Напишете дума/думи за търсене

10 изненадващи градински беседки

Днес собствениците на къщи търсят нови концепции за леки сгради в градината, които да отразяват техния характер. Примерите за тези необичайни постройки доказват, че няма ограничения за творчеството... Можете да използвате необичайни материали и форми, без да губите функционалност.

Представяме на вашето внимание вдъхновяващи идеи и реални проекти на уникални градински беседки, които се превръщат в основна украса на градината.

От трупи 

Това е дървена постройка, изработена от карелски бор. Централната част, където се намира дървената къща, служи като лятна кухня, а останалата част от пространството е тераса с дървена настилка. В откритото пространство има кът за хранене и мека мебел.

Дървените трупи от карелски бор не се свиват и не се напукват - не е необходимо да се покриват със защитни съединения или да се боядисват. Външната мебел е изработена от масивно акациево дърво. Кухнята е оборудвана с функционална фурна с грил и автоматичен шиш.

Жива творба 

Необичайна беседка може да се "отгледа" от дървета: няма да изисква специални разходи, но ще отнеме от две до десет години.

Търпението ще бъде възнаградено: в резултат ще получите градинско произведение на изкуството. Най-лесният начин да създадете жива беседка е да засадите върба: достатъчни са 8 растения в кръг. Докато растат, те се оформят, след което се съединяват в центъра. След 2-3 години това ще бъде готов уютен сенчест кът.

Беседка-вълна 

Сложна динамична структура украсява градинския парцел. Служи като беседка и платформа за готвене и събирания.

Рамката се състои от 14 плоски сегмента от естествена издръжлива лиственица. Материалът е устойчив на атмосферни влияния и се вписва перфектно в контекста на провинцията.

Спираловидната беседка прилича на морска вълна. Вътре има кухненски блок с вградена мивка, пещ за барбекю и навес за дърва, както и пълноценна трапезария.

Експериментална

Нетривиалната беседка, разработена в Германия от студенти от университета Баухаус, може да действа като уютна къща за почивка и работа.

Характеристиката на дизайна е, че околното пространство "влиза" в сградата благодарение на трансформиращи се врати, но беседката остава удобна и функционална.

Полезната площ се увеличава, благодарение на падащите стени и покрива. Отвън къщата е покрита с ламинирани панели, които са подсилени с леко и практично фибростъкло. Дограмата е от акрилно стъкло, а вътрешните стени са облицовани с чамова дъска.

С растения на покрива 

Градина или цветна леха на покрива на беседката е друг начин за органично вписване на сградата в пейзажа и превръщането й в необичаен обект. Обикновеното покривно градинарство не е скъпо: имате нужда от нисък слой субстрат и непретенциозни растения. Чудесен вариант е да засадите морава, която ще украси сградата и не изисква специални грижи.

Ако искате да поставите цветна леха на покрива си, дайте предпочитание на устойчиви на суша цветя.

Осмоъгълник 

Осмоъгълникът е идеален за беседка в градината. Удобен е, защото ви позволява да подредите мебелите възможно най-ергономично. Октагонът изглежда модерен и се вписва във всеки пейзаж.

В традиционните проекти такива конструкции са разделени наполовина хоризонтално с помощта на парапет. В този случай беседката се допълва от стъклени прегради, които се трансформират и "търкалят" зад беседката.

Беседката стои на кокили, благодарение на което се издига над живописно езерце. Външните стени са завършени с естествена плоча, а покривът - с термодървесина. Можете да влезете вътре и от двете страни.

Черупка на охлюв 

Тази криволинейна структура се намира в Лондон - нейният собственик е замислил постройката като място за написване на книга.

Компактният домашен офис с извити стени се намира дълбоко в градината зад градска къща от 1950 г. Той съчетава няколко роли, тъй като вътре се съхраняват градински инструменти, наред с други неща.

Извитите очертания на сградата, напомнящи черупка на охлюв, създават специална атмосфера, в която е приятно да творите. Прозрачна стена и врата осигуряват единство с околното пространство.

Приказен кораб 

С усилията на собствениците старият гараж се превръща в приказна беседка под формата на кораб, украсен с глава на дракон. На първия етаж на сградата е разположена работилница, а на втория етаж има място за събиране и отдих.

Двускатният покрив е демонтиран, което го направи плосък. Носът и кърмата са прикрепени с помощта на рамкови конструкции и облицовани със стари дъски.

Покривът е двускатна кофражна система от ламарина. Отвътре таванът е облицован с чамова дъска.

Лека пергола от бамбук 

Необичайната и лека пергола, изработена от издръжлив материал - бамбук първоначално е била набор от части, произведени от австралийска компания. Комплектът включва 350 летви и метални закопчалки. За $ 1650 ви позволява да сглобите цяла беседка само за 3 часа. Необходими са няколко души и стълба.

Конструкция с тегло 35 кг трябва да бъде закрепена към основата в случай на силен вятър. Получената сграда е украсена с плат, гирлянди и градински мебели.

Къща на колела 

Беседката се намира във Франция и е стилизирана като къща на колела за странстващи артисти.

Постройката е разположена в градината и стои върху каменна плоча. Стените са обковани с дъски и са покрити с безцветен лак. Големи прозорци и фенер на тавана осигуряват достатъчно светлина.

Сградата е вписана в околния пейзаж с помощта на парапети под формата на сухи клони, както и на сукуленти, засадени на покрива на сградата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево
Новият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков няма достъп до секретна информация и това е проблем, тъй като ограничава възможността му да управлява централата, съобщава "Капитал".  Кирков бе назначен на 29 август, тоест има 30 дни работа като шеф на "Козлодуй". Бивш директор на АЕЦ обясни, че срокът за разрешение за достъп до класифицирана информация

Градина 24 / Дизайн