Напишете дума/думи за търсене

Последни срокове за късните сеитби

Започва почистването на освободените лехи

Градинарите, които още не са засели/засадили есенно-зимните зеленчукови видове, да побързат с тази дейност.

От листните видове се сеят салата, маруля, спанак. Засаждат се също лук и чесън за зелено. Засяват се и репички, но само в по-топлите райони, за да станат до първите студове. Есента е време и за подправките – сеитба на магданоз, копър, разсаждане на джоджен, девесил и други.

Спанак

Спанакът има къс вегетационен период - 30-45 дни. В някои от по-топлите месторастения, листният зеленчук може да се реколтира още през този сезон. На повечето места в страната обаче посевът ще остане да зимува в градината.

Ако ще сеете, ето с какво да се съобразите:

 • Почистете лехата от растителните остатъци на предишната култура, прекопайте почвата и я подравнете.
 • Ако предшественикът е торен, може и да не торите. Ако не - внесете на 1 кв. м по 3 кг угнил оборски тор.
 • Преди сеитбата наситнете почвата и оформете не много висока леха. Заравнете я с гребло.
 • Може да засеете семената разпръснато, но по-добре е да оформите плитки браздички. Разстоянието между тях да е около 15 см. За 1 кв. м ще са ви необходими 1.5-2 грама семена.

Магданоз

За да получите качествени листа от магданоз, трябва да спазите някои изисквания.

 • Засейте семената в леха, където доскоро е имало зеленчуци, които са торени с оборски тор - ранни домати, ранни краставици, тиквички и др.
 • Почвата трябва да е чиста от плевели и да не образува почвена кора. Окопава се добре и се довежда до градинско състояние.
 • Ако е сухо, задължително се полива и се изчака да просъхне.

В градината може да засеете разпръснато или в плитки браздички, които се намират на разстояние 20 см една от друга. За 1 кв. м ще са ви необходими 1-1.5 грама. Засейте на дълбочина 1-2 см, след което валирайте лехите. Полейте посева чрез оросяване.

Какви са грижите за младите растения:

 • До поникването на растенията поддържайте висока почвена влажност. Ако времето е сухо, поливайте всеки ден. Това ще улесни поникването.
 • Редовно отстранявайте плевелите, за да не затрудняват развитието на растенията.
 • Ако климатичните условия са подходящи, още тази година може да очаквате реколта. Берете листата, когато достигнат височина 12-15 см. Не изрязвайте растенията прекалено ниско, за да не повредите растежния връх.

Още актуални грижи:

 • Редовно берете късните домати и краставички, защото така се спомага за по-бързото нарастване и узряване на останалите плодове.
 • Ако сте засели зелен фасул като втора култура, трябва редовно да го берете. Чушките се откъсват, преди да са достигнали максималната си големина, а семената да са дребни и недоразвити.
 • Започва почистването на лехите, от които зеленчуците вече са обрани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха

Градина 24 / Зеленчуци