Напишете дума/думи за търсене

Професионална борба с къртиците в двора

За една нощ една къртица може да прокара подземни проходи с дължина 50 метра!

Ако досега не сте успепели да изгоните къртиците с помощта на народни методи, тогава можете да използвате модерни.

Ултразвукови репелентии

Принципът им на действие се основава на факта, че къртиците не понасят шум и механични вибрации. Устройствата създават вибрации в горните слоеве на почвата, като по този начин дразнят рецепторите на къртиците.

Предимствата на такива уреди са, че те са без мирис, безопасни са за домашни любимци и деца. Съвременните модели могат да дават нискочестотни звукови сигнали, причинявайки леко треперене на земята. Има и акустични модели, които произвеждат звук, който не се чува от човешкото ухо. Ултразвуковите уреди работят стабилно и карат къртиците да напуснат района възможно най-бързо. Устройствата се различават по вида на захранването - на слънчеви или конвенционални батерии, по обхват - 10-15 метра, 50 метра и дори 100 метра. Този метод дава резултат, без да се вреди на къртиците.

Фумиганти

Фумигантите са химични съединения, които убиват животни с газ. Ако всички предишни методи за справяне не дават резултат, тогава ще трябва да прибегнете до по-радикален метод. Фумигантите се продават под формата на таблетки, които се поставят в дупките. Това са пестициди от клас 1, така че е по-добре фумигацията да се извърши от специална фирма.

Химически примамки

Принципът на използване е същият като при премахване на плъхове и мишки. В къртичината се поставя стръв, животните я изяждат и умират.

Капани за къртици

Капаните имат различни начини за улавяне на къртици - някои убиват, други просто ги хващат, без да причиняват вреда. Предлагат се под формата на клетки, капани и др. Изборът на капан зависи от предпочитанията на собственика, но днес този метод е все по-малко популярен. За да ходите ежедневно и да пускате живи къртици извън обекта или да погребвате животни, хванати в капан, трябва да имате голямо търпение. А капаните са опасни не само за къртици, котка може лесно да се хване в тях или дете случайно да докосне устройството и да се нарани.

Изброените начини са най-ефективните за справяне с къртиците, всеки от тях има своите плюсове и минуси, а изборът зависи от предпочитанията на стопанина и броя на къртичините. Ако в двора са се заселили 1-2 къртици, може да успеете да се справите. Но ако превземат дворното място, по-добре е да се обадите на фирма, която предлагат тази специална услуга.

Мерки за превенция:

как да предотвратите появата

1) Засадете миризливи растения около периметъра на мястото - чесън, лук, невен, нарциси, билки - босилек, целина, копър.

2) Уверете се, че около къщата има възможно най-малко насекоми и охлюви. Те привличат къртиците, тъй като са любимата им храна.

3) Направете изкоп по периметъра на градината и поставете фина метална мрежа. Така ще стопирате набезите.

4) Подгответе яма за тор, поставете компостна купчина и мулчирайте насажденията с окосена трева. Тези миризми също ще изплашат неканените гости.

Разбира се, къртиците не само вредят на градината, но носят и ползи. Например, те разхлабват почвата, ядат вредители - гъсеници, охлюви и други. Но там, където започнат няколко животни, скоро ще има десет пъти повече. Тогава дворът ще се превърне в бойно поле с хълмове и падини. Ето защо, за да спасите растенията си и да запазите реколтата, ще трябва да се борите. Изберете народни или професионални методи. Ефективната борба ще ви помогне да забравите за къртиците завинаги или поне за по дълго време.

Къртиците не само вредят на градината, но носят и ползи. Те разхлабват почвата и се хранят с вредители - насекоми и техните ларви.
Къртиците не само вредят на градината, но носят и ползи. Те разхлабват почвата и се хранят с вредители - насекоми и техните ларви.
С появата на къртици се увеличава опасността от нашествие на други вредители в двора. Подземните ходове привличат дребни гризачи - полевки и др.
С появата на къртици се увеличава опасността от нашествие на други вредители в двора. Подземните ходове привличат дребни гризачи - полевки и др.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш

Градина 24 / Дизайн