Напишете дума/думи за търсене

Неубиваеми цветя

Като продължение на предишна публикация, в която посочихме някои интересни за децата и в същото време лесни за отглеждане декоративни растения, днес ще допълним списъка.

На първо място е важно да кажем, че цветята не се ядат и малчуганите трябва да са наясно с това от самото начало. Не всички от изброените са отровни и в интерес на истината погълнатото количество трябва да е доста голямо, за да доведе до нежелани последици, но все пак, похапването на цветя не е желателно.

Днешните герои са подходящи за отглеждане в класната стая, а също и за всекидневната, спалнята, кухнята на заети хора, лаици и напълно начинаещи в попрището на цветарството.

Перфектният интериор може да се постигне само с едно растение или пък с група от такива. Важното е да се преценят правилно условията и спрямо тях да се изберат зелените приятелчета.

Неубиваемите цветя не са никак малко, а придават на дома натурален, дори екзотичен вид. В същото време пречисват въздуха, подобряват настроението, успокояват духа, подобряват паметта и имат редица други ползи.

За да направим плавен преход от класната стая към дома,

започваме със срамежливата мимоза 

Уникалността на това растение се крие в нейните способности видимо да извършва движение, което малко други могат.

Докосването до листенцата на тази нежна красавица води до бързо затваряне на петурите. Този процес е свързан с изразходване на много енергия и не е добра идея да се прави често. Наскоро излезе информация, че мимозата „помни“ докосванията и, ако те се повтарят често, тя спира да реагира.

Срамежливката обича доста слънце и умерени поливки. Ако светлината е малко, стъблата ѝ стават дълги, а облистването рядко. При подходящи условия и правилни грижи растението цъфти с дребни розови понпончета.

Още преди 30 години в детските градини, училищата и болничните заведения се отглеждат фикуси. По-конкретно Ficus elastica. Някои екземпляри са наистина много внушителни.

Предвид бързия растеж и големите петури, децата ще могат да се съревновават с растението, ако започнат да го отглеждат от мъничко. Хубава идея е да забърсват праха от листата или да се опитват да направят въздушни отводи, за да размножат някое по-възрастно растение.

Хубавото на фикуса е, че се приспособява лесно 

към всякакви условия, дори и по-слабо осветяване. Още по-хубаво е, че прощава пропуски в поливките (т.е. забравяне),

Сред растенията, към които децата проявяват особено голям интерес са седумите, сукулентите и най-вече кактусите. Форми, размери и цветове има колкото искате и можете да си представите, че дори и повече. Въпрос на вкус и желание е с какви представители на пустинниците ще украсите дома или училището.

Най-важното, което трябва да се спази при този вид растения е да им се осигури много пряка слънчева светлина, за да не прераснат. Също важно е да не се поливат често, защото самите листа и стъбла са своеобразни резервоари за живителната течност.

Късметлийският бамбук или Lucky bamboo 

е следващото ни предложение. Той може да бъде отгледан както в почва, така и само във вода. Тя съответно трябва да се подменя редовно, за да не се заблати и зеленяса. Към нея могат да се добавят различни хранителни вещества под формата на торове или храна.

Бамбукът е едно от най-непретенциозните растения. Дори в банята и без много, много светлина, ще расте и ще ви изумява. А ще ви донесе и късмет, както подсказва името му.

На финала ще поставим Аглаонемите 

Те са изключително интересни със своите шарки по листата, а и се отглеждат много лесно.

Освен това може да се провери какво ще бъде насищането на пигментите в листата при повече и при по-малко осветяване. Няма да останете разочаровани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"
Сумата от 50 хиляди лева е нужно да бъде събрана за изграждане на паметник на легендата на българския футбол и “Левски” Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев. Проектът е завършен и предстоят административни процедури по официалното му одобряване от всички институции и разрешение за поставянето му в

Градина 24 / Цветя