Напишете дума/думи за търсене

Босилекът ми боледува

Получихме запитване за болен босилек

oт г-жа Иванова.

Една от най-популярните билки е именно босилекът, но за съжаление той страда и от много заболявания. Видите ли изменение и/или отклонение от здравия вид, почти сигурно е, че билката страда.

И ако някои патогени се борят лесно, други бавно, но сигурно убиват растението. Най-често основната съставка за песто се напада от:

Фузариум – разтежът се забавя, листата линеят, жълтеят и окапват, появяват се кафяви петна по стъблата и се усукват. Няма лечение, а най-доброто, което можете да направите е да унищожите растението, за да не се пренесе патогенът и на други.

Псевдомонас – кафяви до черни петна покриват листата и стъблата на босилека. И тук няма лечение, още повече, че става дума за бактериална инфекция. Превенцията е да се полива внимателно, за да не попадат частички почва по листата и стъблата, а също да се осигури добра циркулация на въздуха.

В този случай най-вероятно става въпрос за мана. Получава се при условия на по-висока влажност. Ако условията се променят и се третира с фунгициди, напълно възможно е босилекът да оцелее и да преодолее болеста. Въпреки това смятаме, че от една страна не си заслужава усилията, а от друга, ако обичате да го похапвате, се губи смисъла.

Съветваме ви да си засеете семенца в нов и обеззаразен субстрат и съдове. Младите растения ще поникнат бързо в условия на висока темепратура и умерена влажност. След това внимавайте с водата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
С мачовете Австралия - Дания и Франция и Тунис - Франция ще приключи срещите в група D на световното в Катар. Преди тях лидери са "петлите", които с 6 точки са сигурни 1/8-финалисти. Австралийците са втори с 3 точки, а Дания и Тунис имат по една. Селекционерът на Франция Дидие Дешан сменя цялата си офанзива, като титуляри не са Килиан Мбапе
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде

Градина 24 / Билки