Напишете дума/думи за търсене

Грешки в ландшафтния дизайн

Първото нещо, за което трябва да се погрижи човек, който иска да създаде наистина красива градина, е цялостната концепция. Това включва всички характеристики на обекта - от разнообразието на растителност и фасадата на сградата до оградата и входната зона.

На първо място, самата жилищна сграда се нуждае от естетична рамка. До нея са организирани цветни лехи, поставени са вертикални точки за озеленяване и саксии.

Монтаж на първата налична ограда 

Оградата може да се третира различно - на пръв поглед тя е един от изключително приложните и функционални елементи. Въпреки това, ръждясала или крива ограда лесно ще унищожи всички усилия на майстора, работещ върху ландшафтния дизайн.

Струва си да направите избор в полза на прости и лаконични модели, съчетани с фасадата на къщата и близки елементи на градината.

Грешно оформяне на цветните лехи 

Оформянето на цветни лехи е работа, която спокойно може да се нарече истинско изкуство. Всяко растение има свои уникални характеристики. Зелените площи имат индивидуални изисквания за поливане, торене, грижи и пренаселеност.

Човек, който е засадил две потенциално красиви растения (например роза и хортензия) едно до друго, внезапно ще открие, че те не си пасват. Градината ще изглежда чудесно, но рано или късно основните й елементи просто ще умрат.

Използване на големи бързорастящи дървета 

Друга класическа грешка на начинаещите ландшафтни дизайнери е придобиването на бързорастящи сортове дървета, които изглеждат красиви само на териториите на специализираните разсадници.

Проблемът е, че такива растения с течение на времето завземат все по-голямо количество полезна площ. Разпръснатите корони покриват слънцето, предотвратявайки лъчите да достигнат до други, не по-малко приятни растения. Мощните коренища изсмукват всички полезни минерали от земята, причинявайки увяхване на малките цветни лехи.

Липса на подходящ план

за управление на растителността 

На съвременния пазар има достатъчно красиви решения за ландшафтен дизайн и всички те изглеждат наистина естетически приятни. Въпреки това отнема буквално половин живот, за да се поддържа място, засадено с всякаква растителност.

Трябва да изберете елементите на бъдещата градина, като вземете предвид собствените си сили, нерви, желание и време. Цветните лехи се нуждаят от поливане, а красивите цветя - от подрязване и торене. Готови ли сте да се погрижите за капризните цветя и храсти?

Внедряване на допълнителни решения

във вече готов проект 

Дизайнерът (или самият собственик на имота), който създава проект за поставяне на елементи от ландшафтния интериор, като правило се ръководи не само от инструкции и разпоредби, но и от собствените си желания.

Веднага след като генералният план е готов, започва етапът на изпълнение на всички преди това значими дейности. Невъзможно е да се правят промени и редакции в средата на процеса - така се нарушава общата концепция и ще бъде много трудно да се възстанови по-късно.

Неспазване на климатичните особености 

Растенията трябва да се избират не само според критерия за красота, но и според параметрите на тяхната непретенциозност. В някои региони многогодишните храсти се развиват добре, в други можете да намерите огромен брой рози, а в трети навсякъде има цветни лехи с екзотични цветя.

Необходимо е да разберете и най-малките особености на местния климат - да се запознаете със средната годишна температура по периоди и да изясните нормалното ниво на влажност, да идентифицирате показателят за киселинност на почвата и т.н. В противен случай така известните хортензии, засадени на не много подходящо място, ще изсъхнат само за 2-3 месеца.

Съветите накратко 

За да създадете наистина приятен и естетичен ландшафтен дизайн на собствената си градина, трябва да:

. вземете предвид факторите за съответствие между сградите и растителния ансамбъл;

. погрижете се за закупуването на висококачествена и приятна на вид ограда;

. поставете растения в лехите, ръководени от принципа на тяхното "семейство";

. не използвайте големи и бързо растящи сортове дървета;

. предварително изгответе общ проект и го следвайте до края на работата;

. запознайте се с особеностите на местния климатичен пояс;

. съставете схема за грижа за цветя и храсти.

Човек, който следва всички горепосочени съвети, ще може да се справи с дизайнерската работа без участието на наети майстори.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пътнически влак се е ударил в паднала скала по подбалканската линия край Розино, предаде БНТ. Загинал е машинист. По първоначална информация няма пострадали пътници. Очаквайте
С мачовете Австралия - Дания и Франция и Тунис - Франция ще приключи срещите в група D на световното в Катар. Преди тях лидери са "петлите", които с 6 точки са сигурни 1/8-финалисти. Австралийците са втори с 3 точки, а Дания и Тунис имат по една. Селекционерът на Франция Дидие Дешан сменя цялата си офанзива, като титуляри не са Килиан Мбапе
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов

Градина 24 / Дизайн