовно от плевели, да водим борба с оидиума, с гроздовия молец и да избягваме прекаленото азотно торене.

Не трябва, да пропускаме летните зелени резитби, сред които освен филизене, прищипване, кършене са и прореждането на зърната.

Болестта се предотвратява с пръскане

Предотвратяването на болестта с помощта на химични средства се налага. Извършват се поне четири пръскания в различни периоди. Първото – веднага след цъфтежа, второто – през юли, третото – около 10-15 август, когато гроздето се прошарва и четвъртото в края на същия месец.

За химичната борба се използват определени препарати, чиито карантинен срок трябва да се спазва много строго, когато настъпва време за беритба.

Експертите по растителна защита още съветват задължително да се спазват указанията за употреба, които са изписани на листовката, защото при различни препарати може да са различни.

Препарати против сиво гниене

Стопаните да знаят, че най-типичните повреди от болестта по зърната се наблюдават в периода около узряването.

Както казахме, започва се с бледокафяви петна, на които кожицата се свлича лесно. Болестта бързо обхваща целия грозд и преминава върху съседния. При влажно време нападнатите растителни части се покриват обилно със сива плесен. Със зазряване на гроздето разпространението и степента на нападение от сивото гниене се увеличава.

При избистряне и прошарване на зърната се пръска с един от регистрираните фунгициди:

Кабрио Топ – 0,2%; Кантус - 100 г/дка; Пролектус 50 ВГ - 120 г/дка; Суич 62.5 ВГ - 0,08; Фолоу 80 ВГ, Фрилър 80 ВГ, Флоует 80 ВГ - 187,5 г/дка; Фолпан 80 ВДГ - 0,15%; Авалон - 250 мл/дка, Банджо - 100-150 мл/дка.

В началото на второто десетдневие на септември отново се прогнозират валежи и има повишен риск за развитие на патогени причиняващи сиво гниене по гроздето
В началото на второто десетдневие на септември отново се прогнозират валежи и има повишен риск за развитие на патогени причиняващи сиво гниене по гроздето
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Дръвчета